Még nem mennek szabadságra

2013-06-16 10:01:02

Íme egy 2010. október 19-i hír. „Elfogadta az Országgyűlés a külhoni tanulmányi kirándulásokra vonatkozó javaslatot.” Minden közoktatásban tanuló fiatal legalább egyszer eljuthat a magyar állam támogatásával a szomszédos országok magyarlakta területeire annak a határozati javaslatnak az értelmében,

amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. 309 igen szavazattal, 41 ellenében hagyták jóvá a határozatot, amelyet négy frakció támogatott, és egyedül az MSZP utasított el. A határozat alapján bevezetik a nemzeti összetartozás emléknapját az iskolákban és 2012. december 31-ig létrejöhet a Magyarság Háza. Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy 2010. december 31-ig tegyen javaslatot azon jogszabályok módosítására, indokolt esetben új jogszabályok alkotására, amelyek a szükséges szakmai és finanszírozási hátteret biztosítják. (MTI)

Gondolhattuk, hogy mára kicsit alábbhagy ez a lázas mindent fölülről meghatározni akarás. Tévedtünk. Ma mindennél erősebben, a pártok egymásra licitálását is megtapasztalva folytatódik mindez tovább.

Íme egy aktuális hír a HVG.hu-ról: Egyszerre három határozatot is hozhatnak hétfőn a képviselők arról, hogyan ismertessék meg a fiatalokkal a múlt tragédiáit. Áprilisban három szocialista képviselő tett javaslatot arra, hogy a kormány tegye lehetővé: minden magyar iskolás jusson el egyszer az auschwitz-birkenau-i haláltábor emlékhelyére, hogy „demokratikus, toleráns és befogadó legyen a jövő Magyarországa, hogy fiataljaink erkölcsi megvetéssel utasítsák el antiszemitizmust, a rasszizmust és a kirekesztés valamennyi formáját”. Ezt a többség némi vonakodás után hajlandó volt megtárgyalni, sőt kibővítették a budapesti Holokauszt központ meglátogatásával. Ezután három kereszténydemokrata honatya javasolta, hogy a tanterv írja elő minden iskolás számára a Terror Háza meglátogatását. Indok: „a Parlament falain belül is vannak olyan képviselők, akik az objektivitást félresöpörve különbséget szándékoznak láttatni diktatúra és diktatúra között, ezért kiemelten fontos szempont, hogy a felnövekvő nemzedék tisztán látását elősegítse a köznevelés”. Az ötletek során a Jobbik zárta, amely az egykori recski kényszermunkatábor emlékparkjának megtekintésére kötelezne minden diákok, mert „a magyarság számára nem létezik reális jövőkép a kommunizmus mint a magyar nemzet történelmének legnagyobb és közvetlen közelmúltbéli tragédiájának hiteles bemutatása nélkül”. A három javaslatot néhány hete közösen tárgyalták meg. A kormányoldal főleg a kötelező jelleget és a költségvetési finanszírozást vitatta, így – bár a zárószavazás előtt még alakulhatnak a szövegek – valószínűleg csak ajánlás lesz az említett helyek meglátogatása, és pályázni kell az ehhez szükséges pénzért. Ugyanis a szokásos iskolai kirándulások fedezetét is nehezen előteremtő iskolák és szülők még pályázati pénzből sem biztos, hogy el tudják vinni a gyerekeket külföldre vagy az emlékhelyen kívül más látnivalót nem nyújtó hevesi kistelepülésre. Sőt az se biztos, hogy ha egy osztály egy távoli országrészből eljut a fővárosba, a rövid és zsúfolt program a Vár, a Hősök tere, a belváros mellett kibír-e két súlyos mondanivalójú történelmi bemutatót.

Vissza...