Secret!

2013-04-24 13:59:13

Tegnap este Ă­rtam a VeszprĂ©m megyei RendƑrfƑkapitĂĄnynak, dr. Töreki SĂĄndor dandĂĄrtĂĄbornok Ășrnak egy levelet. 24 ĂłrĂĄn belĂŒl kaptam vĂĄlaszt, ami ƑszintĂ©n Ă­rom, rendkĂ­vĂŒli mĂłdon megörvendeztetett. Annyi csalĂłdĂĄs Ă©rte mĂĄr az embert Ă©s Ă­me, most egy igazĂĄn pozitĂ­v pĂ©lda az, amirƑl beszĂĄmolhatok. (A rendƑrök munkĂĄjĂĄt mindig is nagy tisztelettel figyeltem.)

Az utĂłbbi Ă©vekben -azt gondolom-, egyre nehezebb körĂŒlmĂ©nyek között kell dolgozniuk. Sok rosszat is lehet hallani Ă©s olvasni rĂłluk. Ugyanakkor szĂĄmos pozitĂ­v benyomĂĄst is szerezhettĂŒnk a tevĂ©kenysĂ©gĂŒkrƑl. Bevallom, a vasĂĄrnapi radarkontrollos törtĂ©net miatt Ă©n is gyanakodva tekintettem rĂĄjuk. Mai hĂ­rekben olvastam pl. hogy a hĂ©tvĂ©gi ĂĄtfogĂł sebessĂ©gmĂ©rĂ©sek sorĂĄn kb. 7000 esetben mĂ©rtek gyorshajtĂĄst. Van olyan Ă©rzĂ©se az embernek, hogy szegĂ©ny az eklĂ©zsia is Ă­gy gyƱjtik a pĂ©nzt. EzĂșttal arrĂłl gyƑzƑdhettem meg, hogy igazĂĄn korrekt mĂłdon vĂ©geztĂ©k a munkĂĄjukat a rendƑrsĂ©g munkatĂĄrsai. EzĂ©rt a tettĂŒkĂ©rt le a kalappal elƑttĂŒk! S ezer bocsĂĄnat, hogy mertem rosszat sejteni rĂłluk. :) Holnap el is mondom mindezt a kĂ©pviselƑ-testĂŒleti ĂŒlĂ©sen.

Ugyan azzal a belsƑ cĂ­mzĂ©ssel jött a levĂ©l, hogy "secret", de a közölt informĂĄciĂł nem titkos, Ă©s Ă­gy mindenkivel, akit Ă©rdekel is egy kicsit ez a törtĂ©net, biztosan megoszthatĂł. EzĂ©rt is teszem közzĂ©. No Ă©s azĂ©rt, mert a csipkelƑdĂ©st is közzĂ© tettem Ă©s  ilyenkor illik a reakciĂłkat is a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ© tĂĄrni. EzĂșttal valĂłban "szolgĂĄlnak Ă©s vĂ©denek", amiĂ©rt csak köszönet jĂĄr!

Íme a tegnap írt levelem:

VeszprĂ©m Megyei RendƑr-fƑkapitĂĄnysĂĄg

dr. Töreki SĂĄndor r. dandĂĄrtĂĄbornok, rendƑrsĂ©gi fƑtanĂĄcsos, rendƑrfƑkapitĂĄny

Tisztelt FƑkapitány Úr!

2013. ĂĄprilis 21-Ă©n (vasĂĄrnap) 13 Ăłra körĂŒl gĂ©pjĂĄrmƱvemmel VeszprĂ©mbƑl Budapest irĂĄnyĂĄba indultam a 8 -as Ășton. Alig, hogy elhagytam VeszprĂ©met, a 47-es Ă©s 46-os kilĂłmĂ©terszelvĂ©nyek között Ă©szleltem, hogy az Ășttest bal oldalĂĄn, a bokrok közĂ© hĂșzĂłdva, egy földĂșt elejĂ©n gĂ©pjĂĄrmƱbƑl sebessĂ©gmĂ©rĂ©st vĂ©geztek, vĂ©lhetƑen a rendƑrsĂ©g illetĂ©kesei.

Amikor visszafelĂ© közlekedtem, Ă©szrevettem, hogy ez a sebessĂ©gmĂ©rĂ©s egy olyan tĂĄbla közelĂ©ben törtĂ©nt, amely az Ășttesttel pĂĄrhuzamos ĂĄllapotba volt fordĂ­tva Ă©s rajta felirat azĂ©rt nem volt lĂĄthatĂł, mert a tĂĄblĂĄnak a feliratos fele az ĂșttesttƑl kifelĂ©, a bokrok felĂ© mutatott. Nem vĂ©letlen tehĂĄt, hogy menetirĂĄnyban a tĂĄbla nem Ă©szlelhetƑ, hisz a tĂĄbla sĂ­kja pĂĄrhuzamosan ĂĄll az Ășttesttel. Mindezt mĂĄsnap, hĂ©tfƑn Ășjra ellenƑriztem. BeszĂ©ltem ismerƑseimmel, akik közĂŒl az egyikĂŒk ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint az emlĂ­tett tĂĄbla, egy 60 km/h-s sebessĂ©gkorlĂĄtozĂĄst elƑírĂł tĂĄbla, amely mĂĄr pĂ©nteken is elfordĂ­tott ĂĄllapotban volt „lĂĄtható”, illetve nem lĂĄthatĂł a 8-as Ășt mellett.

