Amikor a fagyi visszanyal?

2010-10-31 07:57:47

2008 augusztusĂĄban rendkĂ­vĂŒli közgyƱlĂ©sen szĂłlaltam fel elƑször a Jutasi-Budapest utak keresztezƑdĂ©sbe telepĂ­tett "arany tojĂĄst tojĂł" kamera miatt. A kamera mƱködĂ©sbe lĂ©pĂ©se utĂĄn rövid idƑn belĂŒl több ezer közigazgatĂĄsi bĂ­rsĂĄg kerĂŒlt kiszabĂĄsra. Az utak kezelƑje VeszprĂ©m Megyei JogĂș VĂĄros ÖnkormĂĄnyzata. A hozzĂĄjĂĄrulĂĄsĂĄval törtĂ©nt tehĂĄt minden intĂ©zkedĂ©s. Ekkor viszont a polgĂĄrmester azt mĂ©g tagadta, hogy a vĂĄros anyagiakkal is hozzĂĄjĂĄrult volna a kamera kihelyezĂ©sĂ©hez.

A dokumentumok beszerzĂ©se utĂĄn a nyilvĂĄnossĂĄg elƑtt bizonyĂ­tottam, a vĂĄros a rendƑrsĂ©ggel egyĂŒtt Ă©s a pĂĄlyĂĄzati önrĂ©szt biztosĂ­tva pĂĄlyĂĄzott a kamera kihelyezĂ©se Ă©rdekĂ©ben eredmĂ©nyesen. Ekkor a polgĂĄrmester levelĂ©ben-azĂ©rt mert rĂĄmutattam, hogy nem mondott igazat - perrel fenyegetett meg, aztĂĄn ki tudja miĂ©rt, ettƑl mĂ©gis elĂĄllt.

Az augusztus 26-i közgyƱlĂ©sen napirend elƑtt elmondott felvetĂ©seim utĂĄn nemcsak a polgĂĄrmester prĂłbĂĄlt "földbe döngölni" a nyilvĂĄnossĂĄg elƑtti vĂĄlaszĂĄban. NĂ©medi Lajos eredetileg mĂĄs tĂ©mĂĄjĂș napirend elƑttijĂ©ben a jelzett tĂ©mĂĄtĂłl eltĂ©rve reagĂĄlt az ĂĄltalam elmondottakra. Az akkor Ă©rvĂ©nyben lĂ©vƑ Szervezeti Ă©s MƱködĂ©si SzabĂĄlyzat szerint a polgĂĄrmesternek azonnal el kellett volna venni NĂ©medi ĂșrtĂłl a szĂłt, hisz a napirend elƑtti hozzĂĄszĂłlĂĄsokrĂłl nincs vita az SZMSZ szerint Ă©s arra csak a polgĂĄrmester reagĂĄlhatott volna jogszerƱen. ArrĂłl mĂĄr nem is beszĂ©lve, elvileg NĂ©medi Ășr nem is tudhatta akkor mĂ©g, pontosan mirƑl fogok napirend elƑtt szĂłlni Ă©s ennek ellenĂ©re neki mĂĄr elƑre megĂ­rt vĂĄlasza volt felvetĂ©seimre. (Ennyit a Fidesz törvĂ©nytisztelƑ mƱködĂ©sĂ©rƑl.)

LeĂ­rom ide, mit mondott szĂł szerint akkoriban NĂ©medi Ășr. A jegyzƑkönyv szerencsĂ©re rögzĂ­tette.

