Megyesi Gusztáv: Plebejusok

2013-06-22 12:53:28

Most, hogy a kormányfőtől megtudta az ország, plebejus kormánya van, jó volna tudni, vajon a plebejus kormányfő tudja-e, hogy hamarosan újabb ételosztás lesz a Blahán a plebejusok között. Nem csupán abból a szempontból sokatmondó az ételosztás, hogy hány kilométeres plebejus sor áll majd az ingyenlevesért, hanem hogy mit fog tenni a szintén plebejus rendőrség.A legutóbbi két ételosztáskor ugyanis rendőrök jelentek meg a környéken, és igazoltatni kezdték a sorban állókat, senki nem értette, hogy mit akarnak, hiszen az ételosztás be volt jelentve.

Amikor a 444.hu hírportál rákérdezett a plebejus ORFK-nál, hogy miért van szükség igazoltatásra, kilencnapi gondolkodás után azt válaszolta neki a főkapitányság, hogy azért, mert 1. a sorban álló személyek zavarják a Rákóczi út gyalogos- és járműforgalmát, és 2. a sorban állók közé igen gyakran keverednek körözött személyek, akiket így igyekeznek kiszűrni.

Ez utóbbi azért érdekes, mert generációk sora úgy tudta eddig, hogy a bűnözők leginkább éjszakai szórakozóhelyeken bukkannak fel rossz társaságokban, a lehető legkevesebb példa maradt az utókorra arra vonatkozóan, hogy a bankrabló ingyenételért állt sorba. Azt ugyan az ORFK sem árulta el, hogy hány körözöttet kapcsoltak le, mielőtt a babgulyását megkapta volna, mindenesetre nagy kár, hogy nem előbb vezették be a módszert, akkor tán Vizoviczki és társai is előbb kerülnek rendőrkézre.Ha az emberből nem áradna mérhetetlen bizalom plebejus kormányunk iránt, még képes volna arra gondolni, hogy a Lázár-féle emberközpontú plebejuspolitika újabb állomásáról van szó. Nem elég, ha valaki nincstelen, tehát nem ér semmit, még van képe másoktól ételt elfogadni, hát majd miheztartás végett a körmére nézünk.Az ilyen ételosztás ráadásul csakugyan feltartja a forgalmat, békés polgárok jövés-menését, ámbár megjegyeznénk, hogy a Bastille lerombolása óta tudjuk: létezik a tömegnek olyan kritikus nagysága, amikor egyszerűen megváltoznak a szabályok, és le van szarva a hetes busz meg a városkép, de leginkább a rendőrség meg a környékbeli éttermekben ülő patríciusréteg, amelyet nyilván a hányinger kerülget a sorban állókat látva, mert csakugyan, hogy néznek ki ezek, plusz a viselkedni nem tudás, a szürcsölés, ahogy az utolsó csepp levest kiisszák a tányérból; hiányzik minden mozdulatukból a kordonbontás vagy a kormánypárti békemenet emelkedettsége; nem véletlen, hogy azokon még soha nem akartak bűnözőt fogni.

A legutóbbi két ételosztáskor több hírportál is jelezte, hogy amikor a rendőrök megjelentek a Rákóczi úton, nem kezdtek peckesen föl-alá sétálni, szúrópróbaszerűen igazoltatni, pláne nem kinézetre, aminek amúgy se lett volna semmi értelme, hiszen a nemzeti együttműködés rendszerében minden plebejus potenciális bűnöző, a hajléktalan meg már egészen az, hanem beálltak ők is a sor végére, majd ezután kizárólag az utánuk jövőket igazoltatták. Arra, hogy mi ennek az oka, ételosztáskor a rendőr miért csak hátrafelé tud igazoltatni, előre pedig nem, a mai napig nincs válasz, mindenesetre ha legközelebb ingyenebédért állunk sorba, és rendőrt érzünk magunk mögött, ne ijedjünk meg, értünk áll ott.

Ami aztán a továbbiakat illeti, ha az ételosztás iránt érdeklődő nagyközönség létszáma ilyen tempóban nő, egy idő után eléri a kritikus tömeget, és akkor a Blaháról áradó ételszag is elér egészen a Lendvay utcáig, elnyomva a friss pogácsa és a plebejus kormány védelmére összegyűltek illatát; na, akkor kezdődnek majd az igazán nagy dolgok.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Forrás: Nol.hu

Vissza...