A ViVe közterület-elnevezési javaslatai

2013-06-24 15:13:05

A Világos Veszprémért Mozgalom üdvözli az Önkormányzat kezdeményezését a megújuló belváros két központi terének elnevezésére, melyhez a veszprémiek javaslatait is várja! (A megadott címre elküldtük a javaslatainkat!)

Örvendetesnek tartjuk, hogy ezúttal érvényesül a fejlett demokráciákra jellemző, a "jó kormányzás" elengedhetetlen feltételének ismert nyitott, párbeszédre alapuló döntéshozatali folyamat. Bízunk benne, hogy közterületeink elnevezésének folyamatát a végső döntésig végig fogja kísérni ez a szellemiség.

A Világos Veszprémért Mozgalom javaslatával csatlakozni kíván a kezdeményezéshez.

Alapos megfontolást követően a következő elnevezést javasoljuk a két közterület elnevezésére.

Posta előtti tér elnevezése: Szabad Európa tér

Zöld Ház mögötti tér elnevezése: Testvérvárosok tere

A javaslat indoklása:

1. Veszprém a magyar történelemben betöltött szerepe okán is Európa része volt, ezer szállal kapcsolódik az európai kultúrához, államokhoz. A város európaiságát mindig is igyekezett hangsúlyozni, megfogalmazott kitörési pontjai is szoros kapcsolatot feltételeztek Európával, testvérvárosait is ezen értékek és érdekek szerint választotta. Sorolhatnánk még érveinket, de nem tesszük, helyette rávilágítunk egy fájó, s az előbbieknek ellentmondó tényre: Veszprémben nincs Európának tisztelgő, azt szimbolikusan megjelenítő közterületi elnevezése.

2. 2014-ben kettős ünnepet ül az ország, benne Veszprém lakossága is. A szabadságot és a 3. Köztársaság megszületését éppen 25 esztendővel korábban sikerült kivívni, s megteremteni egy demokratikus alapokon működő, a kelettől a nyugat felé forduló ország és társadalmi rendszer alapjait. A szabadság ünnepe tehát, ami megkívánja, hogy megemlékezzünk és jelet hagyjunk. Ezzel egyidejűleg büszkén ünnepelhetjük Európai Uniós tagságunk 10. évfordulóját. Jogi értelemben is visszatértünk gyökereinkhez, mely új erőt adott az országnak, új lehetőségeket nyitott meg fiataljaink, vállalkozóink, kutatóink, s minden polgártársunk számára. A belváros rekonstrukciója az Unió nélkül nem valósulhatott volna meg, az ország és városunk ereje kevés lett volna hozzá.

Tulajdonképpen ezt a három történelmi eseményt örökíthetjük meg egy elnevezésben:

- a szabadság kivívását a rendszerváltoztatással, - az Európai Uniós tagságunk létrejöttét, - a belváros Európa segítségével történő megújítását.

Véleményünk szerint ehhez a legalkalmasabb a Szabad Európa tér elnevezés."

Mindehhez szorosan kapcsolódik a másik terület (a Kinizsi üzletház - Hotel Veszprém - Bástya üzletház - Kossuth Lajos utca (Lordok háza) által határolt tér) elnevezési javaslata. Az építkezés megkezdésekor a nyilvánosság előtt többször is elhangzott, újságokban és egyéb médiafelületeken is megjelent, hogy a Hotel Veszprém mögötti és a Kossuth utca közötti területen testvérvárosok parkjának a kialakítására is sor kerül.

„A városlakók elvárt igénye volt a Kossuth Lajos utca és csatlakozó közterületek minőségi burkolatmegújítása, zöldfelületek rekonstrukciója, játszótér és a testvérvárosok parkjának kialakítása, amely garantálja, hogy jobban érezzük magunkat ha a belvárosban sétálunk vagy ügyeket intézünk.” (forrás: Pro Veszprém Kft. honlapja).

Ezen a területen célszerűnek tartanák egy a testvérvárosok zászlóival és/ vagy egyéb jelképeivel díszített köztéri alkotás létrehozását. 2014. május 7-én a Gizella Nap keretében kerülhetne sor a tér ünnepélyes átadására. Testvérvárosaink önkormányzatait hivatalosan kérhetnénk arra fel, hogy ezen a közterületen és Veszprém városa által kijelölt helyen, helyezzék el Veszprém számára felajánlott köztéri alkotásaikat. Természetesen egyúttal azt is felkínálva, hogy amennyiben élni kívánnak ezzel, Veszprémben élő és alkotó művészek köztéri alkotásai testvérvárosainkban kerülhetnének elhelyezésre ennek a kedves gesztusnak a viszonzásaként.

Testvérvárosaink:

Bottrop - Németország

Gladsaxe - Dánia

Nyitra - Szlovákia

Ottignies-Louvain-la- Neuve-Belgium

Passau - Németország

Rovaniemi – Finnország

Sepsiszentgyörgy - Románia

Tarnów - Lengyelország

Tartu - Észtország

Tirat-Carmel - Izrael

 

Vissza...