Gyurcsány Ferenc, mint forró kása

2013-06-17 14:41:05

Nem, nem fogja megúszni sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon, sem a magyar társadalom, hogy rehabilitálják Gyurcsány Ferencet. Ez a poszt nem Gyurcsányról szól. A rehabilitáció alatt pedig semmi különöset nem kell érteni, csak higgadt, tisztességes szembenézést azzal a csoportnyomással, ami a józan ész és a személyes tapasztalat ellenére is kibuggyantott olyan gondolatokat komoly emberek szájából, hogy hát a „Gyurcsánnyal nem lehet”, a „Feri az gáz”, a „2006-os rendőr attak megmutatta, hogy nem demokrata” stb.

Egyáltalán, szembe kéne nézni azzal, hogy minden állítás ellenére a magyar társadalom nem egy leitatott, eszét vesztett lotyó, akit minden nap egy kevertért meg lehet erőszakolni. Ezt persze a társadalomnak is tisztáznia kell magával. Ha ez menne, akkor az ellenzék nem tülekedne a bárpult körül, hogy fizessen valami cefrét a szerencsétlennek.

Félreértés ne essék, lehet, hogy „Gyurcsánnyal nem lehet”, a „Feri az gáz”, a „2006-os rendőr attak megmutatta, hogy nem demokrata” stb., azonban ezen kijelentések mögött egyelőre csupán a tömegpszichózis, a sértettség és egyéb szellemi gondok érhetők tetten, tények egyáltalán nem. Mintha ez a tények nélküli ítélethozatalra berendezett társadalmi modell általánossá vált volna. Mintha valakinek a kigolyózása csak úgy, szakrális alapon természetes lenne. Mintha Bereményivel szólva a „Gondolat helyett, gondolatmenet” térnyerése felülírná a szellem ésszerűségét. Ezzel meg az a baj, hogy ez a zsarnokság virtuális világát vetítő drognak az alapmolekulája, amely elhiteti velünk, hogy a valóság és az álom között mindössze egy szemhunyásnyi a különbség.

Gyurcsány rehabilitálása a józan ész rehabilitálását jelentené. Bajnai, a PM és Mesterházy belemanőverezték magukat egy olyan taktikai helyezkedésbe, amely taktikázás minden olyan arcát megmutatja ezeknek a pártoknak, ami miatt Orbán Viktort pokolra kívánják az őt pokolra kívánók. A trükkök százairól, az őszintétlen taktikázásról, a mást mondok, mást gondolok politizálásról van szó. Arról, hogy az orbáni sunyiság ellen sunyisággal, mismásolással támadnak és egymás ellen is ilyen eszközöket használnak. Szép példája ennek a tárgyalóasztal körüli pávatánc, amikor az egyik azt mondja, hogy találkozzunk jövőre, mire a másik találkozzunk ősszel, erre ez egyik, akkor találkozzunk holnap, mert te akkor úgy sem vagy itthon stb. Fideszes tempó.

Pedig a dolog rém egyszerű: el kell vágni a hülyeségfonalat. Ki kell állni: emberek Gyurcsány Ferenc nem lövette ki ártatlanok szemét, akik ilyet tettek, Gyurcsány alatt kerültek börtönbe. Gyurcsány nem lopta el a kosztpénzt, viszont akik ilyet tettek, Gyurcsány alatt börtönbe kerültek. Gyurcsány Ferencnek egyetlen bűne van a sok hibája mellett, hogy mellette Orbán Viktor még ellenfényben is egy akarnok ostoba fajankónak tűnik.

Ez a szöveg látszólag egy Gyurcsány melletti kiállás lenne, pedig nem az. Ez a szöveg Orbán rezsimjének a fundamentumát zúzná szét. Azt üzenné, hogy kivontuk magunkat a mákony szorításából, hogy tiszták vagyunk. Onnantól kezdve pedig egyszerű lenne fellépni egy színpadra, megfogni egymás kezét és a magasba tartani, hogy megszületett a demokratikus összefogás a zsarnok és híveinek elzavarására. Már csak ki kell várni a partraszállás időpontját. És ne dumáljanak, hogy ez egy pályaszéli naiv bekiabálás!

Ugyanis az összefogás - Bajnai és Mesterházy urak elképzeléseivel ellentétben - nem egy ezer oldalas koalíciós szerződés, hanem egy elhatározás. Azzal meg nem várni kell, hanem megerősíteni nap mint nap. Ha eljutnak oda, hogy Gyurcsány nem ragályos, karantén-szigetre száműzendő métely, hanem egy politikus, aki valójában útjában volt Orbán Viktornak, és ezért vallási eszközökkel démonizálta, akkor már csak egy lépés, hogy ezt vakhiten alapuló ócska szemfényvesztést szétzúzzák. A babona leleplezésével persze nem csak egy demokratikus felvilágosodás felé tennének lépést, hanem Gyurcsány is kikerülne a karanténból. Na, ebben lehet, hogy van kockázat.

Niels Bohr mesélte egyszer: „Szomszédunk Tisvildejé-ben egy nap lópatkót szögezett az ajtajára. Megkérdezte egy közös ismerős: „Hát te tényleg babonás vagy? Igazán azt hiszed, hogy a patkó szerencsét hoz?” – Mire a szomszéd: – „Dehogyis, mit képzelsz. Csak hát úgy mondják, akkor is segít, ha valaki nem hisz benne."

Forrás: A támla nélküli szék

Vissza...