Flashmob a trafikmutyi ellen

2013-05-08 12:55:46

A DK flashmobbal tiltakozott ma a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. bejegyzett székhelye előtt.

Demonstráltunk a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalanának ma bejelentett megtagadása ellen és egy cégtáblával is megajándékoztuk őket, hogy a törvényi előírásnak megfelelően kihelyezzék azt irodájuk épületére, ahol soha senki nem tartózkodik.

Rejtély, mi alapján keresi a kormány azokat a dohányboltosokat, akiknek újraértékelné a pályázatát. Pedig megkerestük a Miniszterelnökséget is. Valószínűleg csak olyanokról lesz szó, akik nagyon régóta trafikosok, és – közelebbről meg nem határozott – „döntő mértékben” ebből élnek.

Olvasóink visszajelzései alapján nagyon sok dohányboltosban, illetve dohánytermékeket árusító kereskedőben reményt keltett a kormány ígérete, hogy újraértékelik azokat a dohánykoncessziós pályázatokat, ahol a pályázó nem nyert, pedig régóta foglalkozik dohánytermékek értékesítésével, illetve ez a fő jövedelemforrása. Ennél pontosabban egyelőre nehéz lenne összefoglalni a meglehetősen tágan értelmezhető kormányzati megszólalásokat.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című adásában péntek reggel azt mondta, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek főállásban, ne veszítsék el megélhetésüket. Mint fogalmazott, ez „becsületbeli ügy”. Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára pedig azt nyilatkozta, hogy azoknak a trafikosoknak ajánlják fel pályázatuk újraértékelését, akik régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élnek.

Mennyire régóta trafikos?

Egyelőre azonban csak találgatni lehet, hogy ezek a kritériumok pontosan mit is jelentenek, és kik azok a vesztes dohányboltosok, akik most joggal reménykedhetnek abban, hogy mégis folytathatják működésüket. Kértük a Miniszterelnökséget, hogy pontosítsa a nyilatkozatokat, de azt a választ kaptuk: még folyik az érintettek keresése, és amint lezárul a folyamat, tájékoztatást adnak.

Ide klikkelve olvashatja tovább az írást a HVG.hu-n.

Vissza...