Veszprémben Némedi volt a végrehajtó

2013-06-20 04:47:25

Tegnap megírta a Népszabadság, hogy mi is történt valójában a veszprémi áprilisi közgyűlésen. Nem pontosan azt írta persze, meg, hogy miként zajlott le a testületi ülésen a rezsicsökkentés melletti kampányolás, hanem azt, hogy mára világossá vált, több önkormányzat is Kubatov és Kocsis utasítására cselekedett, amikor az ellenzéki képviselők orra elé nyomta, hogy írják alá a rezsicsökkentést támogató aláíróívet.

(Veszprémben azóta is folyik, egyre erőszakosabb módon az aláírások gyűjtése. Már nemcsak a Bástya Áruházban várják a megtévesztetteket aláíróívvel, hanem házról házra járva, vagy fogorvosnál, fodrásznál próbálják meg begyűjteni a támogató aláírásokat. Vélhetően leginkább azért, mert Orbán Viktornak hamarosan és újra meg kell védenie magát Brüsszelben. S ekkor lehet "odacsapni", hogy nem ők, hanem a magyar nép, a fülkeforradalmárok akarják, s követelik ezt!)

 

Lencsés Károly tárja elénk a Népszabadságban, miként is fogalmazták meg ezt az ukázt.

„Vegyük napirendre a rezsicsökkentést a helyi képviselő-testületi üléseken, és késztessük állásfoglalásra a helyi baloldali politikusokat” – erre kérte még április elején önkormányzati tisztségviselőit a Fidesz pártigazgatója, valamint a kommunikációs igazgatója. „A település fideszes polgármestere, alpolgármestere, vagy azok hiányában a helyi Fidesz-frakció vezetője, képviselője szólaljon fel a képviselő-testületi ülésen” – olvasható a Kubatov Gábor és Kocsis Máté jegyezte levélben. Javasolják, hogy „a helyi média (a település meghatározó lapja, tévéje) is legyen jelen, és számoljon be a történtekről”. A felszólaló vigyen magával aláírásgyűjtő ívet is, amelyen mindjárt csatlakozhatnak az akcióhoz a címzettek, tehát a „baloldali vezetők/frakciók” – így az instrukció. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az „esemény során ne adjatok okot provokációra”. Bárhogyan fogadják is a kezdeményezést – hangsúlyozták –, köszönjék meg, hogy képviselőtársaik egyértelműen állást foglaltak. A módszertani útmutató szerint egyszerű, tiszteletteljes kérést kell megfogalmazni. Ha „a baloldali politikus csatlakozik a Fidesz kezdeményezéséhez, igazolja kezdeményezésünk indokoltságát, amennyiben nem hajlandó aláírni az ívet, egyértelmű bizonyítékát adja annak, hogy a baloldal a szolgáltatókat védi, és nem az embereket”. A médiának rendkívüli fontosságot tulajdonít a Fidesz, mert a levélben még egyszer szerepel: a „helyi fideszes politikus a történésekről ismét nyilatkozhat a helyi médiában, a rezsicsökkentés védelméről szóló kommunikációs üzeneteket megismételve és kérve az emberek további támogatását”.

Egy ilyen precíz leiratból természetesen a határidő sem maradhat ki: a feladatot május 10-ig kellett végrehajtani. Április végén számoltunk be arról, hogy több önkormányzati képviselő-testület határozatot fogadott el a rezsicsökkentés támogatásáról. (Forrás: nol.hu)

Veszprémben április 25-én került sor a felülről irányított bohózatra.

Némedi úr, mint az ilyen feladatokra legalkalmasabb, precízen végre is hajtotta a pártutasításokat. Ebben a történetben az a szomorú, hogy a polgármester a szervezeti és működési szabályzatot kijátszva engedett ennek teret. A jegyző úr sem tett, tehetett ellene, hiszen a munkáltatóját utasítaná rendre adott esetben.

Érdemes a jegyzőkönyv egynémely részletét áttekinteni ehhez. Lsd. blogbejegyzés végén.

Most már csak azt lenne érdekes kideríteni, ki is valójában Szabó Márk? Lehet, hogy mégiscsak jók (voltak) a sejtéseim?

Ezekben a napokban vélhetően sok-sok önkormányzati ülésen hangzik el napirend előtti felszólalásként majd az, amit mi veszprémi képviselők a mai napon előzetesen írásban megkaptunk. A szervezeti és működési szabályzatunk alapján a közgyűlést megelőző munkanap déli 12 óráig lehet benyújtani napirenden nem szereplő, halaszthatatlan és rendkívüli, városi jelentőségű ügyekben napirend előtt hozzászólást.  Az elmondani tervezett szöveget szó szerint csak akkor kell eljuttatni a polgármesternek és a jegyzőnek, ha a felszólalni kívánó képviselő (valamilyen kínos ügyben) nevesíteni is kíván valakit. Ezúttal a megküldött szövegben nem nevesítenek senkit, s mégsem csak egy tartalmi összefoglaló érkezett, hanem a tervezett felszólalás teljes, előre megírt szövege. A napirend előtti hozzászólás címe: A „Rezsicsökkentés kezdeményezése, hatása Veszprém polgárainak életére.” A hozzászólás az előzetesen megírtak alapján Némedi Lajos (Fidesz) alpolgármester szájából fog (szó szerint) elhangozni.

Kíváncsi voltam arra, kitől származik a megküldött dokumentum.

Megvizsgálva alaposabban a dokumentumot, kiderült, hogy annak szerzője egy bizonyos Szabó Márk. A dokumentum 2013.április 23-án 8 óra 13 perckor keletkezett és 2013. április 24-én 7 óra 48 perckor került átszerkesztésre az alpolgármester titkárnőjének jóvoltából. Az összes időráfordítás 1 perc 13 másodperc volt. Ugye önök sem gondolják, hogy ennyi idő elég volt a dokumentum alapos átgondolásához? Szerintem mindössze annyi történt, hogy a fővárosból megérkező direktíva kipontozott részébe beírásra került Veszprém, mint az itt aktuális település neve. Erre utal az a szövegben fellelhető rész is, hogy „... a rezsicsökkentés jelentőségéről kívánok néhány mondatot mondani bízva abban, hogy az itt jelenlévők is megértik és pártállásra tekintet nélkül, kezdeményezésünk és a magyar emberek, a veszprémi családok tíz- és százezrei mögé felsorakoznak” Vicces! Veszprémben nem élnek „családok százezrei”! Még százezer lakos sem él! :)

Jegyzőkönyv részlet

Képek: Vehir.hu

Péterfalvi Attilához fordultam, mert úgy sejtettem, nem lehetséges önkormányzat hivatalos helyiségeiben az aláírásgyűjtés. Be kell látnom, tévedtem. Kíváncsi leszek, ha legközelebb én kezdek neki aláírásokat gyűjteni, a polgármester eltűri-e.

Péterfalvi Attila válaszlevele

Vissza...