Kifizessék-e (a körgyűrű-) károsultakat?

2013-06-27 21:14:52

Az 1994-ben átadott belső körgyűrű okozta értékcsökkenésért kérnek kártalanítást az érintettek, 19 évvel az út átadása után. Az önkormányzat jogilag nem kötelezhető, az ügyben csütörtökön döntött volna a körgyűlés.

2006-ban a Győri Ítélőtábla kártérítést ítélt meg a belső körgyűrű megépülése miatt szükségtelen zavarást, valamint az érintett ingatlanok ennek következményeként bekövetkezett forgalmi érték- csökkenést elszenvedő, körgyűrű mellett élő lakosoknak.

A perben részt nem vett, de a körgyűrű mellett a károsulást ugyanúgy elszenvedő lakosok erre az ítéletre hivatkozva kérik a kártalanításukat. Velük 2009-ben az önkormányzat peren kívül állapodott meg.

Nem kell fizetni

Mint kiderült, még ebből a körből is kimaradtak néhányan, ők most kérték a nekik járó kártalanítást. A Sebestyén Ügyvédi Iroda jogi állásfoglalása szerint azoknak, akik 1994, vagyis a körgyűrű megépülte után vásároltak ingatlant, tudatában voltak a körülményeknek, így felmérhették, milyen kár érheti őket. Azok pedig, akik már korábban is rendelkeztek ingatlannal a kérdéses területen, az elévülési időn túl próbálnak meg kártérítésért folyamodni – így jogilag az önkormányzatnak egy fillért sem kell kifizetnie.

Az igényt benyújtók közül 7 ingatlannak a 12 tulajdonosa – az ingatlan nyilvántartás adatai szerint- a belső körgyűrű 1994. november 24. napi átadását követően szerzett tulajdonjogot, vagyis részükre kártérítés megállapítását nem javasolták.

MĂ©gis fizetĂĽnk?

Az igény benyújtók közül további 6 ingatlannak a 18 tulajdonosa az átadást megelőzően szerzett tulajdonjogot az érintett ingatlanokon, és kártérítésben korábban nem részesült. Mivel ők a korábban jogos kártérítési igényük érvényesítésének önhibájukon kívül nem tettek eleget, jelenleg hátrányos helyzetben vannak szomszédjaikhoz képest. A polgármester a jogi elhárítás lehetősége ellenére, méltányosságból javasolta az érintettek által igényelt összesen 7.907.501 forint összeg kártérítés címén történő kifizetését.

Dr. Bősze Ferenc írásban hívta fel a képviselők figyelmét arra, hogy a kártalanítás kvázi-precedenst, hivatkozási alapot teremthet a továbbiakban az önkormányzattal szembeni követelések indítására. Ráadásul az előterjesztés diszkriminatív, hiszen a kártérítésnek nincs jogalapja (az elévülés miatt), így az elutasított tulajdonosok érthetően háborodnak fel, miközben mások "méltányossági alapon" megkapják az önkormányzattól az összesen nyolcmilliós összeget.

Frissítés (9:00): Váratlan fordulat, a közgyűlés ma mégsem vette napirendre a témát, a polgármester indoklása szerint még nincs eléggé előkészítve a döntés.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...