"Katanics SĂĄndor kĂ©pviselƑtĂĄrsunk, orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ ĂșrtĂłl elhangzott öt az egyben kĂ©rdĂ©sĂ©nek hatĂĄsĂĄra. Közismert, a rendƑrsĂ©g egyes közlekedĂ©si szabĂĄlysĂ©rtĂ©sekrƑl szĂłlĂł törvĂ©ny alapjĂĄn kötelezƑ vĂ©grehajtĂĄskĂ©nt, nem mĂ©rlegelve, brutĂĄlis 100.000.-Ft összegƱ bĂŒntetĂ©ssel sĂșjtja a sĂĄrga lĂĄmpĂĄban elindulĂł, de a keresztezƑdĂ©sen a piros elƑtt ĂĄt nem Ă©rƑ gĂ©pjĂĄrmƱvek tulajdonosait, az alkotmĂĄnyjogilag vitatott objektĂ­v felelƑssĂ©gre hivatkozva. A szigorĂș jogszabĂĄly, törvĂ©ny, amely Kondorosi Ferencnek, az Ășj rend kormĂĄnybiztosĂĄnak elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel, a kormĂĄny elƑterjesztĂ©sĂ©ben szĂŒletett, s a közelmĂșltban lĂ©pett hatĂĄlyba. Cinikusnak tartom azt, hogy Katanics SĂĄndor kormĂĄnypĂĄrti orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ Ășr, aki maga is megszavazta a törvĂ©nyt, itt kĂ©rdĂ©seivel fĂ©lre akarja vezetni a közvĂ©lemĂ©nyt, s itt VeszprĂ©mben az ellenzĂ©ki vĂĄrosvezetĂ©sen prĂłbĂĄlja meg szĂĄmon kĂ©rni a törvĂ©ny hatĂĄsait. Viszont egyetlen alkalommal nem szĂłlalt fel a Parlamentben, hogy „na de, Miniszterelnök Úr, ÁllamtitkĂĄr Uram, ez Ă­gy tĂșlzĂĄs!”. A tĂĄrsadalmi megĂ­tĂ©lĂ©ssel nem egyezƑ, az elkövetett szabĂĄlysĂ©rtĂ©ssel arĂĄnytalan bĂŒntetĂ©ssel embereket, csalĂĄdokat hoznak nagyon nehĂ©z helyzetbe. A hibĂĄt nem a rendƑrsĂ©g követi el, a szervezet ugyanis vĂ©grehajtja a törvĂ©nyt. FelkĂ©rem Katanics SĂĄndor kĂ©pviselƑ urat, hasznĂĄlja ki parlamenti lehetƑsĂ©geit, interpellĂĄljon a Parlamentben a miniszterelnök Ășrhoz a törvĂ©ny mielƑbbi mĂłdosĂ­tĂĄsa ĂŒgyĂ©ben. Köszönöm szĂ©pen."

 Na jĂłl van, mondhatjĂĄk most a kedves OlvasĂłk, de miĂ©rt is hozom elƑ több mint 2 Ă©v tĂĄvolĂĄbĂłl ezt az ĂŒgyet?

Nem tudom Ă©rtesĂŒltek-e mĂĄr arrĂłl, hogy az eddigi maximum 20 ezer Ft-os plafonösszeg helyett, akĂĄr szĂĄzezer Ft is lehet a helyszĂ­ni bĂ­rsĂĄg összege.

A fĂŒggetlen hĂ­rĂŒgynöksĂ©g Ă­rja, hogy 100 ezer forintra emelkedhet a kiszabhatĂł helyszĂ­ni bĂ­rsĂĄg maximĂĄlis összege 2011. januĂĄr 1-jĂ©tƑl - az errƑl szĂłlĂł javaslatot pĂ©nteken nyĂșjtotta be KĂłsa Lajos, TarlĂłs IstvĂĄn Ă©s KovĂĄcs ZoltĂĄn, a Fidesz orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑi.

Az indoklĂĄs szerint a helyszĂ­ni bĂ­rsĂĄg a közigazgatĂĄs leggyorsabb Ă©s leghatĂ©konyabb vĂĄlasza a normaszegĂ©s elkövetƑivel szemben. A törvĂ©ny jelenleg 3000 Ă©s 20 ezer forint közötti összegben hatĂĄrozza meg a kiszabhatĂł bĂ­rsĂĄg összegĂ©t, a kĂ©pviselƑk a felsƑ Ă©rtĂ©ket növelnĂ©k. HozzĂĄteszik: a bĂ­rsĂĄgot tovĂĄbbra is 30 napon belĂŒl kell kifizetni, az elfogadott Ă©s tudomĂĄsul vett bĂ­rsĂĄg ellen nincs helye jogorvoslatnak. Emellett nem lehet mĂ©ltĂĄnyossĂĄgot vagy rĂ©szletfizetĂ©st kĂ©rni - olvashatĂł az elƑterjesztĂ©sben.

Kedves NĂ©medi uram! Hogyan is vagyunk akkor most ezzel a brutĂĄlis mĂ©rtĂ©kƱ 100 ezer Ft-os bĂŒntetĂ©si tĂ©tellel? Te mondtad kĂ©t Ă©ve kedves Lajos, hogy  "A tĂĄrsadalmi megĂ­tĂ©lĂ©ssel nem egyezƑ, az elkövetett szabĂĄlysĂ©rtĂ©ssel arĂĄnytalan bĂŒntetĂ©ssel embereket, csalĂĄdokat hoznak nagyon nehĂ©z helyzetbe." Vagy most egyezik mĂĄr minden a tĂĄrsadalmi megĂ­tĂ©lĂ©ssel, mert a fĂŒlkĂ©kben lezajlĂł forradalom utĂĄn szavazataikkal ezt ĂŒzentĂ©k Nektek a "zemberek"? KĂ­vĂĄncsian vĂĄrom Navracsics miniszter uram Ă©s Mihalovics orszĂĄggyƱlĂ©si Ă©s önkormĂĄnyzati kĂ©pviselƑ uram ĂĄllĂĄsfogalĂĄsĂĄt is. 

 

Vissza...