A Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb magyar ellenzéki párt a szlovákiai magyarok körében.

2013-05-29 18:24:03

Két szlovákiai közvélemény-kutató cég az elmúlt hónapban a Szlovákiában élő magyarok politikai véleményét felmérő kutatást végzett. A kutatás a ma...gyarországi pártok támogatottságát is mérte a szlovákiai magyarok körében.

A kutatás eredménye szerint a válaszadók körében a legnagyobb támogatottsággal a Fidesz rendelkezik (47%), a demokratikus ellenzék együttes támogatottsága 41%-os.
A magyar ellenzéki pártok erősorrendjét tekintve az eredmény jelentősen eltér a hazai közvélemény-kutató cégek felméréseitől. A legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció 15%-os támogatottsággal, ezt követi az MSZP (14%), a Jobbikot 11% támogatja, az Együtt 2014 támogatottsága 7%-os, míg az LMP a szavazók 5%-ának szavazatára számíthat. Míg az MSZP, az Együtt 2014, a Jobbik és az LMP támogatottsága megfelel a hazai közvélemény-kutatók méréseinek, addig a DK támogatottsága a többszöröse az itthon mért eredményeknek.
Ez a kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy az orbáni rendszer keltette félelem miatt a magyarországi választók jelentős része nem meri a valós véleményét elmondani a hazai közvélemény-kutatásokon. A szlovákiai magyarok, akiknek nem kell tartaniuk a Fidesz-rezsim bosszújától, félelem nélkül merik vállalni a DK támogatását.
A DK által képviselt felelős magyarságpolitika helyességét – amely a kettős állampolgárság helyett a szülőföldön való boldogulást támogatja és elutasítja az anyaországi pártok beavatkozását a határon túli magyarok életébe – a kutatás szerint a szlovákiai magyarok széles köre támogatja.

Vissza...