Megyesi Gusztáv: Pedagógusnapra

2013-06-03 04:10:40

Méltatlankodnak a tanárok, hogy Marekné, a Klebelsberg intézet mindenható elnök asszonya rendelettel kedveskedett pedagógusnapra a szakmának, s ennek értelmében idén a tavalyi cafeteria nyolctizenketted részét lehet kiosztani. Van, ahol ez épp 3333 forint, például Pest megyében, de akad, aki csak 1910 forintot kap.

Érthetetlen, hogy egy rendeletben miért nem kétharmadot írnak nyolctizenketted helyett, vagy akkor már miért nem huszonnégy-harminchatodot (ekkora többsége van a Fidesznek), de ezen túl is zavaró ez az újabb sírás-rívás. 3333 forint nem kis pénz. Ennyiből mindjárt egy doboz Prostamol Unót lehet venni a patikában a papának, vagy a barkácsáruházban 4 db ereszcsatorna-tartót, ami persze csak vicc, a 3333 forint ugyanis bruttó összeg, ebből még lejönnek a terhek. Mi most csak a 16 százalék adókulccsal számolunk, akkor pedig marad 2800 forint.

Amiből a nemzetgazdasági sikereknek köszönhetően a piacon 1,5 kiló zöldbabot, 38 deka málnát, 1,76 kiló sertéskarajt adnak, sőt ha három pedagógus összedobja a cafeteriáját a tanáriban, teljes Sticky Buddy készletet is rendelhet a tévéshopban. Azért ez nem kevés. Ám ezen túl is csak javasolni tudjuk a bölcs és előrelátó hozzáállást. Remélhetően egyetlen pedagógus se galoppírozza el magát, úgy gondolván, hogy ezután most már mindennap ünnep lesz az iskolában, és dőlni fog a pénz. Balog miniszter ugyan azt mondta az ünnep alkalmából, hogy még soha ennyire közel nem volt a pedagógus-életpálya, ám ez még nem teljesen az, a pedagógus egyébként sem a pénzért dolgozik.

A pedagógusok a kis lelkek kertészei, akik ültetnek, nevelnek, de gyomlálnak is, amint arra szintén ünnepi beszédében, Gyergyai Albertet idézve, Cser-Palkovics András polgármester rámutatott, nem térve ki azonban arra az unortodox helyzetre, hogy mi a teendő akkor, ha épp a kertészt gyomlálják ki. A jó pedagógus minderről nem beszél, nem is gondol rá, mint ahogy nem gondol Balog miniszterre sem, aki naponta képes egész ágazatokat, társadalmi csoportokat becsapni, még kevésbé gondol Hoffmann államtitkár asszonyra, akit már a saját frakciója se tart semmire, és leszavazza; a jó pedagógus kizárólag arra gondol, hogy milyen jó neki.

Ha minden a tervek szerint alakul, mint közszolgát megfigyelhetik a családjával együtt, és csak úgy taníthat, ha belép a pedagógusi karba, ahol aztán esküt kell tennie a vezetők támogatására, közben zavartalanul sztrájkolhat, ha közben a munkáját rendesen elvégzi.

Sikerült módszeresen a pedagógust olyan helyzetbe hozni, amikor tekintélyét és méltóságát veszítve, szülők és gyerekek szeme előtt naponta megalázva és meghunyászkodva épp a pedagógusi hivatásra válik alkalmatlanná, mint ahogyan az orvosok, egészségügyiek, vasutasok, buszsofőrök, egyetemisták vagy a gazdák becsapását is nagyon meg fogja fizetni az ország.

Ami viszont a napi aktualitást illeti, a közigazgatási minisztérium levélben arra kérte az iskolákat, hogy jövő héten, a nemzeti összetartozás napján minden osztályban énekeltessék el a tárcának az alkalomra íratott Barackfa című számát, melyről annyit már tudunk, hogy a magyarság a barackfa alatt összegyűl, majd talpaik egymásra lépnek. Nyilván valamennyi pedagógus nagy örömmel táncol majd a fa alatt, főleg, hogy közben a sárgabarack is megjelent a piacokon; a tanári cafeteriából legalább másfél kilóra futja.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Forrás: Nol.hu

Vissza...