Megemlékezés Pálkövén

2013-06-09 19:49:28

Idén, június 8-án, szombaton Bajcsy-Zsilinszky hetven esztendővel ezelőtti utolsó nyarát idézve tartottak összejövetelt a történelmi helyen. Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai pályafutásának csúcspontja volt a hetven esztendővel ezelőtti nyár - az utolsó szabad nyár -, hiszen egy évvel később, 1944 nyarán már börtönben ült,

sohasem láthatta viszont nyarainak kedves helyét, ahol az antifasiszta ellenállás sok neves személyisége kereste fel, ahol politikailag fontos vitákat folytatott, ahol tervezgette a jövőt, ahol számos fontos írása született.

Az idei főhajtást a korábbiakhoz képest a szervezők - Katanics Sándor és Kerecsényi Zoltán a Demokratikus Koalíció (DK) megyei aktivistái - vendéglátással, piknikkel is kiegészítették. Annak idején Bajcsy-Zsilinszky is ízletes étekkel vendégelte meg itt barátait, harcostársait, a hozzá letévedőket.

Az idei, jubileumi programhoz is - ahogy korábban is - pártállásra és világnézetre való tekintet nélkül hívták és várták Bajcsy-Zsilinszky tisztelőit a szervezők. A szép számmal megjelent emlékezők többek között képviselték a MEASZ-Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottságot, a Demokratikus Koalíciót, a Szolidaritás Mozgalmat, a Modern Magyarország Mozgalmat.

A finom bográcsgulyás elfogyasztását követően vette kezdetét az ünnepi műsor. Először Búzás Huba költő és Mészáros Mary Bajcsy-Zsilinszkyt idéző versekkel, korhű szövegrészekkel jelenítették meg a háborús időket, majd Kerecsényi Zoltán tartott köszöntőt, aki kiemelte, hamarosan évfordulók sora fog következni, amelyeket a Bajcsy nevét viselő Emlékbizottság méltóképpen kíván előkészíteni, s ezek sorában fő helyet foglal el a tó-parti porta megóvása. A köszöntőt Bokros Lajos Európa Parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter gondolatai követték. A közismert politikus Radnóti Miklós „Nem tudhatom...” -című versével indított, utalva arra, hogy Bajcsy-Zsilinszky több üldözött között Radnóti megmentésén is fáradozott. Bokros hangsúlyozta, Bajcsy-Zsilinszky Endre igencsak megbecsülésre és tiszteletre méltó emlékű magyar ember, aki hosszú utat megtéve jutott el az antifasizmusig, a humanizmus védelméig, valamint mindezek érdekében a széleskörű összefogásig. Példája ma nagyon is aktuális!

A korábbi főhajtásokhoz hasonlóan, most is felszólalt az egykori sopronkőhidai rabtárs, Vitányi Iván országgyűlési képviselő, aki a demokrácia, a szabadság védelme kapcsán utalt Zsilinszkyre, s mindezek mai híveinek felelősségteljes józanságára intett. Végül Lebovits Imre nyugalmazott egyetemi docens emelkedett szólásra. A holokausztot túlélő idős tudós a hét évtizede zajlott történelmi események vázlatos elemzésén túl mutatta be a nemrégiben napvilágot látott „Az utolsó nyár - Bajcsy-Zsilinszky Endre életének utolsó szakaszairól, valamint a magyar antifasiszta ellenállásról” címet viselő - Kerecsényi Zoltán szerkesztésében napvilágot látott- kötetet, mely főként az 1943-as év köré csoportosulva igyekszik felvillantani a hajdani pálkövei törpebérlő erőfeszítéseit, kivételes energiájú, életét kockáztató tevékenységét, illetve náci-németellenes kortársainak emberfeletti küzdelmeit. Az emlék-program koszorú elhelyezésével, valamint a Himnusz közös eléneklésével zárult a Balaton parti emlékhelyen. (Veszprémy Győző)

Vissza...