ÉrtĂ©kes hĂłnapokat vesztett az ellenzĂ©k

2013-04-29 16:45:34

Van szakĂ©rtƑ, aki szerint jelentƑs elƑrelĂ©pĂ©s a Bajnai–MesterhĂĄzy-összefogĂĄs, mĂĄsok csak kommunikĂĄciĂłs fogĂĄsnak lĂĄtjĂĄk.

JelentƑs elƑrelĂ©pĂ©s törtĂ©nt az ellenzĂ©k erejĂ©nek összefogĂĄsa felĂ© vezetƑ, amĂșgy meglehetƑsen rögös Ășton – Ă­gy Ă©rtĂ©kelte Nagy Attila Tibor, a MĂ©ltĂĄnyossĂĄg PolitikaelemzƑ Központ szakĂ©rtƑje az MSZP vĂĄlasztmĂĄnyĂĄnak szombati ĂŒlĂ©sĂ©n törtĂ©nt Bajnai–MesterhĂĄzy-megĂĄllapodĂĄst. A politikai elemzƑ szerint azĂ©rt volt jelentƑs az esemĂ©ny, mert a volt kormĂĄnyfƑ olyan elvi megĂĄllapodĂĄst kötött a szocialistĂĄkkal, miszerint az egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒletekben közös jelölteket fognak indĂ­tani. „Mindez azt jelenti, hogy a baloldali ellenzĂ©k kĂ©t nagy erejĂ©hez lesznek kĂ©nytelenek igazodni a kisebb baloldali pĂĄrtok; pĂ©ldĂĄul a DK, vagy a nemrĂ©g megalakult Bokros-, vagy Fodor-pĂĄrt. Vagy Ășgy, hogy önĂĄllĂłan igyekeznek megmĂ©rettetni magukat (de ezt mintha Ƒk maguk sem ambicionĂĄlnĂĄk), vagy pedig olyan stratĂ©giĂĄt prĂłbĂĄlnak követni, hogy minĂ©l nagyobb vĂĄlasztĂłi tĂĄmogatottsĂĄgukkal a hĂĄtuk mögött minĂ©l jobb tĂĄrgyalĂĄsi pozĂ­ciĂłval tudjanak fellĂ©pni az MSZP–EgyĂŒtt 2014 majdani vĂĄlasztĂĄsi szövetsĂ©gĂ©vel szemben” – fogalmazott a szakĂ©rtƑ.

Nagy Attila Tibor kĂ©rdĂ©sĂŒnkre hozzĂĄtette: ezzel mĂ©g az MSZP Ă©s az E14 között nincs minden elrendezve, a kormĂĄnyfƑjelölt vagy a közös lista kĂ©rdĂ©se pĂ©ldĂĄul mĂ©g mindig nyitott. „Fontos kĂ©rdĂ©snek tartom, hogy mi lesz a majdani ellenzĂ©ki összefogĂĄs mĂĄrkaneve. Ha ugyanis – tekintettel pĂ©ldĂĄul az összefogĂĄs mĂĄs tagjainak Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂ©re – nem az MSZP lesz a szövetsĂ©g neve, akkor a politika irĂĄnt nem napi szinten Ă©rdeklƑdƑ, de az MSZP nevet megszokĂł szavazĂł fejĂ©be is el kell ĂŒltetni az Ășj mĂĄrkanevet, ami viszont idƑbe telik. MinĂ©l kĂ©sƑbb ĂĄll fel az ellenzĂ©ki szövetsĂ©g, annĂĄl nehezebb lesz az Ășj mĂĄrkanevet az ilyen szavazĂłk tudatĂĄban elraktĂĄrozni.

