Halaszthatatlan rezsicsökkentés (S ki is valójában Szabó Márk?)

2013-04-24 17:49:08

Ezekben a napokban vélhetően sok-sok önkormányzati ülésen hangzik el napirend előtti felszólalásként majd az, amit mi veszprémi képviselők a mai napon előzetesen írásban megkaptunk. A szervezeti és működési szabályzatunk alapján a közgyűlést megelőző munkanap déli 12 óráig lehet benyújtani napirenden nem szereplő, halaszthatatlan és rendkívüli, városi jelentőségű ügyekben napirend előtt hozzászólást.

 Az elmondani tervezett szöveget szó szerint csak akkor kell eljuttatni a polgármesternek és a jegyzőnek, ha a felszólalni kívánó képviselő (valamilyen kínos ügyben) nevesíteni is kíván valakit. Ezúttal a megküldött szövegben nem nevesítenek senkit, s mégsem csak egy tartalmi összefoglaló érkezett, hanem a tervezett felszólalás teljes, előre megírt szövege. A napirend előtti hozzászólás címe: A „Rezsicsökkentés kezdeményezése, hatása Veszprém polgárainak életére.” A hozzászólás az előzetesen megírtak alapján Némedi Lajos (Fidesz) alpolgármester szájából fog (szó szerint) elhangozni.

Kíváncsi voltam arra, kitől származik a megküldött dokumentum.

Megvizsgálva alaposabban a dokumentumot, kiderült, hogy annak szerzője egy bizonyos Szabó Márk. A dokumentum 2013.április 23-án 8 óra 13 perckor keletkezett és 2013. április 24-én 7 óra 48 perckor került átszerkesztésre az alpolgármester titkárnőjének jóvoltából. Az összes időráfordítás 1 perc 13 másodperc volt. Ugye önök sem gondolják, hogy ennyi idő elég volt a dokumentum alapos átgondolásához? Szerintem mindössze annyi történt, hogy a fővárosból megérkező direktíva kipontozott részébe beírásra került Veszprém, mint az itt aktuális település neve. Erre utal az a szövegben fellelhető rész is, hogy „... a rezsicsökkentés jelentőségéről kívánok néhány mondatot mondani bízva abban, hogy az itt jelenlévők is megértik és pártállásra tekintet nélkül, kezdeményezésünk és a magyar emberek, a veszprémi családok tíz- és százezrei mögé felsorakoznak” Vicces! Veszprémben nem élnek „családok százezrei”! Még százezer lakos sem él! :)

Nem elemezgetem a szöveget. Elemezgesse mindenki ízélese és hite szerint! Egy biztos, ennek a rezsicsökkentési humbugnak még alaposan megfizetjük majd az árát! Sokan nem értik -talán az aláírók közül is nagyon sokan- hogy addig, amíg az elmúlt hónapokban, években gátlástalan mértékben emelték akár itt Veszprémben is a szemétszállítás díját, a kéménysepertetés költségeit, addig most a kis jövedelműeknek aprópénz jár majd vissza. Az ilyen szövegek felolvasói sokszorosát nyerik majd vissza annak az összegnek, amit a több mint négymillió létminimum alatt, vagy a másfél millió „mélyszegénységben” élő kedvezményként, jó nagy adag önfényező hazugsághalmazba csomagolva megkaphat.

Még, hogy demokraták! Esetleg de”magóg”taták!

Na, de térjünk vissza a szöveg megalkotójára. Ki lehet az a bizonyos Szabó Márk? A Hivatal új dolgozója? Rákerestem a neten. Önök szerint csak merő véletlen lehet, hogy ilyen névvel szereplő személyként találtam meg a 2010-es választással kapcsolatos hírekben a Nézőpont Intézet egyik akkori vezető elemzőjét?

S mit is lehet tudni a Nézőpont Intézetről, illetve annak egy cégéről?

Ez egy 2011 novemberében a nol.hu-n megjelent hír.

„A Nézőpont Intézet cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre, valamint médiahatás-vizsgálatra kiírt közbeszerzési pályázatot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a Népszabadsággal azt közölte, hogy a nyertes Médianéző Kft. egyedül tett ajánlatot, a cég havi nettó 30.312.500 forintért vállalta a feladatot. A megbízás, információink szerint, decemberben, legkésőbb januárban indul és várhatóan 2014 végéig tart.”

