Vajon mi van a „mélyben”?

2013-05-24 15:16:58

Rendkívüli közgyűlést tartottak az MKB Veszprém KC-nál, ahol a tagok elfogadták a klub elnökének lemondását - értesítette lapunkat a kézilabda egyesület hivatalos internetes oldala. Dr. Hunyadfalvi Ákos írásban kérte felmentését, indoklása szerint civil foglalkozása és a klub vezetése jelentette kettős terhet, amely az utóbbi időben tovább nőtt, felelősséggel már nem tudja ellátni. A tagok a klub új társadalmi elnökének Dr. Fonyó Károly elnökségi tagot választották.

(forrás: Napló-online) Nehéz elhinni, hogy Dr. Hunyadfalvi Ákos lemondása indokaként a valódi okot tárta elénk. Bevallom, ez a lemondás olyan nagyon azért nem érdekelne, ha nem félteném eljövendő nagy bajoktól a klubot. S nem érdekelne különösebben ez a sztori, ha az új elnök neve semmit se mondana. No, de mond! Nem is keveset.

Nemrég (május elején) volt a Magyar Vitorlásszövetség tisztújító ülése. Bár a vitorlázók szeretik a „jó szelet” a viharos helyzetekért nem igazán rajonganak. Az elnökség megválasztása igazán viharos lehetett.

Lázadás a vitorlásszövetségben címmel így ír címszavakban egy internetes portálon egy blogger a 444.hu-n.

Fonyó Károly, aki a Közgéppel közös cégével, a Swietelskyvel konzorciumban elnyerte a balatonfüredi kikötő hasznosítását, Gál megválasztásához kötötte, hogy vállalja-e az elnökségi tagságot.

Gál végül elbukta a választást, így Fonyó sem elnökségi tag már.

Soltész Miklós államtitkár is úgy járt, mint Fonyó.

A közgyűlésen személyes konfliktussá egyszerűsödött a probléma, a nagyobb kérdésekről csak érintőlegesen esett szó.

 Gál András Levente - korábban államtitkárként és kormánybiztosként is tevékenykedett.

A kormány megalakulása után Gál András Levente lett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jobbkeze, aki közigazgatási államtitkárként tárcaközi egyeztetésért felelt, és rálátott a teljes kormány jogszabály-előkészítő tevékenységére. Kormányzati források szerint államtitkárként Gál mindig nagy tempót diktált a tárcáknak, többen is azt mondták a hvg.hu-nak, hogy a minisztériumoknál ezért a kormány „buldogjaként” is emlegették. (forrás: HVG.hu)

No, de nem is a volt államtitkár, hanem Fonyó Károly az érdekes (fotó: Magyar Narancs)

Nekem a Balatont címmel a Magyar Narancs írta az alábbiakat: „A Simicska Lajos tulajdonolta Közgép és Fonyó Károly közös cége, a Solum-Invest - az osztrák Swietelskyvel konzorciumban - hatalmas szálloda- és turisztikai komplexumot építhet fel a honi vitorlássport szíveként ismert balatonfüredi telekegyüttesen.”

Amikor Nagy László az MKB Veszprémhez igazolt, mindenféle szóbeszédek keringtek arról, hogy ki és miből fizette ki a nagy pénzt volt klubjának. Sokan a Kecskemétre települt Mercedes gyárat vélték titkos mecénásnak. S magas beosztású fideszes politikust sejtettek az ügy rendezésének hátterében. Lehet, hogy a pénzek egészen máshonnan jöttek? S az is lehet, hogy az igazi árat a klub még csak most fizeti majd meg? Csaba, ha ezt meghallod! Én nagyon aggódom!

 

Egy érdekes előzmény egy írás részletében:

"De mit tudunk? Először is azt, hogy Magyarországon az átigazolási díjak, a fizetések, a szponzori szerződések nem nyilvánosak. Másodszor azt tudjuk, hogy a sportág normáihoz és bevételi lehetőségeihez képest abnormális összegről van szó. Szóbeszédre nem adunk, az is elég, amit konkrétan tudunk. Nagy Lászlótól is, a Barcelona vezetőitől is tudjuk, hogy Nagy a világ egyik legdrágább kézilabdázója, a kivásárlási ára 3 millió euró. A Barcelona az évi 90 millió forint körüli fizetéséhez húsz százalék emelést ajánlott, ezt kellett a visszautasíthatatlan magyar ajánlatnak messze felülmúlnia. Miután többéves szerződésről van szó, ez a két tétel már bőven milliárdos nagyságrend.

Azt tudjuk még, hogy a Veszprémnek 2,5 millió eurós tartozása van, és nagyjából ennyi az éves költségvetése. Muszbek Mihály, az ismert sportközgazda tavaly januárban azt nyilatkozta: „ha Nagy László pillanatnyilag a veszprémieknél szerepelne akkora fizetésért, amekkorát a katalánoknál kap, akkor a bakonyi klub aktuális költségvetésének körülbelül tizede az átlövő bérére menne el.” Ehhez képest kap most Nagy a világ legjobban fizetett kézilabdásaként sokkal többet. Muszbek minapi nyilatkozata szerint: Nagy László megvásárlása valószínűleg együtt jár azzal, hogy a klub költségvetése a háromszorosára nő, eléri a legnagyobb kézilabdaklubokét.

Az üzleti megtérülés lehetetlen, a politikai lehetséges. Politikai megtérüléshez politikai finanszírozás tartozik. Nyíltan s közvetlenül, vagy burkoltan és közvetve. Az utóbbi a rosszabb, mert a közvetítés és a burkolás mindig sokba kerül.

De van, ami a közpénzünknél is jobban fáj. A közszabadság. Ha a kormány kulcsembere, bármennyire is veszprémi képviselő egyben, beül az illetékesek közé sajtótájékoztatni arról, hogy Nagy visszatér a nemzeti válogatottba, az azt jelenti, hogy a hatalom illetékesnek nyilvánította magát annak a kérdésnek az eldöntésében, amiről szakemberek és szurkolók hevesen vitatkoztak heteken át. A beülés is elég hozzá, hogy szövetségi kapitánynak más döntési lehetősége ne legyen, de a kulcsember ráadásul még ki is nyilatkoztatta, hogy Naggyal a magyar válogatott éremesélyes lesz a jövőben.

A szabadság kis köreit többféle módon lehet elsöprögetni. Többek között a kompetenciák hatalmi kisajátításával. Egy olimpián sem nyerhetünk annyit, amennyit ezzel veszíthetünk."

( Révész Sándor: A nagy átlövés Nol.hu)

Vissza...