Gréczy Zsolt jegyzete

2013-06-18 15:07:12

Tegnap odajött hozzĂĄm egy fĂ©rfi a közĂ©rtben, hogy mit gondolok a vasĂĄrnapi GyurcsĂĄny-beszĂ©drƑl? Ɛt azĂłta is sokkolta, mert ugyanazt mondta a DK elnöke, amit Ƒ gondol, meg amit hall a buszon, az utcĂĄn, a piacon, az orvosi rendelƑben. Ugyanakkor - tette hozzĂĄ - nem volt-e sok, vagy tĂșl kemĂ©ny GyurcsĂĄny Ferenc?...

KĂ©t pĂ©ldĂĄt hoztam fel neki, megjegyezve, hogy ha ugyanazt mondta, amit Ƒ is szokott, akkor nagy baj nem lehet.
Az egyik egy 2002-es pillanat, amikor OrbĂĄn elvesztette a vĂĄlasztĂĄs elsƑ fordulĂłjĂĄt. Helyzete remĂ©nytelen lett. A Medgyessyvel szembeni visszafogottsĂĄga is oka lett, hogy bukĂĄsra ĂĄllt. RĂĄ kĂ©t napra - lebĂ©nĂ­tva a forgalmat - nagygyƱlĂ©st hĂ­vott össze a TestnevelĂ©si Egyetem elĂ©, Ă©s a kampĂĄnyban addig visszafogott OrbĂĄn - sokak szĂĄmĂĄra vĂĄratlanul, megĂ©rezve, hogy egĂ©sz politikai oldala elvĂ©rezhet - ordĂ­tani kezdett, hogy a szocialistĂĄk Ă©s a liberĂĄlisok mi mindent nem szavaztak meg. BrutĂĄlis hangvĂ©telt eresztett meg - felrĂĄzta az övĂ©it, Ă©s majdnem meg is fordĂ­totta a vĂĄlasztĂĄst a mĂĄsodik fordulĂłra.
A mĂĄsik törtĂ©net 2006-os, amikor a GyurcsĂĄny-OrbĂĄn-vita utĂĄn hĂ­vott fel egy Kossuth-dĂ­jas mƱvĂ©sz, hogy GyurcsĂĄny fantasztikus volt, de nem bĂĄnt-e tĂșl durvĂĄn Ă©s lekezelƑen OrbĂĄnnal. Nem volt-e sok. Akkor nyugodott meg, amikor elmondtam neki, hogy a gyorskutatĂĄs alapjĂĄn a zemeberek kĂ©tharmada GyurcsĂĄnyt lĂĄtta jobbnak, meggyƑzƑbbnek.
Azt gondolom, hogy most, amikor a vĂĄlasztĂłk többsĂ©ge vĂĄltĂĄst akar, de nem tud egyĂ©rtelmƱen valaki mögĂ© ĂĄllni - nem lĂĄtnak vezetƑt, nincs kihĂ­vĂł -, nĂ©ha muszĂĄj Ășgy beszĂ©lni, ahogy Ƒk beszĂ©lnek, amikor nem tudnak mĂĄr csekket fizetni, amikor tehetetlennek Ă©rzik magukat, mert a gyerek, az unoka bejelenti, hogy elhagyja az orszĂĄgot. Vagy amikor tegnap meghallottĂĄk az Ășjabb adĂłemelĂ©s hĂ­rĂ©t.
Lehet, hogy sokkolĂł volt a DK-elnök beszĂ©de, de sokan gondoljĂĄk Ășgy, hogy elĂ©g volt a harmadlagos pĂĄrtpreferenciĂĄkra hivatkozni, hogy a sajĂłbĂĄbonyi szƑke, 43 Ă©s 57 Ă©v közötti matektanĂĄrok között kinek van nagyobb tartalĂ©ka.
Ha nem lesz összefogĂĄs, Ă©s a balliberĂĄlis oldalon nem fog össze mindenki mindenkivel, akkor OrbĂĄn maradni fog. ErrƑl szĂłlt szerintem a kemĂ©ny Ă©s szenvedĂ©lyes GyurcsĂĄny-beszĂ©d.
És az összefogĂĄs szĂŒksĂ©gessĂ©gĂ©t tudja MesterhĂĄzy Ă©s Bajnai is. Drukkolok, hogy a vĂ©gĂ©n az ellenzĂ©k hĂĄrom vezetƑje egymĂĄsra talĂĄljon.

ForrĂĄs: Facebook

Vissza...