Ehhez kapcsolĂłdik az a problĂ©ma is, hogy az MSZP-nek vĂ©lhetƑen majd több kerĂŒletben kell elmagyarĂĄznia a vĂĄlasztĂłinak, hogy most nem az MSZP-re, hanem a baloldali összefogĂĄsra kell szavazni. ArrĂłl nem is szĂłlva, hogy az E14-nek, Ă©s köztĂŒk pĂ©ldĂĄul a nem tĂșl szocialistabarĂĄt JuhĂĄsz PĂ©ternek pedig adott esetben majd az MSZP mellett kell kampĂĄnyolnia. Ez is idƑbe telik majd, Ă­gy ismĂ©t igaz: minĂ©l kĂ©sƑbb ĂĄll fel az ellenzĂ©ki tömb, annĂĄl kevesebb idƑ lesz ezen munka elvĂ©gzĂ©sĂ©re” – vĂ©lekedett a MĂ©ltĂĄnyossĂĄg munkatĂĄrsa. Az elemzƑ szerint a baloldali ellenzĂ©k Ă©rtĂ©kes hĂłnapokat vesztett. Ezzel szerinte ugyanakkor mĂ©g nem dƑlt el a vĂĄlasztĂĄsok sorsa, a 2002-es gyƑzelem elƑtt is csak egy Ă©vvel dƑlt el Medgyessy PĂ©ter miniszterelnök-jelöltsĂ©ge. „Csakhogy akkor egy jĂłval erƑsebb MSZP, a hozzĂĄ tartozĂł jĂłval erƑsebb mĂ©diahĂĄtszĂ©llel, Ă©s egy kevĂ©sbĂ© megosztott ellenzĂ©k lĂ©pett fel a Fidesszel szemben. Ugyanakkor a kormĂĄnyoldal is követhet mĂ©g el olyan hibĂĄkat (ilyen pĂ©ldĂĄul a trafik-botĂĄny), amelyek viszont a baloldali ellenzĂ©k felĂ© billentik el a mĂ©rleget” – kommentĂĄlt Nagy Attila Tibor. A Bajnai–MesterhĂĄzy-összefogĂĄsnak elsƑsorban kommunikĂĄciĂłs jelentƑsĂ©ge van, az elmĂșlt hetek nyilvĂĄnos vitĂĄit Ă©s ĂŒzengetĂ©seit hivatott ellensĂșlyozni” – ezt mĂĄr MrĂĄz Ágoston SĂĄmuel, a NĂ©zƑpont IntĂ©zet vezetƑje nyilatkozta lapunknak. Az elemzƑ kĂ©rdĂ©sĂŒnkre hozzĂĄtette: a baloldali vĂĄlasztĂłk Ă©s vĂ©lemĂ©nyformĂĄlĂłk rĂ©szĂ©rƑl erƑs nyomĂĄs nehezedett rĂĄjuk a szĂ©thĂșzĂĄs miatt, amelynek a mostani bejelentĂ©ssel lĂĄtszĂłlag eleget tettek.

„A lĂĄtvĂĄnyos kibĂ©kĂŒlĂ©s nem meglepƑ: a vĂĄlasztĂĄsi rendszer vastörvĂ©nye szinte kikerĂŒlhetetlennĂ© teszi az egyĂŒttmƱködĂ©st. Ugyanakkor a hĂ©tvĂ©gi bejelentĂ©s valĂłjĂĄban nem több egy mĂĄr korĂĄbban is sejtett szĂĄndĂ©k deklarĂĄlĂĄsĂĄnĂĄl, az egyĂŒttmƱködĂ©s mikĂ©ntjĂ©rƑl keveset ĂĄrultak vagy döntöttek el egyelƑre. LegalĂĄbb hĂĄrom nyitott kĂ©rdĂ©s Ă©s ezzel szĂĄmtalan potenciĂĄlis feszĂŒltsĂ©gforrĂĄs azonosĂ­thatĂł. Nem dƑlt el, melyik szervezet, melyik vĂĄlasztĂłkerĂŒletben Ă©s kĂŒlönösen melyik potenciĂĄlisan nyerhetƑ vĂĄlasztĂłkerĂŒletben indĂ­t jelöltet. A kĂ©t baloldali pĂĄrt elnöke nem beszĂ©lt GyurcsĂĄny FerencrƑl sem, Ă­gy egyĂŒttmƱködĂ©sĂŒk viszonya a korĂĄbbi miniszterelnökhöz Ă©s pĂĄrtjĂĄhoz tovĂĄbbra is rendezetlen. VĂ©gĂŒl nem lettĂŒnk okosabbak a miniszterelnök-jelölt ĂŒgyĂ©ben sem. Igaz, erre csak közös listaĂĄllĂ­tĂĄs esetĂ©n van szĂŒksĂ©g, s errƑl sem szĂłlt a szĂĄndĂ©knyilatkozat. Akarva vagy akaratlan, de mindenkĂ©pp szimbolikus volt, hogy a korĂĄbban a baloldal ĂșjraegyesĂ­tĂ©sĂ©re vĂĄllalkozĂł Bajnai immĂĄr az MSZP-nĂ©l vendĂ©geskedve kötött megĂĄllapodĂĄst az egyĂŒttmƱködĂ©srƑl, elfogadva a szocialista pĂĄrt vezetƑ szerepĂ©t” – fogalmazott a NĂ©pszabadsĂĄgnak MrĂĄz Ágoston. 

Szalay TamĂĄs Lajos

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...