Iskolák összevonása várható

2013-05-10 20:40:39

Előre lehetett azzal kalkulálni, hogy majd ez következik. Még fél éve sincs, hogy az állam átvette az önkormányzatoktól a közoktatási intézményeket. No, nem teljesen, -hiszen annak ellenére, hogy nem szólhat bele többé a volt fenntartó az intézmények sorsába- a mindennapos működtetés költségei továbbra is "a várost" tehelik.

Szerintem a szakközépiskolák összevonása csak az első lépés. Vélhetően a gimnáziumok összevonása, majd az alapfokú intézmények csoportokba sorolása követi.

Az Ipari, a Táncsics és a Közgazdasági szakközépiskolák is a Jendrassik-Venesz Szakközépiskola és Szakiskola tagintézményei lennének egy elképzelés szerint.

A szakképzési törvény értelmében megyei szinten össze kell vonni a szakképző iskolákat, ugyanakkor ez a megoldás nem kivitelezhető, hiszen az uniós forrásból kiépített TISZK-rendszer (térségi integrált szakképző központ) felszámolásával járna, ez esetben pedig vissza kellene fizetni a támogatást. Ezért a Klebelsberg Központ egy olyan tervezet véleményezését kérte az érintett iskoláktól, amely szerint az egy TISZK-en belüli intézményeket vonnák össze.

Az érintett iskolák igazgatóinak úgy kell véleményt formálniuk, hogy nem tudják, mit jelent pontosan az összevonás. Szűnnek-e meg munkahelyek, lesz-e átcsoportosítás (bár a tanárok iskolák közötti mozgatásának jelenleg sincs akadálya, a pedagógusokat ugyanis nem az intézmények, hanem a Klebelsberg Intézet foglalkoztatja)? Az valószínűnek tűnik, hogy szakok nem szűnnek meg, ugyanis az érintett iskolák képzési kínálatában nincsenek átfedések, vagyis nem lehet racionalizálással indokolni a lépést. Sőt, még nehézkesebbé válna a döntéshozatal egy intézményvezető szerint, ugyanis az igazgatók és a minisztérium közé már januártól bekerült egy új lépcsőfok, a tankerület - az összevonással további szint épülne a rendszerbe a főigazgató személyével.

Egy általunk megkérdezett iskolaigazgató azt mondta: nem támogatják a tervezetet, és amennyire ő tudja kollégái sem. Ahogy a szülők sem: az érintett iskolák szülői szervezetei kedden 17 órától az Ipariban tartanak fórumot. A végső döntést az emberi erőforrások minisztere hozza meg május végén.

Forrás:Vehir.hu

Vissza...