OrbĂĄn Ă©s a zsidĂłk: pancser a dĂ­szvacsorĂĄn

2013-05-07 05:30:20

Ilyen pofonsorozatot magyar politikus, nem hogy aktĂ­v miniszterelnök, nem kapott mĂ©g hĂĄrom röpke nap alatt. És olyan biztos a pozĂ­ciĂłja, mint egyetlen mĂĄs demokratikusan megvĂĄlasztott magyar miniszterelnöknek sem. 

Politikust Ășgy nem alĂĄztak meg az Ășjkori MagyarorszĂĄgon, mint OrbĂĄn Viktort a hĂ©t vĂ©gĂ©n. TermĂ©szetesen volt rĂĄ pĂ©lda, hogy politikusokat meghurcoltak vagy likvidĂĄltak bĂŒntetƑjogi eszközökkel, de azzal, hogy ĂĄldozattĂĄ tettĂ©k Ƒket, elismertĂ©k a fontossĂĄgukat. Ennek a szakmĂĄnak a mƱvelƑit Ășgy lehet a legjobban megalĂĄzni, ha ĂĄtnĂ©znek rajtuk. És mĂ©g annĂĄl is jobban, ha nem az ellensĂ©geik teszik ezt velĂŒk.

Azzal kezdƑdött, hogy a MagyarorszĂĄgi ZsidĂł HitközsĂ©gek SzövetsĂ©ge (Mazsihisz) – abszolĂște nem OrbĂĄn ellensĂ©ge – megkĂ©rte a ZsidĂł VilĂĄgkongresszust (WJC), hogy következƑ plenĂĄris ĂŒlĂ©sĂ©t kivĂ©telesen ne Izraelben, hanem MagyarorszĂĄgon tartsa. A növekvƑ honi antiszemita veszĂ©lyre valĂł tekintettel. Mivel azonban a Mazsihisz igyekszik szĂ­vĂ©lyes kapcsolatokat ĂĄpolni a Fidesz-kormĂĄnyzattal, a veszĂ©ly forrĂĄsakĂ©nt a "szĂ©lsƑjobbot", konkrĂ©tan a Jobbikot jelöli meg.

A Mazsihisz vezetƑi mĂ©g arra se nagyon szĂĄnjĂĄk rĂĄ magukat, hogy az ĂĄltaluk kĂ©pviselt (kĂ©pviselni vĂ©lt) zsidĂłsĂĄgot sĂ©rtƑ kormĂĄnypĂĄrti cselekedetek – NyĂ­rƑ-temetĂ©s, Wass-magasztalĂĄs, Bayer-mosdatĂĄs stb. – miatt a kormĂĄnypĂĄrtoknĂĄl tiltakozzanak. Az meg – itt nem rĂ©szletezendƑ okokbĂłl – vĂ©gkĂ©pp nem jut eszĂŒkbe, hogy a kormĂĄnynak azokat a szövegeit Ă©s intĂ©zkedĂ©seit bĂ­rĂĄljĂĄk, az idegenszĂ­vƱzĂ©stƑl a bankellenes uszĂ­tĂĄsig, a genetikusbolsizĂĄstĂłl a "liberĂĄlis" jelzƑ megbĂ©lyegzƑ hasznĂĄlatĂĄig, amelyek a harmincas Ă©vek antiszemita propagandĂĄjĂĄt Ă©lesztik ĂșjjĂĄ a "zsidĂł" szĂł hasznĂĄlata nĂ©lkĂŒl. A Mazsihisz szĂĄmĂĄra zsidĂł az, akinek fĂĄj a holokauszt; nem a maga lĂĄbĂĄn megĂ©lƑ, liberalizmusban, joguralomban, ne adj’Isten demokrĂĄciĂĄban bĂ­zĂł kis- vagy nagypolgĂĄr.

EgyszĂłval (azt hittĂ©k, hogy) tettek egy szĂ­vessĂ©get OrbĂĄnnak, akinek ezek utĂĄn semmi mĂĄs dolga nincs, mint hogy kemĂ©nyen elhatĂĄrolĂłdjon a szĂ©lsƑjobbtĂłl, Ă©s sokadszor elmondja, hogy a holokauszt nem jöhet vissza. Csak hĂĄt a magyar politikai rendszerben mĂ©g maradt annyi liberalizmus Ă©s joguralom, hogy ezt a miniszterelnök se tehesse meg, amikor neki vagy a Mazsihisznek Ășgy tetszik.

