Ungváry: Orbán idővel szakadékba viszi az országot

2013-05-28 19:59:38

Európa többi részén olyan gyűlölet van kialakulóban a demokráciával szemben, mint a 2. weimari köztársaság idején. És a Nyugatnak jelenleg nincs ellenszere, hogy feltartóztathassa ezt az álcázott, nem fasisztoid fasizmust, ami magyar találmány – ezt nyilatkozta Ungváry Rudolf a német közrádiónak. Elvándorló magyarok nyilatkozatai alapján a Tagesanzeiger című svájci napilap arról ír, hogy egyre több magyar nem tud tovább maradni saját hazájában az Orbán-kormány alatt, így jobb híján elhagyja az országot. Nemzetközi sajtószemle.

Tagesanzeiger

Egyre több magyar nem tud tovább maradni saját hazájában az Orbán-kormány alatt, így jobb híján elhagyja az országot. Az egyik érintett az okokról úgy nyilatkozott Berlinben, hogy idehaza az emberek szomorúak, nem érzik, hogy a helyzet egyszer majd jobbra fordul. Viszont benne van a levegőben, hogy Orbán és cimborái mindent előírnak. Büntetik és meglopják az embereket, elveszik tőlük a levegőt - mondja. A tandíjak megfizethetetlenül magasak, a szegényebb fiatalok számára lehetetlenné teszik a diplomaszerzést, miközben egyes egyetemeken szélsőjobboldali diákok cédulákon a névtáblákra ragasztott cédulákkal nyilvánítanak nem kívánatossá zsidó professzorokat. A már idézett interjúalany feltételezi, hogy a Fidesz-kormány szándékosan nem szorítja vissza az antiszemitizmust, a cigányellenességet és a homofóbiát. Ily módon ugyanis a gyűlöletkampánnyal elterelik a figyelmet arról, hogy kiépül a diktatúra. Egy másik érintett az Új Színházban volt rendezőasszisztens, egészen Dörner György érkezéséig. Egy harmadik, egy leszbikus fotós a tehetetlenség érzése miatt jött el. Úgy érezte, hogy megfullad, mert a politika behatolt a családjába. A kurucinfón sok barátja nevét, címét és telefonszámát tették közzé, mert a „buzikat” jól el kell verni.

Deutschlandfunk

Magyarországon a fasisztoid egy mutáns változata bontakozik ki – nyilatkozta Ungváry Rudolf a német közrádiónak. Az író szerint ez azt jelenti, hogy a felszínen egyáltalán nem venni észre a folyamatot, pl. az érintettek tagadják, hogy ők antiszemiták lennének, tehát feltalálják a nem antiszemita antiszemitizmust. Hozzátette, hogy nálunk, illetve Európa többi részén olyan gyűlölet van kialakulóban a demokráciával szemben, mint a 2. weimari köztársaság idején. És a Nyugatnak jelenleg nincs ellenszere, hogy feltartóztathassa ezt az álcázott, nem fasisztoid fasizmust, ami szintén magyar találmány. Nincs meg hozzá az ellenanyag és le sem lehet írni a demokrácia hagyományos nyelvén. Orbán tankos nyilatkozatát az interjúalany úgy értékeli, hogy a teljes mértékben beleilleszkedik a kormányfő sorozatos antidemokratikus megnyilvánulásaiba, a politikus ugyanis már kezdettől fogva azt állította, hogy a magyarok a pogány turulmadár jegyében a vér és rög alapján közösséget alkotnak. Orbán Viktor olyan egyeduralkodó, aki Magyarországot voltaképpen korporatív-fasiszta állammá akarja alakítani, ezért idővel szakadékba viszi az országot. Közben egyre kevésbé tud mértéket tartani, szabadságharcra serkenti híveit az unió ellen, és ebbe logikusan beletartozik, hogy értelmetlenül támadja Merkelt. Ungváry úgy látja, hogy Magyarországon visszatért a történelem, mert a lakosság nagy része a Führert akarja, ugyanakkor idegenszerűnek tekinti a demokráciákban szokásos politikai harcokat. A helyzet érzékeltetésére idézi Lukács Györgyöt, vagyis hogy a buták forradalma zajlik.

Forrás: Galamus.hu

168 Ă“ra Online

Vissza...