Måris megfagyott a forródrót Mesterhåzy és Bajnai között?

2013-05-02 16:36:50

A megĂĄllapodĂĄs felrĂșgĂĄsĂĄnak tekintik az EgyĂŒtt 2014-nĂ©l, hogy MesterhĂĄzy Attila egyĂŒttmƱködĂ©sre hĂ­vta a demokratikus ellenzĂ©k több mĂĄs kĂ©pviselƑjĂ©t is. FurcsĂĄkat mondanak egymĂĄsra SzigetvĂĄri Viktor Ă©s szocialista vezetƑk.

A legutĂłbbi megĂĄllapodĂĄs felrĂșgĂĄsĂĄnak, de legalĂĄbbis figyelmen kĂ­vĂŒl hagyĂĄsĂĄnak tekintik az EgyĂŒtt 2014-nĂ©l azt, hogy MesterhĂĄzy Attila szocialista pĂĄrtelnök egyĂŒttmƱködĂ©sre hĂ­vta a demokratikus ellenzĂ©ki oldal több mĂĄs kĂ©pviselƑjĂ©t is. Az MSZP vezetƑje a mĂĄjus elsejei beszĂ©dĂ©ben jelentette be, hogy a Bajnai Gordonnal mĂșlt hĂ©ten megkötött nĂ©gypontos megĂĄllapodĂĄsĂĄt megkĂŒldi a GyurcsĂĄny Ferenc vezette Demokratikus KoalĂ­ciĂłnak, az MSZDP-nek, a SzEM-nek Ă©s a LiberĂĄlisoknak is; kĂ©rve Ƒket a csatlakozĂĄsra. A szocialistĂĄk most azt szeretnĂ©k tisztĂĄzni, ki vezeti az EgyĂŒtt 2014-et, Bajnai vagy SzigetvĂĄri Viktor tĂĄrselnök.

MesterhĂĄzy Ă©s Bajnai az MSZP szombati vĂĄlasztmĂĄnyi ĂŒlĂ©sĂ©n abban ĂĄllapodott meg, hogy közös egyĂ©ni kĂ©pviselƑjelölteket ĂĄllĂ­tanak a 2014-es vĂĄlasztĂĄsokon; az addig hĂĄtralĂ©vƑ idƑközi vĂĄlasztĂĄsokon egyeztetett mĂłdon törtĂ©nik majd a jelöltĂĄllĂ­tĂĄs; a közös akciĂłkat Ă©s a szervezetfejlesztĂ©st pedig nem egymĂĄs rovĂĄsĂĄra folytatjĂĄk.

„Közös, egyeztetett vĂĄlasztĂĄsi egyĂŒttmƱködĂ©sen alapulĂł gyƑzelmeket – vĂ©gĂŒl OrbĂĄn Viktor levĂĄltĂĄsĂĄt is – hozĂł stratĂ©giĂĄt lehet Ă©s kell kialakĂ­tani az MSZP Ă©s az EgyĂŒtt 2014-PM között. Azt gondolom, hogy mĂĄjus elsejĂ©re megfagyott a forrĂłdrĂłt MesterhĂĄzy Attila Ă©s Bajnai Gordon között, miutĂĄn az MSZP elnöke elƑre nem egyeztetett mĂłdon Ășj szereplƑket hĂ­vott a tĂĄrgyalĂĄsba Ă©s Ășgy kĂ©rt egyeztetĂ©st az MSZP megyei elnökeitƑl az EgyĂŒtt 2014 helyi szervezeteivel, hogy korĂĄbban abban ĂĄllapodott meg Bajnai Gordonnal: elƑször orszĂĄgos szintƱ egyeztetĂ©sek törtĂ©nnek. Ez nem feltĂ©tlenĂŒl segĂ­ti a közös sikert” – fogalmazott a NĂ©pszabadsĂĄg kĂ©rdĂ©sĂ©re SzigetvĂĄri Viktor. Az EgyĂŒtt 2014 pĂĄrt tĂĄrselnöke lapunknak azt mondta: problĂ©mĂĄs, hogy „MesterhĂĄzy Attila köreiben” az EgyĂŒtt 2014-et sokan „piĂłcĂĄnak”, „élƑsködƑnek” tartjĂĄk. SzigetvĂĄri szerint mindkĂ©t pĂĄrtnak tartania kellene magĂĄt a legutĂłbbi megĂĄllapodĂĄshoz. „NĂ©ha Ășgy Ă©rzem, MesterhĂĄzy Attila hĂĄttĂ©rembereinek taktikai hĂșzĂĄsait figyelve, hogy nem OrbĂĄn Viktort, hanem Bajnai Gordont tekintik ellenfelĂŒknek. Tudom, hogy az MSZP-ben az EgyĂŒtt 2014-et elfogadĂł többsĂ©g van Ă©s tudom, hogy a többsĂ©g azt is tudja: közös a felelƑssĂ©gĂŒnk egy szĂ©les vĂĄlasztĂłi koalĂ­ciĂł megteremtĂ©sĂ©ben. LegutĂłbb erƑs, visszavonhatatlan elkötelezƑdĂ©s szĂŒletett a kĂ©t szervezet között. Rossz, ha ezt gyengĂ­tik egyes szocialista politikusok, mert ez a vĂĄlasztĂĄsi gyƑzelem esĂ©lyeit gyengĂ­ti. GyƑzelem pedig nĂ©lkĂŒlĂŒnk Ă©s Bajnai Gordon nĂ©lkĂŒl sincsen” – szögezte le lapunknak SzigetvĂĄri.