A Nemzeti ÉrzelmƱ Motorosokkal mĂ©g Ă­gy-Ășgy elboldogult nĂ©mi jogszabĂĄlysĂ©rtĂ©s ĂĄrĂĄn, de a Jobbikkal mĂĄr nem. Itt ugyanis az a gond, hogy vagy "fasiszta politikai szervezet", Ă©s akkor a pĂĄrizsi bĂ©keszerzƑdĂ©s Ă©rtelmĂ©ben be kellett volna tiltani – vagy alkotmĂĄnyosan mƱködik, akkor viszont per def nem lehet "fasiszta". A gyĂŒlekezĂ©si törvĂ©ny pedig egyszerƱen nem teszi lehetƑvĂ© semmilyen rendezvĂ©ny elƑzetes betiltĂĄsĂĄt a szĂłnokok vĂĄrhatĂł szövege miatt. A hatĂĄlyos magyar jogszabĂĄlyok szerint nyugodtan lehet "anticionista" tĂŒntetĂ©st tartani. KöntörfalazĂĄs nĂ©lkĂŒl antiszemitĂĄt is, ha ez nem ösztönöz azonnali Ă©s közvetlen erƑszakra.

OrbĂĄn, miutĂĄn a törvĂ©nynek fittyet hĂĄnyva hatĂĄstalanĂ­totta a NÉM-bombĂĄt, a Jobbikkal is ugyanazt a mĂłdszert akarta alkalmazni – mintha ezzel a ZsidĂł VilĂĄgkongresszus tiszteletĂ©re el lehetne tĂŒntetni az antiszemitizmust, mint bƱvĂ©sz a nyuszijĂĄt a fehĂ©r kendƑ alatt. A rendƑrsĂ©g azonban nem teljesĂ­tette a miniszterelnöki felhĂ­vĂĄst, talĂĄn mert tudta, hogy hazudnia kĂ©ne a teljesĂ­tĂ©shez, a bĂ­rĂłsĂĄg pedig – feltehetƑen szintĂ©n ismeri a törvĂ©nyt – arra hivatkozva Ă©rvĂ©nytelenĂ­tette a betiltĂĄst, hogy a rendƑrsĂ©g kicsĂșszott a hatĂĄridƑbƑl.

Mindez pĂ©nteken derĂŒlt ki, egy nappal a tĂŒntetĂ©s, kĂ©t nappal a plenĂĄris ĂŒlĂ©s kezdete elƑtt. OrbĂĄn, nĂ©mileg bepĂĄnikolva, a következƑ közlemĂ©nyt adta ki:

"A bĂ­rĂłsĂĄg mai döntĂ©sĂ©t a szombati anticionista tĂŒntetĂ©s engedĂ©lyezĂ©sĂ©rƑl elfogadhatatlannak tartom.

ÁllĂĄspontom egyĂ©rtelmƱ: bĂĄrmely köntösbe is bĂșjtatott, nyilvĂĄnvalĂłan antiszemita szĂĄndĂ©kĂș rendezvĂ©nynek, a jogĂĄllam kijĂĄtszĂĄsĂĄnak MagyarorszĂĄgon nincs helye. Az ilyen rendezvĂ©nyek engedĂ©lyezĂ©se sem a magyar emberek Ă©rtĂ©krendjĂ©vel, sem az alkotmĂĄny betƱjĂ©vel, sem annak szellemĂ©vel nem fĂ©r össze. EzĂ©rt arra kĂ©rem a LegfelsƑbb BĂ­rĂłsĂĄg elnökĂ©t, vizsgĂĄlja meg, MagyarorszĂĄgnak milyen jogi eszközök ĂĄllnak rendelkezĂ©sĂ©re, hogy Ă©rvĂ©nyt szerezzen az alkotmĂĄnynak. Ezzel egy idƑben utasĂ­tottam a belĂŒgyminisztert, hogy minden törvĂ©nyes eszközt hasznĂĄljon fel az alkotmĂĄnyellenes rendezvĂ©ny megakadĂĄlyozĂĄsĂĄra."

