DK: Beteges Orbán parlamenti javaslata a Tavares-jelentésről

2013-07-04 19:39:10

Az elmúlt három év legszánalmasabb dokumentumát tárgyalja ma a parlament. A pamfletből a kormányfő sértett hangja szól, aki beteges önhittségében azonosítja magát Magyarországgal: aki őt bírálja, az országot sérti. Szerinte hazánk ellen rezsieljárás folyik; az Unió a pórul járt nagy közműcégek érdekeit képviseli.

Ez nevetséges; amikor az EP döntött a jelentés előkészítéséről, még szó sem volt rezsicsökkentésről.

Nem rezsi-, hanem rezsimeljárás ez: arról szól, hogy Orbán diktatórikus rezsimje veszélyezteti a szabadságot. Szerinte a jelentést a baloldal ihlette.

A Demokratikus Koalíció azonban fölhívja a figyelmet, hogy az Európai Parlament legnagyobb pártja jobboldali, de jobboldali a Bizottság elnöke és többsége is. Kifogásolja végül, hogy az Unió túllépi hatáskörét. 1975-ben a szocialista országok vezetői aláírták a Helsinki megállapodást. Ettől kezdve a demokraták joggal szembesítették a szocialista országok gyakorlatát az általuk is aláírt egyezménnyel. Ez volt a dolguk, semmivel nem lépték túl a hatáskörüket.

Tíz éve Magyarország vezetői aláírták az Európai Unió alapszerződését. Ettől kezdve a demokraták joggal szembesítik az Orbán-rendszer gyakorlatát az aláírt elvekkel. Ez a dolguk. Nem lépik túl a hatáskörüket. Erről szól a Tavares-jelentés.

A hetvenes évek kommunista vezetői gyakran háborogtak a Helsinki elvek számonkérése miatt. Most Orbán háborog, mert számonkérik rajta az Unió elveit.

Molnár Csaba, a DK országgyűlési képviselőcsortjának vezetője

Vissza...