Lúzerek lennénk?

2013-05-18 08:22:43

Azt írja a Voksblog, hogy ellenzéki összefogás mellett is kétharmadot szerezne a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján a Fidesz. Hiába az egymást érő botrányok, a föld és trafikmutyi, a Gyula-bérlet trükkös felszámolása, a távolsági buszra és a gyorsvonattal közlekedésre bevezetett különdíjak, pótjegyek, hiába a szakszervezetek totális negligálása, a közoktatás, a szakképzés és az egészségügy leépítése, a pofátlan álláshalmozás, a pökhendi, lekezelő, a fokhegyről odavetett nyilatkozatok, a Fidesz olyan jól áll, akár a 2010-es tavaszi választásokat megelőzően.

Igaz, annyira mégsem áll jól, de időben átalakították a választási rendszert. Olyan gátlástalan módon, és a saját szájuk íze szerint, hogy csupán a belőlük kiábrándultak miatt ne gyengüljenek!

A Voksblog szerint „Amennyiben a demokratikus ellenzéki erők külön indulnának, a jelenlegi pártszimpátiák alapján a 199 mandátumból a kormánypárti jelöltek 149 mandátumot, az összes 74,87%-át szereznék meg, ez pedig jelentősen több, mint amennyire a kétharmados parlamenti többséghez szükség van. Az MSZP 24, a Jobbik 18, az Együtt 2014-PM pedig 8 képviselői helyhez jutna. Amennyiben a baloldal közös jelölteket és közös listát állítana, 45 mandátumot szerezne. A kormánypártok 136 mandátummal így is kétharmados többséggel rendelkeznének, miközben a Jobbik 18 képviselője kerülne be a 2014-től 199 fős parlamentbe. ”

Az elemzés sajnos reálisnak tűnik. S ezzel minden bizonnyal tisztában vannak az ellenzéki politikai pártok is. Nekem az a gyanúm éppen ezért nem igyekeznek a totális mértékű összefogás meghirdetésével kiállni a nyilvánosság elé. Számolgatnak és azt nézik, ki és mennyire jutna biztos helyhez, ha „elszabotálnák” az együtt munkálkodást, az összefogást. Macerás is ám az a megegyezés! El kellene dönteni, ki a miniszterelnök jelölt! Meg azt is, hogy melyik csoportosulás egyik-másik önmaga által tehetségesnek tartott politikusa hova kerüljön végül a listán! S ez minden bizonnyal "hangos" marakodással is járna! Kisebb a civakodás esélye, ha egy párton belül zajlik csak majd a kiszorítósdi! A Fidesz ezt a problémát már évekkel ezelőtt megoldotta. Valójában nem demokratikus a működése és az, hogy kiből mi lesz, az egyedül csak azon múlik, milyen benyomást szerez róla Orbán Viktor például a Felcsúton elkészített szalonnás-rántotta közös elfogyasztásakor!

Attól tartok, nem fogta fel az ellenzék egyetlen komolyabb támogatással bíró pártcsoportosulása, annak egyetlen pártvezetője sem, hogy miért nem nő a népszerűségük. Ennek az oka egyértelműen az összefogást óvatosan halogató, azt csak a verbalitás szintjén elképzelhetőnek tartó magatartás. Ez az, ami nagyon is taszítja a választókat! Azt látják, még mindig a „konc”, a pozíciók, a parlamenti képviselő helyek a fontosak, s nem ők, a választók és a haza! Így bizony nem lesz kormányváltás! Így bizony 2014-től tovább erősödik a zsarnok és a ma még a látszat kedvéért működtetett, de valójában már egyáltalán nem funkcionáló demokratikus intézményeket is végleg felszámolják. A rezsim hamarosan totálissá válik! S azt sejtem, még az unióból is kiléptet minket ez a hatalommániás, mentálisan súlyosan beteg ember.

