Az Ă©rettsĂ©givel ĂŒzenget a kormĂĄny?

2013-05-06 18:23:13

Az Eduline dobta fel azt a nagyszerƱ összeeskĂŒvĂ©s-elmĂ©letet, hogy a hĂ©tfƑi magyar Ă©rettsĂ©gin az Ă©rvelƑ feladattal a kĂŒlföldre pĂĄlyĂĄzĂł diĂĄksĂĄgnak ĂŒzen a kormĂĄny. A feladat ugyanis az volt, hogy hĂĄrom-nĂ©gy epikai mƱ elemzĂ©sĂ©n keresztĂŒl az utazĂĄs Ă©rtelmĂ©rƑl vagy Ă©rtelmetlensĂ©gĂ©rƑl Ă­rjanak esszĂ©t az Ă©rettsĂ©gizƑk.

Az Eduline arra hivatkozik, hogy a megadott szövegrĂ©szlet (Leszek Kolakowski lengyel filozĂłfus szavai) amellett Ă©rvel, hogy minden, amit utazĂĄs közben megtanulunk, megtanulhatnĂĄnk utazĂĄs nĂ©lkĂŒl is, de "egyĂĄltalĂĄn nem a tudĂĄsĂ©rt utazunk". Az idĂ©zett esszĂ©ben olyan latin mondĂĄsok is szerepelnek, mint "eget s nem elmĂ©t vĂĄltoztat, aki a bölcsessĂ©get a tengeren tĂșl keresi" Ă©s "a sötĂ©t gond ĂŒl a lovas mögött" - vagyis a gondokat mindenhova visszĂŒk magunkkal.

Az összeeskĂŒvĂ©s-elmĂ©letek ĂștjĂĄn tovĂĄbb haladva gyorsan OrbĂĄn Viktorra erƑltettĂŒk a mĂĄsik feladatot, Ă­gy a Berzsenyi- Ă©s Vörösmarty versek ĂĄllamfĂ©rfijĂĄt, NapĂłleont MagyarorszĂĄg miniszterelnökĂ©vel vontuk pĂĄrhuzamba.

MindkĂ©t vers NapĂłleon bukĂĄsĂĄrĂłl szĂłl, de egĂ©szen eltĂ©rƑ mĂłdon magyarĂĄzza ezt. Vörösmarty azt Ă­rja, hogy „TƱrni nagyobbat irĂ­gy lƑn a sĂĄralkatu ember,/ S tƱrni hasonlĂłt nem bĂ­rtak az istenek is.” Berzsenyi szerint NapĂłleont a szabadsĂĄg eszmĂ©je emelte föl, de Ƒ sajĂĄt kĂ©nye alĂĄ vetette az emberisĂ©get, Ă©s vĂ©gĂŒl az a kĂ©z sĂșjtotta porba, amely felemelte.

Ez volt a két vers

Vörösmarty Mihåly: Napoleon

Nagy volt Ƒ s nagysága miatt megdƑlnie kellett;
Ég Ă©s föld egyarĂĄnt törtek elejteni Ƒt:
TƱrni nagyobbat irĂ­gy lƑn a sĂĄralkatu ember,
S tƱrni hasonlót nem bírtak az istenek is.


Berzsenyi DĂĄniel: NapĂłleonhoz

Nem te valál gyƑzƑ, hanem a kor lelke: szabadság,
Mellynek zászlóit hordta dicsƑ sereged.
A nĂ©pek fĂ©nyes csalatĂĄsba merĂŒlve imĂĄdtak,
S a szent emberisĂ©g sorsa kezedbe kerĂŒlt.
Ámde te azt tĂŒndĂ©r kĂ©nyednek alĂĄja vetetted,
S isteni pĂĄlmĂĄdat vĂĄltja töviskoszorĂș.
Amely kéz fölemelt, az ver most porba viszontag:
Benned az emberisĂ©g ĂŒgye boszulva vagyon.

ForrĂĄs: Index.hu

Vissza...