„A Médianéző Kft.-t 2010-ben alapította a Nézőpont Intézet Zrt., a cég tulajdonosa Mráz Ágoston Sámuel. Ahogy azt már többször jeleztük, a Nézőpont Intézet a 2006-os megalapításának körülményei miatt, ha akarná, se tudná elhárítani magától a Fidesz-közeli jelzőt. Mráz Ágoston Sámuelt egykori politológiatanára, Navracsics Tibor ismertette össze Győri Tibor üzletemberrel, aki az akkor üres cégébe, az Europtimus Tanácsadó, Marketing és Szolgáltató Rt.-be bevonta Mrázt. Nevet váltottak, és 2010-re Mráz lett a főtulajdonos. A cég a 2007-es 65 milliós árbevételét 2010-re 223 millió forintra tornázta fel. A Médianéző korábbi ügyvezetője Navracsics Tibor unokaöccse volt. Schütz Dániel azonban a cég megalakulása után egy hónappal kivált a Médianéző Kft. és a Nézőpont Intézet Zrt. vezetéséből is.”

ÍME a holnapi naprend előtti szövege:

Az különösen "szép", hogy a levél végén az szerepel: Némedi Lajos "eská"

Rezsicsökkentés kezdeményezése, hatása Veszprém polgárainak életére

Tisztelt Közgyűlés, Tisztelt Képviselőtársaim!

A napirend előtti hozzászólásomban a Magyarország kormánya által kezdeményezett és a Fidesz–Polgári Szövetség- Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciói által egyhangúan támogatott rezsicsökkentés jelentőségéről kívánok néhány mondatot mondani bízva abban, hogy az itt jelenlévők is megértik és pártállásra tekintet nélkül, kezdeményezésünk és a magyar emberek, a veszprémi családok tíz- és százezrei mögé felsorakoznak. Kár lenne eltagadni, hogy léteznek kritikus hangok ezért itt is szót kell ejteni arról: mi szükség van tulajdonképpen a rezsicsökkentésre. Nap, mint nap halljuk, hogy ez nem több mint puszta szemfényvesztés.

A rezsicsökkentés méltányosság kérdése. Arról szól, hogy ha a kormánynak módjában áll változtatni azon a helyzeten, hogy a német és a magyar közműszolgáltatói díjak árszintje megegyezik, miközben a két országban élők életszínvonala és anyagi helyzete között jól tapintható különbség mutatkozik a mi rovásunkra, akkor nekünk ezt a kormányzati kezdeményezést méltányossági, igazságossági megfontolásból támogatnunk kell. Magyar, s köztük veszprémi emberek, több mint egy millió honfitársunk állt eddig ügyünk mögé – éreznünk kell, hogy a belénk vetett bizalmuk egyszersmind kötelességet ír elő nekünk. Ez egy nemes, jó értelemben vett szociális kezdeményezés, amit politikai-lelkiismeretfurdalás nélkül bárki támogathat.

Minden ellenzőnek azt javaslom: lépjenek ki bölcselkedő szerepükből, jöjjenek ki velem, velünk Veszprémbe, beszéljenek azokkal a családokkal, akik számára a legkevésbé sem mindegy, hogy 2013 januárjától, majd várhatóan 2013 második félévtől 10 illetve további 10-20 %-kal kell kevesebbet fizetniük gáz, villany, víz és kéményseprési költségekre, majd döntsék el, tényleg szemfényvesztésről van-e szó. Mi nyíltan vállaljuk, hogy támogatjuk azt a kormányzati elképzelést, amely a közteherviselést minél méltányosabb arányban kívánja újraszabályozni annak érdekében, hogy azok is részt vállaljanak, akik korábban érinthetetlenek voltak. Ennek része a rezsicsökkentés is.

Tisztelt Közgyűlés, Tisztelt Képviselőtársaim!

Veszprém városban az elmúlt egy hónapban több ezer felnőtt korú magyar állampolgár írta alá önként azokat az íveket, amelyeken kifejezhették egyetértésüket a Magyar Kormány és a FIDESZ-KDNP politikusainak előbb megfogalmazott törekvésével. Ez a szám, a több ezer aláíró már most a veszprémi családok számának többségéhez közelít.

Demokraták vagyunk, ezért hiszünk abban, hogy a választott vezetők feladata és felelőssége az őket hatalommal felruházók bizalmából az ő érdekükben folytatni munkánkat. Meggyőződésem, hogy ezt a munkát a veszprémi családok érdekében nekünk párthovatartozástól függetlenül kell végeznünk, hiszen akármennyire is banális, mégis ki kell mondanunk: nincsenek bal- vagy jobboldali, liberális vagy konzervatív számlák, csak olyanok, amit a magyar embereknek meg kell fizetniük, és ha módunk van rá, el kell érnünk, hogy ezek a számlák kevesebb terhet rójanak családjainkra. A képlet tehát valójában egyszerű – most rajtunk a sor, hogy bebizonyítsuk Veszprém polgárainak, értjük és érezzük mindennapjaik problémáit.

Veszprém, 2013. április 23. Némedi Lajos sk.

Vissza...