Magas lóról lehet igazán nagyot esni

2010-10-29 17:40:59

Ma a reggeli órákban a mobilomon egy szám nélküli hívásra lettem figyelmes. Felvettem, mire egy gyorsan bemutatkozó női hang közölte, Mihalovics Péter frakcióvezető úr megbízásából hív, annak segítőjeként. Azt szeretné ezúton megtudni, alkalmas lenne-e számomra még ma, azaz pénteken délután 3 órakor egy egyeztetést lefolytatni a hamarosan esedékes novemberi közgyűlésen előkerülő személyi kérdésekről.

Óvatosan megjegyeztem, kicsit szokatlan, hogy aznapra és telefonon egyeztetünk csupán időpontot. S mikor némileg bátortalanul megjegyeztem, hogy a 3 óra nekem nem jó, jött a visszakérdezés, hogy mikor lenne jó? Mondtam örömmel, ma este 5 után, de a jövő héten akár kedden is. Ezek után viszont az a válasz érkezett, hogy tulajdonképpen csak nekem nem jó (később kiderült, hogy Hartmann urat sem érték el) ez az időpont a többi ellenzéki képviselő viszont ráér és ott is lesznek a megbeszélésen és akkor majd később tájékoztatnak, hogy miről egyeztettek pontosan.

Nos, ha komoly az egyeztetési szándék, akkor talán az időpont megtervezését is alaposabban kellett volna frakcióvezető úrnak előkészíteni. S Mihalovics úrtól talán az is elvárható lett volna, hogy személyesen próbáljon felhívni és megbeszélést kezdeményezni velem. Amit véleményem szerint (sajnos) tudatosan csinált az időpont egyeztetés körül, az nem más, mint az ő oldalukon meglévő erőfölény ilyen módon is történő érzékeltetése. Ha komolyan érdekelné ugyanis a véleményem, akár telefonon keresztül is megbeszélhettük volna a leglényegesebbeket. Azt hiszem ez viszont valójában egy pillanatig sem állt szándékában. Péter fiatal kora ellenére hirtelen magas polcra került. Országgyűlési képviselőként munkáját közpénzből alkalmazott "szakértő" is segíti. Ettől függetlenül tapasztalatból tudom és egy picit sem hiszem, (hogy annyira elfoglalt,)  hogy nem képes időt szakítani egy személyes kapcsolatfelvételre. Porga Gyula már polgármesterré választása után is képes volt ezt megtenni kb. három héttel ezelőtt. Kéretlenül hangsúlyozta azt, hogy mennyire fontos számára a személyes kapcsolatfelvétel és az, hogy ő egyeztessen az általa javasolt tárgyalás időpontjától az alakuló ülés előtti napokban.

Nem is olyan rég, kb. 5 éve még én voltam hasonló pozíciókban, mint amiben most Péter. Az akkori, az SZDSZ-szel együtt többséget alkotó MSZP frakció frakcióvezetője és az Oktatási és Ifjúsági Bizottság elnöke is voltam, amikor a Fidelitas elnöki pozíciójában lévő, utolsó éves egyetemi hallgató Mihalovics Pétert képes voltam személyesen felhívni telefonon. Péter akkor a Veszprém Város Ösztöndíjasa címre pályázott és hiányzott a leadott pályázati anyagából az általa hallgatott szak és látogatott kar tanulmányi átlagát tartalmazó fontos dokumentum. Enélkül elutasítható lett volna a pályázata. Tudva, hogy Péter az ellenlábasunknak számító másik politikai tömörülés támogatója, tartottam mégis fontosnak jelezni személyesen a számára, ha a hiányzó dokumentumot nem pótolja, sajnos nem tudjuk javasolni a város ösztöndíjasának. S lám, sikerült megoldani a problémát. Péter is érezhette a korrektségemet, hisz önszántából barátnője kíséretében munkahelyemen később meg is keresett, hogy megköszönje amit tettem az érdekében.

Most, hogy ilyen magasra vitte az Isten a dolgát, sem ártana végiggondolni Péternek ezt a régi történetet. Igaz, hogy én már – a Fidesz választójogi törvényt dúrván deformáló módosításainak köszönhetően - egy még frakciót alkotni sem képes tömörülésnek csupán az egyik kompenzációs listán bejutó képviselője vagyok. Ugyanakkor ő sem személyes érdemei alapján került oda, ahol most jószerencséjének köszönhetően éppen helyet foglal. Vagy, ha ezt képzeli, akkor súlyosan téved. Nem árt időben eltöprengeni azon, a magas polcról, akárcsak a magas lóról -hozhatja még úgy a sors, hogy- lehet majd jó nagyot is esni.

Vissza...