Egy évet csúszhat az iskola-összevonás

2013-05-15 04:51:39

A tervezett iskola-összevonás miatt szülői fórumot tartottak az Ipariban kedd délután, ahova meghívták Szauer István tankerületi igazgatót is. A tervezet szerint az Ipari, a Táncsics és a Közgáz a Jendrassik-Venesz tagintézményeként működne szeptembertől.

A további részleteket korábbi cikkünkben olvashatják. Azóta annyi fejlemény történt, hogy egyéni képviselői indítványt nyújtottak be az Országgyűlésnek, amelyben az integráció határidejét egy évvel eltolnák, 2014. május 31-re. A módosítóról szerdán szavaz a Parlament, vélhetően elfogadják.

A szülői fórumon Péterfay Norbertné, az Ipari szülői választmányának elnöke megfogalmazta a szülők aggályait. Eszerint egy újabb lépcsőfok épül majd be az iskola és a minisztérium közé.  A tanárok a leépítéstől, átszervezésektől félnek, a diákok sem értik mi előnyük származhat az összevonásból, nem akarnak több száz fős ballagást, évzárót. Az összevont iskolák ügyire a szülők rálátása is csökkenne.

Szauer István felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképzési törvényt 2011-ben fogadták el, és egészen eddig senki nem panaszkodott miatta, pedig a szülőknek is lett volna ideje felkészülni a változásokra. A Pannon TISZK létrehozásakor arra törekedtek, hogy az iskolák autonómiáját megőrizzék, ennek a korábbi szándéknak köszönhetően ez a jövőben sem sérül. Az igazgató szerint ha szerdán mégsem menne át a parlamenten a módosító, érezhető változás akkor sem történne az érintett iskolákban. Mivel már most sincsenek párhuzamosságok, így szakok megszüntetésére sem lesz szükség, sőt éppen hogy bővíteni szeretnék az oktatási portfóliót, az Ipariban műanyag-feldolgozással, a Közgázban közigazgatási szakterülettel is foglalkoznának. A tankerületi vezető felhívta a szülők figyelmét, hogy problémáikkal keressék fel a veszprémi országgyűlési képviselőket, hiszen egyéni módosítókkal meglepően sok mindent el lehet érni.

Simon Gyula Mátyás, a Táncsics szülői munkaközösségének választmányi elnöke azt mondta: több információt kaptak egyetlen délután, mint az elmúlt másfél évben összesen. Viszont nem ilyenkor, az utolsó pillanatban kellene tájékoztatni az érintetteket. Simon úr a szülői és diák-érdekképviseletek csorbulásától tartott, valamint az iskolák hagyományai, múltja miatt aggódott. Ha a módosítót elfogadják, akkor egy évet nyerünk, ez idő alatt legyenek egyeztetések, találkozzanak rendszeresen az érintettek!

Szauer István megnyugtatta: sem a szülők, sem az igazgatók jogai nem csorbulnak az összevonás után sem. Hozzátette: „sok értelme nem lett volna 2011-ben nekiállni számolgatni, várható volt, hogy lesznek változások”, ezt a pénteken benyújtott módosító is jól illusztrálja. A tankerületi vezető szerint az oktatási rendszer átalakítása nélkül már ezen a télen is komoly gondok lettek volna, sok helyen nem tudták volna fizetni a rezsit és a béreket.

A vehir.hu tudósítója két dologra volt kíváncsi. Az első, hogy mit nyernek a veszprémi iskolák az átszervezéssel?

„Azt mondhatom, hogy semmilyen haszna nem lesz.” - fogalmazott Szauer István. - „Az iskolák számára semmilyen direkt előnnyel nem jár. Nem lesz se több gyerek, se több pedagógus, se több pénz. Nyilván hosszú távon jelentkezhet valamilyen előny, hiszen az átszervezés célja a racionalizálás. Mivel azonban Veszprémben nincsenek párhuzamosságok, így a Pannon TISZK-en belül ez semmilyen változást nem jelent.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen szempontok alapján választották ki azt az intézményt, amely a központ lesz?

Mint kiderült, az alapján választottak, hogy melyik iskolákban folyik tényleges szakképzés – a Pannon TISZK-ben kettő ilyen van: a Táncsics és a Jendrassik. Polgármester úrral egyeztetve döntöttek a Jendrassik-Venesz mellett, ami racionális választás, hiszen itt működik a TISZK központja jelenleg, és az iskola kellően nagy tanulói bázissal is rendelkezik.

Mi ez a módosító?

A sokat emlegetett egyéni módosító indítványt Kontur Pál és Kara Ákos Fideszes valamint Michl József KDNP-képviselők nyújtották be. A  módosítás célja, hogy a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII . Törvény 5. paragrafusában előírt, az állami fenntartású szakképző iskolák körében végrehajtandó intézményi integrációról szóló fenntartói döntéseket a hatályos rendelkezés szerinti 2013. május 31-ei határidő helyett 2014. május 31-i határidővel kelljen meghoznia az állami fenntartóknak. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) e hatályos rendelkezést nem tudja kellően előkészített módon végrehajtani, ami így akár károkat is okozhatna az intézményrendszerben. Az állami fenntartásba vétel 2013. január 1-jén történt meg, az átvétel gyakorlati megvalósítása azonban jelentősen elhúzódott, a korábban megyei önkormányzati fenntartású iskolák pedig április 1-jével kerültek át a KLIK fenntartásába.

Mindezek alapján 2014-ben, egy évvel később, az elkészült megyei szakképzési tervek eredményeit is figyelembe véve megalapozottabb döntést tud hozni az állami intézményfenntartó központ, amely valóban a szakképző iskolai rendszer hatékonyságának növelését, ésszerűsítését tudja ily módon szolgálni.

A módosító indítvány teljes szövegét IDE KATTINTVA olvashatja el.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...