Magyarország túllépett az „elviselhetőség határán”

2013-05-09 16:40:57

Az Orbán vezette Magyarország teljesen szembe megy az Európai Unió értékeivel –írja Hans Rauscher a Der Standardban. Még ha időnként meg is feledkeznek róla, Michael Spindelegger egyben külügyminiszter is.

Ez utóbbi minőségében rövid idővel ezelőtt azt a kijelentést tette a Standardban, hogy alkotmánymódosításaival Orbán Viktor magyar miniszterelnök „az elviselhetőség határához érkezett”.

Ezzel végre egy jelentős osztrák kormánytag és egyben pártcsaládbeli személyiség bírálta nyíltan Orbán autoriter állam irányába vezető, lopakodó, ugyanakkor töretlen átalakítási lépéseit.

Éppen ideje volt! Mert mostanáig az ÖVP, Spindelegger – és a háttérben a korábbi kancellár, Wolfgang Schüssel – is elbagatellizálták az Orbán vezette EU-s tagállamban megnyilvánuló demokráciaellenes tendenciákat. Mind máig sikertelennek bizonyult a kezdeményezés, hogy az Orbán vezetése alatt álló Fidesz-t kizárják Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából.

A múlthét vége óta eggyel több oka van Ausztriának és az európai konzervatívoknak arra, hogy keményebben lépjenek fel Orbán irányvonalával szemben. A környezetében a magyar miniszterelnök mindig rájátszott az antiszemita tendenciákra, és főképpen, semmit nem tett az egyre pimaszabbul fellépő antiszemita és újnáci párt, a Jobbik ellen. Most, amikor Budapesten ülésezett a Világ Zsidóinak a Kongresszusa (WJC), amelynek az elnöke, Ronald Lauder, a nyolcvanas évek közepén Amerika bécsi nagykövete volt, összegyűltek az új nácik egy utcai tiltakozó felvonuláshoz, és azt a jelszót üvöltözték, hogy „zsidók takarodjatok”. A kormány vagy nem tudta, vagy/és nem is akarta megakadályozni ezt a botrányos viselkedést; ez a magatartás óriási botrány egy EU-s tagállamban. Tekintettel arra, hogy az Európai Uniót a háború és a holocaust legyűrésére hozták létre, A (tudatosan Magyarországra vitt) WJC-ülésen olyan beszédet mondott Orbán, amelyben kitartott a XIX. századból származó nemzeti-keresztény mítoszokból táplálkozó dagályosság mellett, és egyúttal azt is kifejezésre jutatta, hogy az antiszemitizmus „elfogadhatatlan és nem tolerálható”. Orbán ennek ellenére elfogadja és eltűri a magyar szélsőjobboldal kinyilvánított antiszemitizmusát, mert ezek szükségesek a politikai machinációihoz.

Az Orbán vezette Magyarország teljesen ellentmond az EU-értékeinek. Orbán nacionalista „szomszédságpolitikát” folytat, amelybe újra és újra be akarja vonni a Szlovákiában és a Romániában élő magyarokat; szisztematikusan elhallgattatja az ellenzéket és a Magyarországon még létező kevés szabad médiát. És ehhez most már hozzájön az antiszemitizmus leplezetlen megtűrése is.

Orbán és vezető munkatársai módszerének az a lényege, hogy az európai testületek és partnereik előtt mindent el kell bagatellizálni, magukat üldözött ártatlanként kell bemutatni, „félreértésekről” kell beszélni, és meg kell ígérni a hibák kijavítását. Mostanáig ez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az európaiakat távol tartsák a konzekvenciák levonásától. Konzervatív pártbeli barátai meglehetősen magára hagyták az Orbánt élesen bíráló Viviane Reding-et, az EU igazságügyi biztosát, aki maga is kereszténydemokrata. Orbán azonban megállíthatatlanul olyan irányt követ, amelyet az EU-ban nem lenne szabad eltűrni. (Der Standard, nyomtatásban 2013.05.08.)


Fordította: dr. Gonda László

Forrás:szervuszausztria.hu

Vissza...