GyönyörƱ, csak semmi sem stimmel benne. "JogĂĄllamban", amire OrbĂĄn hivatkozik, senkit nem Ă©rdekel, hogy a miniszterelnök mit tart egy bĂ­rĂłsĂĄgi döntĂ©srƑl, amelyben rĂĄadĂĄsul nincs is Ă©rintve. BĂșjtatott vagy nyĂ­lt antiszemita szĂĄndĂ©kĂș rendezvĂ©nynek MagyarorszĂĄgon van helye, egyszerƱen azĂ©rt, mert a gyĂŒlekezĂ©si törvĂ©ny nem tiltja. Eszerint viszont a gyĂŒlekezĂ©si törvĂ©ny alkotmĂĄnyellenes volna, de ilyet mĂ©g nem hallottunk OrbĂĄntĂłl. PlĂĄne nem akkor, amikor pĂĄrtja mĂ©g ellenzĂ©kbƑl megakadĂĄlyozta, hogy legalĂĄbb az egyenruha- Ă©s ĂĄlarcviselĂ©s tilalmĂĄt belevegyĂ©k, pontosan azĂ©rt, hogy az akkor mĂ©g elhatĂĄrolĂłdĂĄsra nem Ă©rdemesĂ­tett "szĂ©lsƑjobb" bĂ©kĂ©ben masĂ­rozhasson Ă©s dobĂĄlĂłzasson.

A LegfelsƑbb BĂ­rĂłsĂĄgot ma mĂĄr KĂșriĂĄnak hĂ­vjĂĄk, az alkotmĂĄnyt meg AlaptörvĂ©nynek, de Ășgy lĂĄtszik, ez OrbĂĄnnak se fontosabb, mint nekem.

ElsƑ megalĂĄztatĂĄs: A LegfelsƑbb BĂ­rĂłsĂĄg/KĂșria elnöke, DarĂĄk PĂ©ter meg se rezdĂŒlt a munkahĂ©t vĂ©gĂ©n, fĂ©lnapos hatĂĄridƑvel hozzĂĄ intĂ©zett kĂ©rĂ©sre. Igaz, egyszer, komolyabb ĂŒgyben mĂĄr megmagyarĂĄzta a jogvĂ©gzett miniszterelnöknek, hogy a bĂ­rĂĄk fĂŒggetlenek, nem utasĂ­thatĂłk. Most mĂ©g ehhez sem vette a fĂĄradsĂĄgot.

MĂĄsodik megalĂĄztatĂĄs: a BelĂŒgyminisztĂ©rium ugyan kĂ©szsĂ©gesen elismĂ©telte OrbĂĄn jogtudatlan badarsĂĄgait, Ă©s mĂ©g azt is megĂ­gĂ©rte, az utasĂ­tĂĄst teljesĂ­tvĂ©n, hogy "minden rendelkezĂ©sĂ©re ĂĄllĂł törvĂ©nyes eszközzel akadĂĄlyozza a rendezvĂ©ny megtartĂĄsĂĄt", csak hĂĄt ebben benne volt, hogy nincs törvĂ©nyes eszköze. A vĂ©gĂ©re odabiggyesztette, hogy "aki tiszteletben tartja az emberi mĂ©ltĂłsĂĄgot, (
) tartsa magĂĄt tĂĄvol" a jobbikos rendezvĂ©nytƑl, de ez teljesen fölösleges volt, lĂĄsd a következƑt:

Harmadik megalĂĄztatĂĄs: az "anticionista nĂ©pgyƱlĂ©st" hĂĄrom-nĂ©gyszĂĄz ember rĂ©szvĂ©telĂ©vel egyetlen aprĂłbb incidenssel megtartottĂĄk (a rendƑrök eltanĂĄcsoltak egy ellentĂŒntetƑt, aki jobbikos vezetƑkbƑl rajzolt horogkeresztet emelt a magasba tiltakozĂĄsa jelĂ©ĂŒl). Az "anticionista" eszme ma, MagyarorszĂĄgon körĂŒlbelĂŒl ennyi embert ösztönöz utcai tĂŒntetĂ©sre. (És ez is igazolja, hogy a Jobbiknak nem a szĂ©lsƑsĂ©ges elem, a rasszizmus miatt van 17 szĂĄzalĂ©ka, hanem mert a köznapi embert Ă©rintƑ bajokra ad könnyen emĂ©szthetƑ, bĂĄr gusztustalan vĂĄlaszt. Ami egyĂ©bkĂ©nt nem nagyon kĂŒlönbözik a FideszĂ©tƑl.) A tĂŒntetĂ©s kicsi volt, annĂĄl nagyobb felĂŒletet foglalt el a vilĂĄgsajtĂłban, ez volt a cĂ©l.

