Széljegyzet a kormány újabb szégyenéhez

2013-05-12 10:43:53

Miután az elmúlt napokban egyre nyilvánvalóbbá vált a hazudozás, a Külügyminisztérium most azt mondja, 2014-ben majd támogatja a magyar kormány az Auschwitz–Birkenau-i emlékhely fenntartását.

Arról, hogy erre az elmúlt három évben miért nem szánta el magát, hogy miért csak akkor mozdult meg, amikor a Le Monde-ban megjelent az a cikk, amely szóvá tette a magyar kormány ocsmány halogató taktikáját, nos, minderről, nem esik szó. Mint ahogy arról sem, mi a garancia arra, hogy a kormány majd most betartja a szavát. Persze, tudjuk, semmi.

Közben ne feledkezzünk meg arról, hogy 2012-ben hatmillió forintot fordított Nyirő József újratemetésének előkészületeire az Országgyűlés Hivatala. Arról se feledkezzünk meg, hogy Nyirő József tagja volt az egykori nyilas parlamentnek; hogy 1941. november 3-án, a nácik által szervezett weimari költőnapon így beszélt: „A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!” És arról se feledkezzünk meg, hogy a magyar országgyűlés elnöke 2012 májusában Székelyudvarhelyen arra biztatta a hallgatóságot, hogy adjanak gyermekeik kezébe Nyirő-könyveket.

És akkor még nem szóltam a Horthy-kultuszról, Prohászka rehabilitációjáról, és folytathatnám a sort. Nehéz mindezt másképpen érteni, értelmezni, mint hogy a mai magyar kormány hajlandó kiállni annak az embernek az emléke mellett, aki tagja volt a zsidókat irtó nyilas parlamentnek, magáénak vallja a holokausztba torkolló két világháború közötti Magyarországot, de nem hajlandó támogatni azt az emlékhelyet, amely a holokauszt áldozatainak állít emléket. Fidesz-Magyarország, 2013.

(NiedermĂĽller PĂ©ter)

Forrás: Galamus.hu

Vissza...