Emlékezés az elhurcoltakra

2013-07-01 16:54:26

Tegnap -az elmúlt években tapasztaltaknak megfelelően- szinte családias körben emlékeztünk meg a Veszprémből 1944-ben elhurcolt zsidó honfitársainkról. A Budapest u. 2 szám falán található emléktábla környezete igencsak lehangoló látványt nyújt.

 

Veszprém polgármestere a város lakosságát képviselve koszorúzott. Ha eddig nem is, remélem ezúttal neki is feltűnt a lehangoló látvány. Talán éppen itt lenne az ideje annak, hogy cselekedjen is!

Ötleteket szívesen adunk!

Ma utánanéztem mi is történt azzal a zsinagóga melletti zsidó iskolával, amelyben jó néhány akkori veszprémi zsidó embert zsúfoltak össze, méltatlan körülmények közé, hogy azután onnan a vasútállomásra, majd megsemmisítő táborokba hurcolják el őket.

Varga Béla lexikona a veszprémi zsidó iskoláról az alábbiakat írja: Az iskola épülete 1867-ben épül, rabbi-és kántorlakás is tartozott hozzá. Kétszer élt át pusztulást. 1893. április 14-én tűzvész hamvasztotta el az izraelita hitfelekezet négy épületét: a paplakot és az iskolahelyiségeket. Megsemmisült a hitközség irattára, az iskolai naplók és a könyvtár is. A hitközség országos gyűjtéshez folyamodott, a jótékony egyesületek kölcsönnel támogatták a tervezett építkezést, a város és a vármegye is pénzügyi támogatást nyújtott. A Veszprémi Takarékpénztárból negyvenezer forint kölcsönt vettek fel. 1895 májusában az iskolai osztályok beköltöztek az új épületbe, szeptember 5-én megtartották az ünnepélyes avatást. 1915-ben az iskolát kórház számára foglalta le a hatóság. 1944. május végén az iskolaépületben is gettót alakítottak ki. Veszprémi zsidó nőket, gyerekeket, idősebb férfiakat zsúfoltak ide. Az iskolát a háború (légitámadás) során bombatalálat nem érte. A közelben becsapódó bombák légnyomása viszont megrongálta az épületet. A sérülések nyomait eltüntető felújítás után 1952-ben a 2.sz. Állami Általános Fiúiskola majd a Megyei Moziüzemi Vállalat kapott helyet benne.

1969-ben közútrendezés ürügyén lebontották az épület utcai frontját. A megmaradt részben lehetetlen körülmények között folyt a tanítás. Három év múlva végleg eltűnt a zsidó iskola, a paplak és az 1865-ben épült zsinagóga. Mementóként csak az iskola Kiss István által 1895-ben készített kovácsoltvas kapuja marad meg, ami napjainkban az Iskola utca 3.sz. alatti iskolák kapujaként szolgál.

Nos, a fenti szöveg is segíthet az ötletadásban. Bár azóta- vélhetően- az Iskola utcában található kapu a mögötte lévő iskolával (Szilágyi Erzsébet Általános Iskola) együtt egyházi tulajdonba került, ezt a kaput, mint emléktárgyat a belvárosi rehabilitáció révén megújult területen egy emlékhely részeként lehetne újra a figyelem középpontjába állítani. Akár ötletpályázatot írhatna ki erre Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. (Elárulom, páran a Világos Veszprémért Mozgalom tagjai közül részt vettünk a tegnapi megemlékezésen és ott merült fel bölcs barátaim körében egyikünkben ez a gondolat.)

Mi lenne, ha ezt az ötletet a polgármester is meghallaná? S mi több, meg is valósítaná!

Vissza...