Ma már ők kapják a legtöbbet!

2013-05-04 08:38:53

Változást ígértek! S teljesítik is a földmutyival, a trafikügyek kapcsán, s ki tudja még mennyi mindenben. Miután 2001 júniusában Orbán Viktor részt vett a felesége tulajdonában is álló Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésén, az aktív miniszterelnök csak azt cáfolta, hogy taggyűlésen vett volna részt, azt viszont már nem, hogy javasolta, "Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet", mármint állami fejlesztési támogatásokból.

Hol vannak már kérem, ezek a szerény gondolatok?

Ma igenis minden területen ők nyerik a legtöbbet! S egy cseppet sem izgatja őket, hogy ezzel tízezrek megélhetését veszélyeztetik akár egyik napról a másikra. Ha nagyon ég a lábuk alatt a talaj, akkor beígér valami sületlenséget a kormányfő a pénteki Kossuth rádiós műsorában, ami persze rendszerint nem úgy történik meg.

Azt gondoljuk Veszprémben minden simán ment a trafikkoncesszió körül? Nekem nem úgy tűnik. Nézzünk egy-két érdekes esetet!

Még 2010 tavaszán, a választási kampány idején történt:

„Navracsics Tibor fideszes országgyűlési képviselő Hajmáskéren bográcsozott, majd lakossági fórumot tartott csütörtök este. ”

„Változásra és fordulatra van szükség a választókerületben és az országban is – jelentette ki Navracsics, a művelődési házban tartott programon, miután Irmes Zsolt, a helyi fideszes vezető köszöntötte a polgárokat, köztük a község polgármesterét és alpolgármesterét”

A névre figyeljenek! Irmes Zsolt helyi fideszes vezető nevére.

Az alábbiakat már 2013 februárjában olvashattuk a megyei napilapban Boltbezárási hullámot indíthat el a trafiktörvény címmel.  A cikkben megszólal Irmes Zsolt, mint vállakozó.

„Veszprém és Fejér megyében több mint 30 élelmiszerboltot üzemeltet a 100 íz center Kft. A társaság 15 éves múltra tekint vissza, így bőséges tapasztalat van a háta mögött. Irmes Zsolt, a vállalkozás ügyvezető igazgatója egyetértett a jogszabályalkotók szándékával, miszerint vissza kell szorítani a dohányosok számát. Ugyanakkor azzal is tisztában van, az intézkedés egyeseknek komoly gondot okozhat. A dohánytörvény értelemszerűen forgalomkieséssel jár, ami alól az ő üzletei sem lesznek kivételek. Azok a kisboltok, ahol a cigaretta forgalma eléri a 20-30 százalékot, igen nehéz helyzetbe kerülhetnek. Mivel a trafikokban bővült a kínálat, félő, hogy aki bemegy oda cigiért, mást is ott vásárol, ami további bevételkiesést jelent a többieknek. Mindez jelentősen átrendezi a kiskereskedelmi piacot. Irmes Zsolt számára sincs más út, mint élni a pályázati lehetőséggel. A boltjai mellett ki fog alakítani olyan üzlethelyiségeket, ahol a későbbiekben dohánytermékeket forgalmazhat.”

Irmes Zsolt nemcsak a Fideszt, hanem a focit is szereti. 2013 februárjában, mint a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület elnöke még szerződést is kötött Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával a Jutasi úti műfüves sportpálya és sportcentrum ingatlanok haszonkölcsön szerződésen alapuló használatára.

A helyi jobboldal által igencsak támogatott internetes portálon jelent meg a hír, hogy Veszprémben kik nyithatnak majd dohánytrafikot.

A nevek között Irmes Zsolt nevét nem látjuk. Megtaláljuk viszont 2 sikeres pályázatát Irmes Bencének, és egyet Irmes Károlynénak.

Vajon ők családtagok? S Irmes Bence az a 19 éves fiatalember lenne, aki most a fővárosban tanul és tavaly ilyenkor még épphogy csak elballagott az egyik veszprémi középiskolából? (S ezek szerint nem csak középiskolások, hanem ifjú egyetemisták is lehetnek ma trafiktulajdonosok?)

S ha vannak és ilyen szorosak a rokoni szálak, vajon miért nem a Fideszhez kötődő apa pályázott?

Na és ha már a sport szereteténél tartunk, vajon mit kezd majd például egy neves veszprémi kézilabdás a két trafikjával? Ha külföldre szerződik, vajon ki és mennyiért üzemelteti azokat? S az nem érdekes, hogy mekkora a tapasztalata az ifjú élsportolónak a dohányiparban? Schuch István Timuzsin két trafikot is üzemeltethet majd Veszprémben. A HVG írja: „Schuch István Timuzsin, a Veszprém kézilabda csapatának tagja, aki profi sportolóként fog cigarettát árulni Veszprémben. (Schuch István Timuzsin édesanyja, Schuchné Püren Dorzshand Csurgón, és Nagykanizsán is elnyert koncessziót.)”

S ha jól látom, ott van a listán a nemrég elhíresült, gyilkossági kísérlet megtervezésével gyanúsított volt Fideszes önkormányzati képviselő egyik rokona is. Magam is azt vallom, hogy attól, hogy valaki rossz útra tér, nem kell még a hozzátartozóit is büntetni és kizárni például a pályázatok benyújtása után mégiscsak jelentős haszont ígérő trafiküzletekből. Főleg, ha esetleg voltak már neki ezen a területen tapasztalatai. Csak hát az a fő probléma, hogy pont azt nem látjuk, akik sikeresen pályáztak, milyen minőségű pályázat benyújtása, milyen feltételek teljesítése alapján tehetik meg ezt. S azt sem érzékelhetjük, hogy akiket meg elutasítottak, azok miért voltak alkalmatlanabbak. Annyit azért látunk, hogy alaposan a Fideszhez közeliek felé „hajlott a döntéshozók keze”. S most, hogy az információszabadságról szóló törvényt a Parlament kétharmada lázas gyorsasággal módosította, a kételyünk csak még erősebb lett!

Kíváncsian várjuk, Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke iránymutatása értelmében, mikor olvashatjuk az általunk érdekesnek vélt információkat?

S még kíváncsibban azt, mikor szólal meg dohánytrafik ügyben a veszprémi városi Fidesz elnöke, Dr. Navracsics Tibor?



Vissza...