Gáláns pedagógusnapi jutalom: bruttó 3333 forint

2013-05-30 19:38:37

A tavalyi jutalom 8/12-ed részét kaphatják a pedagógusok jutalomként a pedagógusnapra. Erről Marekné dr. Pintér Aranka, a KLIK elnöke rendelkezett. Bruttó 3333 forint jutalmat kaphatnak az idén a KLIK fennhatósága alá terelt iskolák tanárai.

Azért ennyit, mert Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke május 24-én így rendelkezett: "...akinek a munkavégzési helye olyan intézményben található, amely a 2012. évben biztosított a munkatársai részére a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1995. évi törvény 69-72. paragrafusa szerinti béren kívüli juttatást, a juttatás összege megegyezik a 2012. évben béren kívüli juttatás címén számfejtett éves keretösszeg 8/12-ed részével." (A 8/12-edet amúgy akár kétharmadnak is lehet nevezni.)Az utasítás nem vonatkozik a próbaidősökre és a felmentési idejüket töltő tanárokra.

Mindez azt jelenti, hogy a tavaly kifizetett cafeteriaösszeg 8/12 részét lehet most kiosztani. Ha a Pest megyei középiskolai tanárokat vesszük alapul, akkor ők tavaly a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ fennhatósága alá tartoztak, és összesen karácsonyra egy 5 ezer forintos Erzsébet-utalványt kaptak. Az önkormányzati iskolák eltérő módon jutalmazhatták alkalmazottaikat. A jelek szerint most azok járnak jobban, akiknek a KLIK-hez kerülés előtt bőkezűbb volt a fenntartója.

A Pest megyei tanárok nem tartoznak ebbe a körbe. Számukra az ötezer 8/12-ed része 3 333. A KLIK elnöki levelének tanúsága szerint ennyi bruttó jutalmat kaphatnak a pedagógusok új fenntartójuktól. A jövedelemadó megfizetése után 2 ezer forint körül lesz a jutalom kézhez kapott összege.

A KLIK május elején arról adott ki közleményt, hogy Erzsébet-utalványt adnak pedagógusnapra minden főállású, teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógus- vagy pedagógiai munkát segítő közalkalmazottnak.

Arról is beszámoltak, hogy míg korábban a tanárok fele nem részesült ilyen jellegű béren kívüli juttatásban, az idei évtől minden pedagógus megkapja. Az idén átmeneti megoldásként, az egységes munkáltatói szabályozók elkészültéig, a költségvetésben rendelkezésre álló éves keret (5,5 milliárd forint) kétharmadát kapják meg Erzsébet-utalványban azok, akiknek tavaly is volt ilyen juttatásuk, harmadát pedig az előző évben ilyen juttatásban nem részesült pedagógusok között osztják szét.

Nem jutalom: béren kívüli juttatás

- Az elnöki utasítás nem pedagógusnapi jutalomról, hanem a munkáltató által adható béren kívüli juttatás kifizetéséről szól. Erről a napokban közleményt is adtunk ki - közölte szerkesztőségünkkel a KLIK sajtóosztálya, mellyel megkerestük a levelet lapunkhoz eljuttató pedagógusokat. Meglehetős tanácstalansággal fogadták az indoklást, hiszen a levélben az áll, hogy az utasítás 25-én, közvetlenül a pedagógusnap előtt lép hatályba, s június 30-án hatályát veszti. Ebből a tanárok arra következtettek, hogy addig meg kell kapniuk: a juttatást.

Forrás: Nol.hu

Vissza...