DK: Gyalázat, hogy nincs frakciónk

2013-04-24 14:49:47

KÖZLEMÉNY

A Demokratikus Koalíció mindig fejet hajtott az Alkotmánybíróság döntése előtt, akkor is, ha az rá vagy politikájára nézve sérelmes volt. Ez az Alkotmánybíróság azonban már nem a korábbi Alkotmánybíróság, a DK számára ezért nem is okozott meglepetést a döntése, miszerint a pártnak nem lehet frakciója.

A március óta fideszes pártkatonákkal teletömött, kormánypártivá lett testület csak rábólintott az orbáni diktatúra korábban elkövetett törvénytelenségére.

A cél egyértelmű volt: a Gyurcsány Ferenctől rettegő Orbán Viktor módosíttatta a házszabályt, hogy politikai ellenfele mozgásterét szűkítse.

Különösen felháborító, hogy a Házszabály DK-ellenes módosításában országgyűlési képviselőként is részt vevő két fideszes politikus, Salamon László és Balsai István ezúttal már alkotmánybíróként is szavazott, holott elfogultságot kellett volna bejelenteniük, távol maradva a taláros testület szavazásától. Ez a két ember politikailag, erkölcsileg és szakmailag is megbukott.

A DK e gyalázatos döntés miatt nem kap költségvetési támogatást, képviselői nem interpellálhatnak és nem szólalhatnak fel napirend előtt, holott a DK képviselői teljesítették az MSZP-ből való kiválásuk idején hatályban levő Házszabály rendelkezéseit, így hat hónap múltán joguk lett volna önálló frakciót alakítani. Az Alkotmánybíróság tehát lényegében visszamenőleges hatályú házszabály-módosítást legitimált, ami minden jogállamban abszurdum.

A DK ugyanakkor örömmel nyugtázza, hogy a testület fideszes többsége csak szoros eredmény nyomán tudta Orbán Viktor akaratát érvényesíteni.

Több bíró ugyanis különvéleményt fogalmazott meg.

A Demokratikus Koalíciót a frakcióalapítástól megfosztása még inkább arra ösztönzi, hogy kérlelhetetlen ellenfele legyen ennek a rezsimnek, és ha annak most sikerült is megakadályoznia, hogy a pártnak frakciója legyen, 2014-ben ez mindenképpen megvalósul.

Molnár Csaba képviselőcsoport-vezető

Demokratikus KoalĂ­ciĂł

Vissza...