Senki se reménykedjen abba, hogy belülről buktatják majd meg! Ahhoz elég sok aljas és pénzéhez támogatója akad, aki segít neki időben felderíteni a belső és a demokratizmus gondolatának csíráját még magában hordozó embert. (Így az illetőt, a "demokrácia nevű betegségben" szenvedőt még a belső bomlasztás elindítása előtt, időben likvidálni tudják.)

Ha ez az esztelen pártépítgetés és támogatógyűjtés még hónapokon át ilyen módon zajlik tovább, akkor a Voksblog ugyanezeket a megállapításokat fogja tudni majd nyilvánossá tenni az ősz folyamán. Nem értem miért nem érzékeli az Együtt 2014 és az LMP- ből kivált néhány PM tag, hogy amit csinál a teljességgel felesleges, eredménytelen. A vidéki körútjuk szerintem nem más, mint az egyes települések kíváncsibb baloldali és liberális értékrendű polgárainak meglátogatása. A nyitottabbak és érdeklődőek ugyan meghallgatják Bajnaiékat, de legtöbbjük már elkötelezett híve az MSZP-nek a DK-nak, vagy más és még kevésbé mérhető politikai tömörülésnek. S ha nem lesz közös lista és együtt indulás, a szavazatukban teljesen feleslegesen bíznak. (A legtöbbjük még szavazni sem fog elmenni.)

Az elmúlt 3 évben az MSZP sem volt képes valójában a megújulásra. Ugyan a politológusok egyike-másika ezt még mindig elsősorban Gyurcsány hibájának tudja be (szerintem meglehetősen ostobán), jómagam inkább Krausz Tamás alább olvasható véleményét osztom. „„Amikor az MSZP Brüsszel kiszolgálójának tűnik és nincs mit mondania a kisemberek problémáira, nem rendelkezik hiteles szociális programmal, akkor fenntartja azt a bizalmi válságot, amely az MSZP megroppanásához vezetett és ezzel elodázza a megújulás lehetőségét is” – vélekedett Krausz. A történész szerint sem személyi, sem tartalmi szempontból nem tűnik úgy, hogy az MSZP a közeljövőben gazdasági és politikai alternatívájává válhatna a Fidesznek. Mint mondta: számára intellektuálisan kiüresedettnek látszik az MSZP. „Ha ezen a párt nem képes gyorsan és gyökeresen változtatni, akkor hozzájárulnak ahhoz, hogy a Fideszt elutasító tömegek apátiába esnek, és reménytelennek tartják a kormányváltást, ami pedig Orbán Viktor újabb győzelmének ágyaz meg. Pedig a kialakuló tekintélyuralmi rendszer lerombolja azokat a demokratikus struktúrákat, amelyek korábban még lehetőséget adtak az ellenzéknek a hatalom visszaszerzésére. Ezért kizárólag egy a társadalom nagy többségének elfogadható politikai egység lehet a cél, amely a kapitalizmus élhetőbb formáját hozhatja vissza”

Nos, ha pár héten belül nem történik meg a csoda, itt nem lesz semmiféle változás! S a Voksblog jóslata lesz az egyetlen realitás.

Ha nem leszünk képesek egy asztalhoz ülni, egymást egyenrangú politikai félként, a demokrácia védelmezőjének tekinteni, a kör hamarosan bezárul. Az elkövetkező heteket nem erőgyűjtögetéssel, hanem a lehetséges egy és közös jelölt megtalálásával kellene tölteni. Egyrészt az ellenzéki demokratikus erőktől személyre szóló javaslatokat kérni, másrészt azokat az adott választási kerületeken belül egymással versenyeztetve megmérni. S ha kiderült kinek a jelöltje mellé sorakoztak fel a legtöbben, akkor mindenkinek határozottan e mellé a személy mellé kell beállni. Ha nem így lesz, s csak az számít, ki nem akar egyeztetni és semmit sem feladni megélhetési politikusi magatartásából, akkor csupán lúzerek vagyunk. S a lúzerségünk nem csak nekünk árt, hanem az egész ország totális bukásához, diktatúrába vagy anarchiába vezet.

Vissza...