Navracsics ĂĽres bĂłkjai pedagĂłgusoknak

2013-06-01 16:44:25

A pedagógus szíve, lelke, motorja a közösségnek, ő az, aki látja a jövő közösségét, ezáltal azt, hogy milyen lesz a közösség és az ország jövője - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprémben. Ennél több konkrétumot már nem is mondott.

Történelmünk során akárhányszor a magyar nemzetnek újra talpra kellett állnia, a pedagógusokra kellett számítania - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány által létrehozott Pedagógusok a kistelepülésekért-díj átadó ünnepségén Veszprémben szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: most, amikor Magyarország megújulásának küszöbén állunk, ismét a pedagógusokra kell figyelnünk, és nemcsak pedagógusnapon, hanem a pedagógusok megbecsülésével, az életpályamodellel, a közoktatás és a felsőoktatás fejlesztésével, azoknak a stratégiai céloknak a megvalósításával, amelyek elérésével Magyarország Közép-Európa egyik legversenyképesebb gazdasága és társadalma lesz.

A miniszter kifejtette: a pedagógus szíve, lelke, motorja a közösségnek, ő az, aki látja a jövő közösségét, ezáltal azt, hogy milyen lesz a közösség és az ország jövője; a pedagógus ugyanis mintát lát az elkövetkező nemzedékből, aki 10-20-30 év múlva döntéseivel irányítja az országot. A pedagógusok ezért a jövő ismerői és őrizői - szögezte le Navracsics Tibor. Hozzáfűzte: különösen fontos szerep ez akkor, amikor a családok, a kis közösségek válságban vannak, hiszen a pedagógusnak a tanítás mellett más feladatoknak is meg kell felelnie, sokszor pótolnia kell akár a szülőt is, és megfelelő pályára kell állítania növendékét. Nagy felelősség ez: meglátni, felismerni valakiben a tehetséget, és a megfelelő irányba terelni - ismerte el. Megjegyezte: a pedagógusok megfelelnek ennek az elvárásnak, hiszen amikor a magyar nemzetnek talpra kellett állnia - mint például Trianon után -, a pedagógusok ott voltak, és számítani lehetett rájuk.

Forrás: Nol.hu

Vissza...