Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne

2013-05-03 19:12:53

Orbánnak megtetszik egy portugál ingatlana az Andrássyn, és a videó szerint rögtön arról kezd el beszélni, egy törvénnyel kell azt visszaszerezni. Nem is leplezi, hogy a magántulajdon szentsége nem biztosított ebben az országban. 

Végleg bebizonyosodott, hogy minden Magyarországon élő külföldi és nemzetközi befektető rémálma tényleg valóság lett. A minap ugyanis felvették Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester kvaterkázását, amint az új Mercedes-buszokat próbálták ki a Hősök terén. Amit az Orbán-kormány három éve folyamatosan tagad belföldön és minden nemzetközi fórum előtt, arra most beszélgetésükben egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak. A legelképesztőbb talán mégis az, hogy a kormányfő mostanra láthatóan leplezni sem próbálta az egészet.

Kinézte, erővel elvenné a tulajdonostól

Amikor megnézzük az Index felvételét az eseményről, amint a főpolgármester és a kormányfő az új buszon közlekedve beszélgetnek, talán elsőre észre sem vesszük az önleleplező mondatokat. Valószínűleg a legtöbb nézőnek elsősorban az tűnik fel, ami a Véleményvezérnek is: hogy milyen hihetetlenül sokat változott Orbán Viktor az elmúlt évtizedben: hol van mostanra az egykori fiatal, dinamikus, humoros politikus? A kormányfő mostanra mind stílusában, mind pedig megjelenésében leginkább egy a Kádár-érából itt ragadt tsz-elnököt formáz némi kelet-európai pökhendiséggel.

De a stíluson és megjelenésen túl jóval lényegesebb az, amiről a kormányfő beszélgetett. Amint a buszon haladva nézték az Andrássy úti ingatlanokat, először azt beszélték meg, hogy az egyik egy ukrán tulajdonában áll, majd továbbhaladva egy valószínűleg jóval szebb épület tűnt fel, melyről Orbán először megjegyezte, hogy egy portugálé, majd megemlítette, hogy ő amúgy vissza akarja azt szerezni. Ekkor a kormányfő megjegyzi Tarlósnak, a főváros visszaszerezhetné, mire az azt válaszolja, hogy az nem olyan egyszerű dolog, egy rendelet nem elég, törvény kell. Orbán pedig helyesel: „kezdeményezzétek, hogy legyen ilyen törvény, én pedig csinálok olyat!".

Te is következhetsz a portugál után

A beszélgetés egész egyszerűen elképesztő és hátborzongató. A magyar miniszterelnöknek eszébe sem jut, hogy amennyiben egy külföldi tulajdonában lévő ingatlant szeretne az állam számára megszerezni, akkor azt mondjuk úgy tegye, hogy ad egy piaci ajánlatot az ingatlanra. Ehelyett azonnal a politika erejéhez nyúlna és törvényi eszközzel próbálná meg valamilyen módon visszaszerezni a számára oly kívánatos vagyontárgyat.

Nyilván egy jogállamban van olyan, hogy az állam kizárólag közérdekből és megfelelő kártalanítás fejében kisajátít egy ingatlant, de az teljesen egyértelmű, hogy jelen esetben erről szó nincs. A kormányfőnek egyszerűen csak megtetszett egy ház és azt szeretné, ha az az államé lenne és kész. És pontosan ez az, amitől minden befektető a legjobban fél. Hogy a törvényhozás eszközét a politika ilyen gátlástalanul használja fel arra, hogy másokat kiforgasson a vagyonából. Ez pedig azt jelenti, hogy a jogállam alappillére, a magántulajdon szentsége egyszerűen nem biztosított az adott országban.

De a történet korántsem csak arról szól, hogy a külföldiek befektetéseit gyakorlatilag semmi nem védi Magyarországon. Hanem arról is, hogy ha a kormány nem tartja mindenek felett állónak a magántulajdon szentségét, akkor ilyen erővel bárki üzlete, cége, ingatlana megtetszhet nekik, és akkor majd ő is arra a sorsra jut, mint ez a portugál fog valószínűleg. Vagy éppen a trafikosok.

Kézi vezérléssel

A Véleményvezér szerint ez a beszélgetés akár Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne. Akárcsak Gyurcsány, Orbán is azt mondta ki, amit amúgy mindenki tudott, aki figyelte a magyar politikát. Jelen esetben azt, hogy a valóságban a miniszterelnök egymaga kormányoz, mikromenedzsel, semmilyen szinten nem tartja tiszteletben mások tulajdonát, és kézi vezérléssel rendel el olyan jelentőségű kérdésekben intézkedést, mint például egy Andrássy úti ingatlan ügye. De az igazi probléma az, hogy mostanra odáig jutott az ország, hogy ebből már őszödi beszéd sem lesz.

Frissítés: a szóban forgó ingatlan az egykori Állami Balettintézet, a kilenvenes évek óta üresen álló Dechsler-palota, mely "régóta szomorú mementója a privatizáció utáni meddő ingatlanbefektetéseknek".

Forrás: velemenyvezer.blog.hu

Vissza...