Lapunk megkereste a szövetsĂ©gbe hĂ­vott pĂĄrtok vezetƑit is. MolnĂĄr Csaba, a DK ĂŒgyvezetƑ alelnöke Ă©s Árok KornĂ©l, a SzEM vezetƑje is azt közölte, hogy pĂĄrtjuk illetĂ©kes döntĂ©shozĂł testĂŒletei jövƑ hĂ©ten tĂĄrgyaljĂĄk majd a felkĂ©rĂ©st. Schmuck Andor, az MSZDP elnöke azt mondta, hogy MesterhĂĄzy Attila megkeresĂ©sĂ©t tovĂĄbbkĂŒldte a szociĂĄldemokratĂĄk egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒleti felelƑsinek, akik kĂ©t hĂ©t mĂșlva alakĂ­tjĂĄk ki ĂĄllĂĄspontjukat egy közös tanĂĄcskozĂĄson. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy levĂ©lben kĂ©rt tĂĄjĂ©koztatĂĄst, hogy a felajĂĄnlott szövetsĂ©g az MSZDP Ă©s az MSZP, vagy az MSZDP Ă©s „az összes többi” szervezet között jön-e majd lĂ©tre. Fodor GĂĄbor, a LiberĂĄlisok vezetƑje Ă©rdeklƑdĂ©sĂŒnkre azt mondta: örĂŒlök a szocialistak kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©nek, mert fontosnak tartom az ellenzĂ©ki egyĂŒttmƱködĂ©s formĂĄjĂĄnak kialakĂ­tĂĄsƱåt. RemĂ©lem az elƑttĂŒnk lĂ©vƑ nĂ©hĂĄny hĂłnap alkalmas lesz az ellentĂ©tek feloldĂĄsĂĄra. A liberĂĄlisok szerint MagyarorszĂĄgnak vĂĄltozĂĄsra van szĂŒksĂ©ge, ennek eszköze a kormĂĄnyvĂĄltĂĄs, ehhez pedig jĂłl ĂĄtgondolt ellenzĂ©ki egyĂŒttmƱködĂ©s kell.

Az MSZP-ben forrĂĄsaink tĂĄjĂ©koztatĂĄsa szerint Ă©rtetlenĂŒl fogadtĂĄk SzigetvĂĄri Viktor mondatait. SzerintĂŒk semmiben sem lĂ©ptĂ©k ĂĄt a korĂĄbbi megĂĄllapodĂĄs kereteit, hiszen Bajnai Gordon – de mĂ©g SzigetvĂĄri is egy tĂ©vĂ©interjĂșban – azt mondta: elƑször az MSZP-vel, majd a többi kispĂĄrttal kell megĂĄllapodni. „Nem fagyott meg semmilyen ’forrĂłdrĂłt’, a szemĂ©lyes viszony Ă©s az egyĂŒttmƱködĂ©s tovĂĄbbra is hatĂ©kony, bĂĄr kĂ©tsĂ©gtelen, hogy Viktorban nĂ©ha szemĂ©lyeskedĂ©st Ă©rzĂŒnk az MSZP irĂĄnyĂĄban. JĂł lenne tisztĂĄzni, hogy Bajnai vagy SzigetvĂĄri vezeti az EgyĂŒtt 2014-tömböt. Mi folytatjuk, amit közösen elkezdtĂŒnk” – tette hozzĂĄ lapunknak az egyik szocialista felsƑvezetƑ.

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...