Negyedik megalĂĄztatĂĄs: nem egĂ©szen Ă©rthetƑ okbĂłl OrbĂĄn csak akkor volt hajlandĂł bevonulni a WJC nyitĂł vacsorĂĄjĂĄnak helyszĂ­nĂ©re, ha minden delegĂĄlt leĂŒlt Ă©s elhallgatott. De sehogy sem akartak leĂŒlni Ă©s elhallgatni, mire kormĂĄnyfƑnk kĂ©nytelen volt bevonulni a slamposan zsibongĂł vacsoravendĂ©gek közĂ©. Majd elmondta beszĂ©dĂ©t, amibƑl az derĂŒlt ki, hogy antiszemitizmus akkor van, ha az emberben – aki keresztĂ©ny – felĂŒlkerekedik a rossz, de amĂ­g nĂĄlunk Ƒ kormĂĄnyoz, Ă©s ez az alkotmĂĄny, pardon, AlaptörvĂ©ny van, addig a JĂł fog felĂŒlkerekedni. Egy kicsit mĂ©g szidta a zĂŒllött Nyugatot, ahol odĂĄig fajult a helyzet, hogy zsinagĂłgĂĄkat gyĂșjtanak fel (nem rĂ©szletezte, hogy kik), nĂĄlunk bezzeg ilyen nincs. Úgyhogy nĂ©zzenek magukba a kedves vendĂ©gek, Ă©s becsĂŒljenek meg minket. FelvilĂĄgosodĂĄs, joguralom, szabadsĂĄg, demokrĂĄcia mint biztosĂ­tĂ©k az antiszemitizmus ellen? Dekadens, kozmopolita cuccok.

A WJC azonban ennyivel nem elĂ©gedett meg, Ă©lĂ©n Ronald Lauder elnökkel – akibe OrbĂĄn kĂ©t nappal a plenĂĄris ĂŒlĂ©s elƑtt mĂ©g gondosan belerĂșgott a zsidĂłbarĂĄtsĂĄgĂĄt igazolĂł interjĂșban, amit egy izraeli bulvĂĄrlapnak adott. A Kongresszus visszakĂ©zbƑl közölte, hogy OrbĂĄn elkente a problĂ©ma lĂ©nyegĂ©t, Ă©s nem adott garanciĂĄt a szĂ©lsƑjobbtĂłl valĂł egyĂ©rtelmƱ elhatĂĄrolĂłdĂĄsra.

SzĂłval semmi sem sikerĂŒlt.

Itt ĂĄllunk megfĂŒrödve egy olyan orszĂĄgban, aminek a miniszterelnöke rettentƑen nem Ă©rt a gazdasĂĄghoz. KĂŒlpolitikailag egy katasztrĂłfa sĂșjtotta övezet. ÁllĂ­tĂłlag a joghoz Ă©rt. Ja, nem, ahhoz se. Mondom, ilyen pofonsorozatot magyar politikus, nem hogy aktĂ­v miniszterelnök, nem kapott mĂ©g hĂĄrom röpke nap alatt. És olyan biztos a pozĂ­ciĂłja, mint egyetlen mĂĄs demokratikusan megvĂĄlasztott magyar miniszterelnöknek sem.

Most akkor hĂŒlye ez az orszĂĄg?

Mivel a gyĂŒlekezĂ©si törvĂ©ny szigorĂ­tĂĄsĂĄra – az "emberi mĂ©ltĂłsĂĄghoz valĂł jog vĂ©delmĂ©ben" – hĂĄrom Ă©v alatt nem kerĂŒlt sor, nyilvĂĄn ezutĂĄn se fog. Egyetlen tovĂĄbbi lĂ©pĂ©st tudok elkĂ©pzelni OrbĂĄntĂłl:  a Jobbik betiltĂĄsĂĄt. KĂ©tsĂ©gtelenĂŒl sokan örĂŒlnĂ©nek neki. Biztosan megnyugodna a Mazsihisz Ă©s a ZsidĂł VilĂĄgkongresszus is. LĂĄtszani kevĂ©sbĂ© lĂĄtszana az antiszemitizmus. KĂ©t napig. A többsĂ©gi hĂŒlyesĂ©g meg hĂĄborĂ­tatlanul fokozĂłdna. KĂ©t nemzedĂ©kig.

ForrĂĄs: HVG.hu

Vissza...