Kettőt fizet, egyet kap

2013-06-12 19:13:07

A május végi közgyűlésen a veszprémi Fidesz Zrt. tagjai létrehoztak egy programirodát. Az ülést megelőző Tulajdonosi Bizottsági ülésen már tudták, ki lesz az egyszemélyes Kft. ügyvezetője. Volt már feladata eddig is bőven. Most eggyel több lett. Íme egy részlet a Tulajdonosi Bizottság által tárgyalt egyik előterjesztésből.

A közgyűlés ki tudja miért, ezt az anyagot nem kapta meg a programiroda létrehozását taglaló előterjesztés mellékleteként. (Aki kíváncsi, gondolták megkeresi a városi honlapon.)

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2013. május 30-i ülésén napirendi pontként szerepelni fog a „Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Szolgáltató Kft.” alapító okiratának a jóváhagyása című előterjesztés.

A „Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Szolgáltató Kft.” megalapításának célja – többek között –, hogy közreműködésével kiszámíthatóbb és tervezhetőbb szakmai, gazdasági környezetbe kerülnek az önkormányzati kulturális rendezvények és nemzeti ünnepi megemlékezések, amelyekhez a Kft. a külső szponzorációs források bevonásához is nagyobb mozgástérrel fog rendelkezni. Az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság elsődleges feladata a belváros-rehabilitációs projekt keretében megújuló egykori Séd-filmszínház, mai projektnevén a „Hangvilla” kulturális és művészeti tartalommal való megtöltése lesz.

Jelen előterjesztés mellékletében található, Muraközy Péter, leendő ügyvezető által készített tájékoztatás célja, hogy a Tisztelt Tulajdonosi Bizottság egy előzetes ismertetőt kapjon a társaság üzleti tervéről, tekintettel arra, hogy amennyiben a Kft. megalapításáról dönt Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése, abban az esetben az Önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és vagyonhasznosítás szabályairól szóló 6/2012. (II.24.) önkormányzati rendelet 68.§ 18. pontja alapján majd a Tulajdonosi Bizottság hatásköre lesz az éves üzleti terv elfogadása.

Muraközy Pétert diák kora óta ismerem. Tehetséges ifjúként ismertem meg, s én is a tisztelem, mint az Utcazene fesztivál megálmodóját és sikeres megvalósítóját. Az már kevésbé tesz lelkessé a személyét illetően, hogy beállt Navracsics "főkultúrfelelősének". A miniszterelnök helyettes, itt Veszprémben mindenen rajta tartja a szemét és egyelőre -amíg nem száműzik mai barátai „saját birtokára”- vazallusaival rendeztet helyben mindent. Muraközy Pétert „felvitte” Pestre is. Meggyőződésem, hogy nemcsak a tehetsége miatt. Szempont volt a miniszter számára Péter erős kötődése a Fideszhez is. A 2010-es önkormányzati választásokat megelőzően Muraközy Péter egy veszprémi, általa működtetett kávézót kampányfogásként „Narancs kávézóra” keresztelt át. (A kampányban még Orbán Viktor is megjelent a kávézóban.)

Mindez egyébként kit érdekelne, ha az önkormányzat, most egy „hirtelen” ötlettől vezérelve nem hozta volna létre ezt a programirodát. A Hangvilla építési "cirkusz", ami évek óta folyik és ami várhatóan 1400 milliójába kerül majd a város adófizetőinek, eddig arról is szólt, hogy a jelenlegi építtető Bélafi László, mint a Swing-Swing Kft. tulajdonosa megoldja a Hangvilla működtetését, programokkal megtöltését is, mindaddig, amíg az nem kerül a város többségi tulajdonába. Még öt évig azért nem kerülhet abba, mert akkor vissza kellene pengetni Brüsszelnek az építéséhez elnyert támogatást. Azért furcsa az ügy, mert akár még 2012 végén, amikor a készfizető kezességet is bevállalta a Fidesz Zrt. Bélafinak, szó sem volt arról, hogy a Hangvilla működtetéséhez szükség lesz egy ilyen újabb, a város által összegründolt és szintén adóforintokból finanszírozott Kft-re. Amíg nem a városé a Hangvilla, addig a Swing-Swing Kft. (Bélafi) feladata lett volna az eddigi állítások szerint a „Hangvilla” kulturális és művészeti tartalommal való megtöltése.

Porga Gyula 2012 márciusában mondta ezt a közgyűlésen. „A bankhitelhez szükséges kockázatelemzés és tíz éves üzleti terv elkészült, de az banktitok részét képezi.”

Most lenne igazán érdekes ismerni, mi is volt abban az üzleti tervben, ami banktitok. Úgy vettünk valamit és fizetjük 2021-ig érte a veszprémiek nevében a „zsét”, hogy nem is tudjuk, mit vásároltunk? Elég sikamlós egy téma lett ez mára!

Vissza...