Ha felcsúti lennék

2013-05-29 18:10:32

Ha felcsúti lennék, mostanában kicsit forgolódva aludnék. Pontosabban kitörne a frász, ha a fa erkélykorlát jutna eszembe, amit minden évben drága kencékkel kell kezelni, hogy ne rohadjon el.

Azért lennék ideges, mert az járna az eszemben, mennyibe fog a falunak kerülni majd, ha az új stadion faburkolatába beépített többerdőnyi fát kell majd ápolni. Gazdag falu az enyém – gondolnám ezt felcsútiként –, na de ennyire?

Ha felcsúti lennék, lemondanám a rokonlátogatásokat. Különösen az asszony alföldi pereputtyához nem szívesen mennék. Attól félnék, hogy a frissen vágott csirke húsából készült leves felett az ünnepi ebédnél valamelyik vásott kölyök nekem szegezné a kérdést: miként van az, hogy felétek állami pénzből focistadion épül, nálunk meg nincs csatorna, amin elfolyna a szennyvíz? Még elmenne az étvágyam.

Ha felcsúti lennék, már most vennék egy ünnepi nadrágot. Mindig nejlonban tartanám, élre hajtogatva, csak a mérkőzésekre venném fel. Óvatosan ereszkednék majd a stadionban a székre, elvégre nem mindennap ül az ember olyan padon, melynek darabja egymillió- nyolcvanötezer forintba kerül.

Micsoda vacak lehet a Juventus stadionja – gondolnám ezt felcsútiként –, ott csak nyolcszázötvenezer forintot használtak fel nézőnként, hogy a világ egyik legmodernebb létesítménye felépüljön. Ha felcsúti lennék, falugyűlést hívnék össze, ahol meghirdetném a „mindenki hozzon magával még egy embert” mozgalmat.

Persze, az is lehet, hogy ez sem lenne elég a telt házhoz, mert a sánta Feri meg a pimpós Rudi úgyse hozna senkit, még magát sem. Márpedig mi csak 1800-an élünk Felcsúton, a stadionban meg 3500 hely lesz. Abból a drágábbikból. Ha felcsúti lennék, mindennap hálálkodnék, hogy a Viktor nem operarajongó. Mégiscsak hülyén mutatna egy nagy csilláros, aranystukkós operaház a falu főterén.

Novothny Ottó

Forrás: Napló-online

Vissza...