Nekiestek Bajnainak az MSZP-s oroszlánbarlangban

2013-04-30 18:56:54

Több hónapos feszültségüket vezették le a szocialisták szombaton Bajnai Gordonon, mielőtt az MSZP és az Együtt 2014 megállapodott volna a szoros együttműködésben. Volt, aki az SZDSZ-hez hasonlította Bajnaiékat, mások azt sérelmezték, hogy az Együtt megpróbálja magához csábítani a szocialistákat.

Az MSZP-sek ugyanakkor örülnek a közös jelöltállításról szóló megállapodásnak, mert szerintük a szocialisták helyben sokkal erősebbek. Bajnainak viszont az volt a legfontosabb, hogy az MSZP-sek ne kiáltsák ki Mesterházyt miniszterelnök-jelöltnek.

 

"Ismerőseim azt mondták, eljövök az oroszlánbarlangba. Pedig hazajöttem hozzátok" - több jelen lévő szocialista szerint Bajnai Gordon így kezdte majdnem félórás beszédét a szombati MSZP-választmányon. Az Együtt 2014 vezetője Mesterházy Attila MSZP-elnök meghívására vett részt a szocialisták zárt ajtós rendezvényén, amelyen szoros együttműködésben és közös jelöltállításban állapodott meg a két párt vezetője.

A bejelentés előtt azonban az [origo]-nak nyilatkozó MSZP-sek szerint zárt ajtók mögött többen "alaposan nekiestek Gordonnak", és levezették rajta a hónapok óta felgyűlt feszültséget. Pedig a választmányi ülésre egyedül érkező volt kormányfő a jelen lévők szerint nagyon baráti hangnemet ütött meg. Bajnai külön üdvözölte például a jelen lévő egykori minisztereit, barátainak nevezte Kiss Pétert, Hiller Istvánt és Szekeres Imrét, majd hosszan dicsérte a szocialistákkal közös kormányzását.

Bajnai a szocialistáknak ugyanazt ismételgette, mint amit nyilvános szereplésein is: mindenképp szükség van az összefogásra, az Orbán-kormány a közös ellenfelük, ezért az Együtt 2014-nek és az MSZP-nek nem szabad egymást támadnia és ócsárolnia. Az általa meghirdetett menetrendről pedig azt mondta, hogy nem kőbe vésett, és nem ragaszkodik ahhoz, hogy napra pontosan június 16-án kezdődjenek az egyeztetések. Öt hetet kért viszont arra, hogy az Együtt 2014-PM szövetség aktivistákat gyűjtsön, és összeállítsa a programját.

Nekiestek Bajnainak az MSZP-sek

Mivel Bajnai beszéde alatt egyszer sem volt taps, és többek szerint "elég fagyos volt a hangulat", az Együtt 2014 vezetője már érezhette, hogy az MSZP-sek nem hasonló, udvariasan barátkozó beszédekkel készülnek. Több jelenlévő szerint Harangozó Tamás elnökségi tag, Mesterházy Attila egyik fő bizalmasa volt a "legharciasabb". Harangozó sérelmezte, hogy míg az MSZP-sek az elmúlt három évben folyamatosan állták a jobboldali ütéseket és megaláztatásokat, Bajnai külföldre ment, és az "amerikai katedrát" választotta. Harangozó közölte, hogy az MSZP nem akar az Együttel úgy járni, mint az SZDSZ-szel, amely évekig élősködött a szocialistákon. Korábban szűkebb körben Mesterházy Attila is hasonlította az egykori koalíciós partnerhez Bajnaiékat, azt mondta, "olyanok, mint az SZDSZ-esek, nem kell szeretni őket, de szükség van rájuk".

Harangozó beszélt arról is, hogy a szocialisták szerinte nem emlékeznek olyan pozitívan Bajnai kormányzására, mert kormányfőként Bajnai több ígéretét sem tartotta be. Bajnai később erre azzal vágott vissza, hogy mindenben közös döntést hozott az akkori frakcióvezetővel, Mesterházy Attilával, tehát Harangozó a problémáival forduljon a pártelnökéhez.

A jelenlévők szerint keményen támadta Bajnait Gúr Nándor alelnök és Király József Bács-Kiskun megyei elnök is amiatt, hogy az Együtt 2014-esek sorra próbálják átcsábítani magukhoz a szocialistákat. Király szerint például az Együtt 2014 az egyik alelnökénél is "bepróbálkozott". Bajnai azzal nyugtatta a szocialistákat, hogy pártja nem az MSZP rovására szeretne terjeszkedni, és ha valahol ennek az ellenkezője történik, kivizsgáltatja. A választmányi ülésen felszólalt Baja Ferenc is, aki arra figyelmeztetett, hogy bár Bajnai ugyan egy párt nevében jött el az ülésre, az Együttnek formálisan nem a vezetője, és nincs mögötte pártszervezet. A felszólalók közül - a jelenlévők szerint - egyedül Lendvai Ildikó volt pártelnök tartott békülékenyebb beszédet, és mielőbbi összefogást kért.

Kivel váltják le a trafikkormányt?

Mesterházy Attila ezután ismertette a választmánnyal a később nyilvánosságra is hozott négy pontot, amely szerint a lehető legszorosabbra fűzi a kapcsolatát a két szervezet. Eszerint az  MSZP és az Együtt 2014-PM választókerületenként egy közös jelöltet fog állítani, az időközi választásokon is együttműködik, nem gyengíti egymást, és nem terjeszkedik a másik rovására. Információnk szerint a négy pontban még a választmány előtt négyszemközt állapodott meg Mesterházy és Bajnai. A volt kormányfő javaslatára később ehhez hozzáillesztették, hogy "forró drótot" építenek ki egymás között a két párt vezetői, hogy gyorsabban tudjanak kommunikálni egymással.

A megállapodást a szocialista forrásaink sikerként könyvelik el, mert szerintük a jelöltjeik helyben erősebbek, így az MSZP biztosan több közös jelöltet indíthat majd. A szocialisták szerint ezután már csak két nyitott kérdés maradt: közös listát állítanak-e a választásokon (a szocialisták ezt szeretnék), illetve ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

Ugyanakkor Bajnai is elérte, amit akart. Az MSZP-vezetés ugyanis azt tervezte, hogy a választmány szombaton határozatot hoz arról, hogy a szövetségesekkel folytatott egyeztetéseken az MSZP-nek ragaszkodnia kell a szocialista miniszterelnök-jelölthöz. (Bár a kormányfőjelöltről a kongresszus dönt, ez lényegében Mesterházy bebetonozását jelentette volna.) Egy ilyen választmányi határozat jelentősen megnehezítené a két párt közötti tárgyalásokat. Bajnai információnk szerint azért akart részt venni az ülésen, hogy lebeszélje erről a szocialista vezetőket.

Még a választmány előtt sikerült is megállapodnia Mesterházyval, hogy egyelőre nem foglalkoznak a miniszterelnök-jelölttel, és közösen döntenek majd később arról, kit indít a két párt Orbánnal szemben. Vagyis így mindkét politikusnak megmaradt az esélye, hogy közös jelölt legyen. Bajnai távozása után azonban kiderült, hogy nem minden szocialista tudná elfogadni Bajnai kormányfőjelöltségét. Szanyi Tibor elnökségi tag például több jelenlévő szerint úgy fogalmazott, hogy "egy baloldali pártnak nem lehet tőkés miniszterelnöke", mert így képtelenség lesz leváltani a "trafikkormányt".

Forrás: origo.hu

Vissza...