Tudatos törvénysértés Veszprémben a közgyűlésen?

2013-04-25 16:23:56

Ma a képviselőtestületi ülésen Némedi Lajos alpolgármester szerintem megsértette a törvényt. A törvénysértést sem a jelenlévő polgármester sem a város jegyzője nem tudta (akarta?) megakadályozni. S ami véleményem szerint még ennél is nagyobb baj, hogy szót sem emeltek a törvénysértő magatartás ellen.

Mi ellenzéki képviselők hiába tiltakoztunk, az ülés úgy folyt tovább, mintha semmi sem történt volna. Némedi alpolgármester úr elmondhatta napirend előtti hozzászólását. Már egy tegnap este írt blogbejegyzésemben jeleztem, szerintem ez is szabálysértő volt. Ellentétes az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatával! A közgyűlés megkezdése előtt mosolyogva jelezte a számomra Némedi Lajos, hogy olvasta a tegnap este írt bejegyzésem. (Micsoda megtiszteltetés!)  Erre szintén mosolyogva úgy válaszoltam, hogy ennek igazán örülök, s ha már ez így esett, elmondhatná nekem, ki az a Szabó Márk? A képviselőknek kiküldött dokumentum tulajdonságait megvizsgálva kiderült ugyanis, hogy egy bizonyos Szabó Márk a dokumentum szerzője. Ilyen nevű ember pedig nem dolgozik a hivatalban. A tervezett hozzászólás szövegén az alpolgármester titkárnője viszont mindössze 1 perc 13 másodpercet dolgozott. Ennyi idő pedig csak ahhoz lehetett elég, hogy pl. a „Fidesz-központból” érkező „direktívát” a településnév átírása után változatlanul hagyták. Alpolgármester úr hamiskásan rám tekintve még azt is megjegyezte, arra gyanakszik, hogy ezt nekem valaki "belülről kotyogta” ki. Hiába mondtam neki, felesleges ilyesmivel a hivatalban dolgozók közül bárkit is gyanúsítani, láthatóan nem hitt nekem. Szó sincs ezúttal a sötétben bujkáló ellen-fülke-forradalmárokról! :)

Bár a többség tagjai láthatóan reménykedtek abban, hogy nem tudom majd elmondani, mi a véleményem a napirend előtti hozzászólásról- hisz, ha annak részeként nem szólítanak meg, akkor hiába kérek, nem kaphatok szót, mégis megtettem az ügyrendi gomb megnyomása után. Arra hivatkoztam, hogy a helyi SZMSZ a napirend előtti hozzászólás elhangzása esetén megsértésre kerül. S bátran hozzátettem, szerintem nem is az alpolgármester szól tulajdonképpen így hozzá, hanem Szabó Márk, akinek az írását Némedi Lajos csupán felolvassa. A polgármestert mindez egyáltalán nem hatotta meg. Szerinte városi, sőt országos jelentőségű ügyről van szó, amit feltétlenül meg kell a nyilvánossággal osztani! (Kár, hogy nem értették azt sem, ezt a humbughalmazt szinte minden nap megosztja valaki velünk az általuk már kézzel vezérelt média segítségével a Fidesz prominensei közül.)

A Vehír tudósításában a lényeget elhallgatva ír a történtekről. Íme: „Katanics Sándor ügyrendi hozzászólásában jelezte, hogy Némedi Lajos alpolgármester rezsicsökkentéssel kapcsolatos napirend előtti felszólalása nem felel meg az SZMSZ azon kritériumának, miszerint csak a város életét közvetlenül érintő sürgős, a napirenden nem szereplő ügyekről lehet szó. Porga Gyula polgármester szerint a rezsicsökkentés pontosan ilyen ügy.”

Egy képet közölve azért még a törvénytelenséget megörökítik. A kép alá szövegként az került, hogy „Az alpolgármester egy-egy aláírásgyűjtő ívet adott az ellenzéki politikusoknak, akik nem írták alá azt.” Az, hogy ez az eljárás törvénysértő, arról egy szó sem esik. Nem csoda, hisz rajtunk kívül mindezt senki nem tartotta fontosnak hivatalosan rögzíteni.

Ha a választásról szóló törvény szerint ajánlószelvényt nem lehet állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben, munkahelyeken munkaidőben gyűjteni, akkor nyilvánvalóan a 2014-es választásokon az ajánlószelvényeket felváltó aláírásokat sem lehet, s ebből következően a rezsicsökkentés melletti aláírásokat sem.

Vissza...