Misejárat

2013-05-01 08:15:33

Az április végi veszprémi közgyűlésen Némedi Lajos alpolgármester „A helyi járatú autóbusz menetrend módosítása” címmel egy előterjesztést hozott a képviselő-testület elé. Ebben az előterjesztésben az alábbi szöveges rész olvasható: „Javasoljuk munkaszüneti napokra új vonal létesítését, amely vonalon induló járattal biztosítottá válik a Dózsa-városi lakók részére a templomba való eljutás. A járatot 50-es számmal javasoljuk közlekedtetni.”

A napirendi pont vitája során szót kértem és elmondtam, nem igazán értem pontosan miről is van szó. Megnézve a(z Árpád-házi Szent) Margit templom miserendjét, vasárnap több mise is van. Azt szerettem volna megtudni, most akkor pontosan melyik misére indul ez a járat. S azt is, hogy jól gondolom-e, hogy csak a katolikusoknak adatik meg ez a lehetőség. S mi van akkor, ha egyéb felekezetek tagjai is szeretnének élni ilyen lehetőségekkel, de az ő templomuk a város más részeiben található és a mise is más időpontra esik? Szerettem volna megtudni, hol is húzódik meg pontosan az ilyen jellegű kérések esetén a határ? Kik azok, akiknek fontosak a kéréseik és kiké nem. S ami közpénzből jár egyes veszprémieknek, az miért nem jár a többieknek?

S arra is szerettem volna választ kapni, hogy ha már az előterjesztésben szerepel, hogy „ A javasolt módosításokkal a 2013. február 1-től bevezetett menetrendhez érkező panaszok, javaslatok –amelyek lényeges többletkiadással nem járnak – meghatározó részét orvosolni, illetve teljesíteni tudjuk.”, akkor derüljön az is ki pontosan, mekkora kiadást jelent ezeknek a fajta igényeknek a teljesítése.

Hallgassa meg a napirendi pont vitájának a hanganyagát:

{mp3}20130425{/mp3}

Ebből kiderülhet az Ön számára is kedves olvasó, hogy az alpolgármester nem igazán volt ezúttal a helyzete magaslatán. Nem volt tisztában azzal, hogy szerepel az általa jegyzett előterjesztésben az, hogy ennek a változásnak van azért valamiféle költségvetési vonzata is. Mivel a határozati javaslatban az összeg megjelölése nem szerepelt, azért erre még egyszer konkrétan és határozottan is rámutattam, ugyan ekkor sajnos a mikrofonom nem volt bekapcsolva. (Később, a jegyzőkönyvben azért ezek a mondatok is rögzítésre kerülnek szerencsére) A válasz nemcsak nevetséges, hanem egyúttal végtelenül elszomorító is volt. Ugye az mindenki számára világos, hogyha arról tájékoztat minket valaki az előterjesztés szövegében, hogy „lényeges többletkiadással” ez a változás nem jár, akkor azért az még azt jelenti, hogy azért van pénzügyi vonzata is ennek a menetrendváltozásnak. S akkor mindennek egy szabályosan előkészített előterjesztésben szerepelni is kellene.

Némedi Lajos, még a saját párttársai körében is nagy derültséget váltott ki azzal, amikor mindezt úgy magyarázta, vegyük tudomásul, minden kiadás jelentős mértékű kiadásnak számít az önkormányzat életében! S ha Ő erről azt mondta, nem jelentős mértékű, akkor ez azt jelenti, hogy az nem is jár többletkiadással! Tetszenek ugye érteni? Micsoda remek szofisztika!

Azon bevallom, némileg csodálkozom, hogy ezek után sem vették le napirendről az előterjesztést a többség tagjai, hanem elröhögcsélve a dolgot, simán megszavazták azt. Persze miért is csodálkozzunk azon, ami nem más, mint a nagy „Nemzeti Együttműködés Rendszerének” egyik apró, de annál fontosabb momentuma. Lefordítva: Mi azt csinálunk amit csak akarunk, s ha ez nektek nem tetszik, csak háborogjatok! S ha majd nagyobb lesz a baj, legfeljebb jönnek a jogászaink, oszt jónapot!

Ui: A hanganyagon hallhatják azt is, miként kéri rajtam számon Némedi Lajos, hogy a Teremtőt is a számra vettem. Nem szívesen beszélek ilyesmiről, s főleg nem kérkedni akarok mindezzel, de akik közelebbről ismernek, tudják, hogy 36 éves koromban pontosan mi történt velem. Egy igazán komoly és életmentőnek számító műtéten estem át, ami után 1 hónapon keresztül intenzív osztályon feküdtem, s csak a gondos ápolás, a sok infúziós oldat és az erős hit, hogy még fontos valakikért és valamiért visszatérnem, mentette meg az életem. Mivel mindeközben a tudatom igen tiszta volt, volt időm bőven elgondolkodni életről, halálról és a Teremtőről is. Nem tudom honnan veheti manapság a bátorságot egy hivatalos ülésen egy politikus ahhoz, hogy megkérdőjelezi bárkinek is az elkötelezettségét, a meggyőződését. Sajnos odáig jutottunk, hogy manapság már semmin sincs okunk igazán elcsodálkozni.

S még valami, Önök értik, hogy a Veszprém 7 Napban miért nem írnak minderről pontosan? A legutóbbi számának 6.oldalán „Menetrendi változások” címmel mindössze annyi olvasható:” Új járat indul 50-es számmal vasárnaponként 7.40 órakor a Tüzér utcából a Dózsa tér és a Völgyhíd érintésével az autóbuszállomásra, majd 9.05-kor vissza.” Aggódom, hisz a miserend szerint a vasárnap reggeli mise 8-kor kezdődik. Így elérni is nehéz lesz azt, s félek, a visszafelé tartó járatot sem lesz könnyebb használatba venni.

Vissza...