Gyurcsány: Egyre keményebb leszek!

2013-06-19 12:10:08

Azt, hogy egy politikai beszéd két nap alatt legendássá váljon, hogy pár óra alatt zenei remixek, mémek szülessenek belőle, hogy az emberek egy része egy újabb őszinte őszödi beszédnek lássák, míg mások a leépülés biztos jelének, ma csak nagyon kevesen tudják elérni. És Gyurcsány Ferenc ilyen.

Telefonon sikerült utolérnünk és pár kérdést feltenni a vasárnap Nagy Imre háza előtt, színészóriásokat idéző előadásmódban elmondott, Orbán rendszerét leszarozó, a kormány tagjait lemajmozó rétort. Hogyan értékeli a beszédét ő maga, volt-e valami különös oka, hogy olyan zaklatottnak tűnt? Gyurcsány szerint a zaklatott szó rossz, ő inkább az „ütős”, illetve a „szenvedélyes” kifejezéseket használná. Azt mondta tudatos választás volt, hogy a beszéd hangerejével és dinamikájával úgy játszott, mintha verset mondana: az volt a célja, hogy a kívánt hatást elérje. Hogy hatást ért el, az kétségtelen, hogy a kívántat, és a kívánt helyen-e, azt nem lehet tudni. Mindenesetre elmondta, hogy a visszajelzések, amiket eddig kapott az meglepően pozitívak és támogatóak voltak: „szinte katartikus volt a reakció”.

Visszajeleztek, hogy értették

A DK elnöke elmondta, hogy nemcsak a párton belüli emberekre, vagy a Facebook rajongókra gondol, amikor a pozitív visszajelzésekről beszél. Ismeretlenektől, „két jónevű magyar írótól, egy nemzetközi hírű zenésztől” és olyan tévés személyiségektől is pozitív, támogató üzeneteket kapott, akikkel az elmúlt három évben kétszer ha váltott üzenetet. „Ezek az emberek visszajeleztek, hogy értették, amit mondtam”.

Gyurcsány Ferenc szerint ennek a kifejezésmódnak a célja az volt, hogy felrázza az embereket. „Indokolatlan beletörődést látok a baloldalon” – mondta és hozzátette: azt látja, hogy a tömeg elfáradt, és fél a Fidesztől. A beszéddel azt akarta elérni, hogy az emberek vegyék észre, hogy „Orbán nem egy isteni átok”, amivel nem lehet mit kezdeni, amit csak tűrni kell, vagy kivárni, amíg elmúlik. Arra akart rámutatni, ő is csak egy politikus, akit megválasztottak, de ezzel a lendülettel  le is lehet váltani egy választáson.

A kérdésünkre, hogy ez jelent-e valamiféle tudatos kommunikációs fordulatot, lépést a markánsabb beszédek és nyilatkozatok felé, azt mondta: „azt biztosan megígérhetem, hogy a választásokig egyre keményebb leszek”. Az exminiszterelnök szerint nem tehetünk úgy, mintha minden normális lenne, egy normális demokratikus országban, ahol csak a következő választásra készülnénk. “Itt egy elvetemült hatalommal állunk szemben, akiről lepereg mindenféle kritika.”

„Jórészt tudatosan járt el”

Gyurcsány nem spontán mondott ilyen különös hangvételű beszédet, hanem valóban tudatos volt, amit csinált – mondta Kőszeg Sára, pszichológus szakértő a beszéd megtekintése után. Szerinte Gyurcsány szándékosan él drámai eszközökkel, hogy felkeltse az emberek figyelmét – ez egy nem túl nagy támogatottságú párt esetében mindenképp cél lehet. Emellett a beszédben megjelenik, hogy személyesen érintett, és dühös a jelenlegi kormányra a "gyurcsányozás" miatt. A szakértő szerint Gyurcsány karakterétől amúgy sem áll távol a dramatikus jelleg.

A pszichológus úgy véli, az "őszinte, szókimondó" politikus képe olyasmi, ami Gyurcsány szerint kiemelheti őt a hagyományosan hazugnak tartott politikusok közül. Ezt a szerepet próbálja gyakran Orbán Viktor is, és valóban, ahogy a beszédben is utalt Gyurcsány, ez jellemezte az 1989. június 16-i Orbán beszédet is. Szerinte valószínűleg leginkább erre próbált rímelni most Gyurcsány azzal, hogy „szókimondó volt, provokatív, váratlan, határokat feszegető”. De amíg az Orbán-beszéd koherens volt, és egy fő mondanivaló körép épült  (oroszok ki!), ez sokkal szerteágazóbb, szétesettebb teljesítmény volt.

„Személyesebb, szókimondóbb, támadóbb lesz a beszédem a választásokhoz közeledve. Ilyen vagyok, nem akarom becsomagolni azt amit mondani akarok” – zárta a telefonbeszélgetésünket Gyurcsány Ferenc, kiábrándítva azokat, akik szerint ennél félelmetesebb beszédet már nem tud mondani. Vasárnap végérvényesen kiderült, hogy nem csak hogy nem maradunk Gyurcsány Ferenc nélkül a jövőben, de az izgalom még csak most kezdődik.

Forrás: Index.hu

Vissza...