Rezsicsökkentés: központilag instruálták a helyi fideszes képviselőket?

2013-06-28 05:53:06

Népszabadság: Vajon ki írta a veszprémi alpolgármesternek a rezsicsökkentés jelentőségéről szóló, a városi közgyűlés előtt elmondott napirend előtti felszólalását? – ezt szerette volna kideríteni a DK helyi képviselője, de nem kapott érdemi választ.

Központi instrukciók alapján kellett a fideszes önkormányzati vezetőknek a helyi képviselő-testületi ülésen a rezsicsökkentésről beszélniük – írtuk néhány napja. Javasolták azt is, hogy a helyi baloldali ellenzék vezetőit, képviselőit hozzák olyan helyzetbe, amikor az intézkedésről egyértelműen állást kell foglalniuk, vagyis: kérjék őket, hogy maguk is csatlakozzanak a Fidesz aláírás-gyűjtési akciójához. Egy veszprémi várospolitikus ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy elképzelhető: nemcsak a kérdés napirendre vételére, hanem a felszólalás tartalmára vonatkozóan is kaptak a címzettek némi muníciót.

Katanics Sándor, Veszprém korábbi szocialista, jelenleg DK-s képviselője mindezzel összefüggésben elmondta: valamikor április második felében tájékoztatták a testület tagjait arról, hogy Némedi Lajos alpolgármester másnap napirend előtti felszólalást tervez. A szervezeti és működési szabályzat szerint ilyenkor ismertetni kell, hogy a téma előadója miről kíván beszélni.

Ennek a rendelkezésnek maradéktalanul eleget is tettek, tehát a képviselőket értesítették arról, hogy a város második embere a rezsicsökkentés kapcsán kér szót. A mellékelt szöveget kinyitva Katanics azonban azzal szembesült, hogy a dokumentumot eredetileg egy bizonyos Szabó Márk nevére bejegyzett számítógépen készítették, aki viszont bizonyosan nem a polgármesteri hivatalban dolgozik.

Kiderült azt is, hogy az eredeti szöveg április 23-án 8 óra 13 perckor keletkezett. Azt az alpolgármester titkárnője másnap 7 óra 48 perckor szerkesztette át, és erre a munkára összesen 1 perc 13 másodpercet fordított – állítja a várospolitikus. Ezért úgy véli, az írás nem helyben született, hanem máshonnan érkezhetett, mert ennyi idő alatt legfeljebb arra volt lehetőség, hogy beleírják a település nevét.

A képviselő szerint ezt az álláspontot az is erősíti, hogy a kiküldött anyagban az szerepel: a rezsicsökkentés mögé „a magyar emberek, a veszprémi családok tíz- és százezrei” sorakoztak fel. Csakhogy a város lakóinak száma összesen alig haladja meg a hatvanezret, s ez megint csak arra utal – amit Katanics előbb a blogjában, majd a testületi ülésen is jelzett –, hogy valaki „besegíthetett”.

Hogy ki, azt nem tudta kideríteni, mert hiába kérdezett rá, nem kapott választ. Az alpolgármester csak annyit jegyzett meg, arra gyanakszik, hogy ezt neki „belülről kotyogta ki” valaki.

Kár ebben az ügyben összeesküvés-elméletet kreálni – jelentette ki kérdésünkre a várospolitikus. Miután a szövegszerkesztő program alapvető funkcióit ismeri, szerinte nem kellett súgni senkinek ahhoz, hogy felismerje: az állítólagos helyi kezdeményezés mögött vélhetően állhat valaki.

Katanics az ügy kapcsán felvetette azt is, hogy napirend előtti felszólalásra a szervezeti és működési szabályzat szerint csak a település életét közvetlenül érintő sürgős, a napirenden nem szereplő ügyekben kerület sor. A polgármester szerint a rezsicsökkentés pontosan ilyen kérdés, ezzel tehát hiába érvelt.

A helyi politikus szóvá tette ugyanakkor, hogy fideszes képviselőtársa a testületi ülésen a rezsicsökkentési akcióhoz való csatlakozásra szólított fel, s mindjárt az aláírásgyűjtő ívet is elővette. Úgy gondolja, ha ezt egy ellenzéki kísérelné meg, a polgármester bizonyára tiltakozna. Egyébként pedig nem is tartja helyénvalónak, hogy egy közintézmény hivatalos helyiségében gyűjtsenek aláírásokat.

Péterfalvi szerint képviselő-testületi ülésen lehet aláírásokat gyűjteni

Katanincs ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, de hiába. Péterfalvi Attila elnök arról tájékoztatta ugyanis, hogy arra vonatkozóan, hol lehet aláírásokat – ajánlásokat – gyűjteni, csak a választási eljárási törvény tartalmaz rendelkezéseket, más hasonló akciókra azonban nincs szabályozás.

A közintézményekben történő aláírásgyűjtés adatvédelmi szempontból több aggályt is felvet – ismerte el –, hiszen ha „a munkavállaló aláírja az ívet, illetőleg ha megtagadja az aláírásgyűjtő ív aláírását (…), kinyilvánítja politikai véleményét, amelyből az aláírásgyűjtésben részt vevő személyek mellett az érintett munkáltatója, felettesei és közvetlen munkatársai is rá vonatkozó következtetést vonhatnak le”.

Más a helyzet azonban egy képviselő-testületi ülésen, hiszen ott a választott képviselők politikai tevékenységet folytatnak, és „közszereplőként a politikai véleményükre vonatkozó adatok kezeléséhez való hozzájárulásukat eleve megadottnak kell tekintetni”.

Forrás: Nol.hu

Vissza...