Mivel ezen az Ăștvonalon vĂ©lhetƑen sokan közlekedtek akkoriban is, amikor a mĂ©rĂ©s zajlott, azt szeretnĂ©m ezĂșton tisztelettel megkĂ©rdezni, mint VeszprĂ©m Megyei JogĂș VĂĄros önkormĂĄnyzati kĂ©pviselƑje, hogy a mĂ©rĂ©s milyen sebessĂ©ghatĂĄrra törtĂ©nt? Amennyiben lehetsĂ©ges, szeretnĂ©m azt is megtudni, hogy az emlĂ­tett napon pontosan mettƑl meddig mĂ©rtek ott a rendƑrsĂ©g illetĂ©kesei, s ez idƑ alatt mennyi gĂ©pjĂĄrmƱ bemĂ©rĂ©se törtĂ©nt meg Ă©s vĂĄrhatĂłan mennyi szabĂĄlysĂ©rtĂ©si eljĂĄrĂĄs indul meg sebessĂ©ghatĂĄr tĂșllĂ©pĂ©se miatt.

Tisztelettel kĂ©rem, hogy amennyiben ez lehetsĂ©ges, levelemre soron kĂ­vĂŒl szĂ­veskedjen vĂĄlaszolni! Az ĂĄprilis 25-i (csĂŒtörtöki) veszprĂ©mi közgyƱlĂ©sen a rendƑrsĂ©gi beszĂĄmolĂłhoz hozzĂĄszĂłlva, szeretnĂ©k ezzel a kĂ©rdĂ©skörrel is foglalkozni.

SegĂ­tsĂ©gĂ©t ezĂșton is köszönöm!

Tisztelettel: Katanics SĂĄndor (kĂ©pviselƑ)

KATANICS SÁNDOR (VESZPRÉM VÁROS KÖZGYưLÉSE)

VESZPRÉM

Tisztelt KĂ©pviselƑ Úr!

TermĂ©szetesen a levelĂ©t, kĂ©rĂ©sĂ©nek megfelelƑen tovĂĄbbĂ­tottuk Dr. Töreki SĂĄndor r. dandĂĄrtĂĄbornok fƑkapitĂĄny Ășrnak, s az Ƒ megbĂ­zĂĄsĂĄbĂłl vĂĄlaszolok felvetĂ©seire. TĂĄjĂ©koztatom, hogy 2013. ĂĄprilis 21-Ă©n 11.30 ĂłrĂĄtĂłl 12.40 ĂłrĂĄig a 8-as szĂĄmĂș fƑĂștvonal 45-46. km szelvĂ©nyĂ©ben, majd 12.50 – 13.30 ĂłrĂĄig a 47-48. km. szelvĂ©nyben törtĂ©nt sebessĂ©g ellenƑrzĂ©s. Mint ahogy Ön is hallotta mĂĄr, a balesetek jelentĂ©s hĂĄnyadĂĄt a gyorshajtĂłk okozzĂĄk, ezĂ©rt a VeszprĂ©m megyei RendƑr-fƑkapitĂĄnysĂĄg, Ă­gy a VeszprĂ©mi KapitĂĄnysĂĄg is, olyan helyekre telepĂ­ti a mĂ©rƑeszközöket, melyek kiemelten balesetveszĂ©lyesek. Ilyen helynek szĂĄmĂ­t egyĂ©rtelmƱen a 8-as szĂĄmĂș fƑközlekedĂ©si Ăștvonal is.

Az adott idƑpontban az SCS-103 tĂ­pusĂș 228 gyĂĄrtĂĄsi szĂĄmĂș, 2013. november 8-ig hitelesĂ­tett mĂ©rƑeszközzel törtĂ©nt a mĂ©rĂ©s, elƑzetese meghatĂĄrozott Ăștvonalterv alapjĂĄn. Ezeket a telepĂ­tĂ©si helyeket az ĂĄllampolgĂĄrok elƑre megismerhetik az OrszĂĄgos RendƑr-fƑkapitĂĄnysĂĄg police.hu honlapjĂĄn. A mĂ©rƑeszközöket nem dugjuk el, amit bizonyĂ­t, hogy a gĂ©pkocsivezetƑk a megszokott jelzĂ©sekkel elƑre jelzik a közlekedƑknek. A fenti idƑben a 90 km/ h sebessĂ©ghatĂĄr tĂșllĂ©pĂ©sĂ©t mĂ©rte a kollĂ©ga. A kĂ©szĂŒlĂ©knek (+ /-) 3 % a hibahatĂĄra. Jelen esetben a kĂ©szĂŒlĂ©k 108 km/h sebessĂ©gtƑl mĂ©rte a gyorshajtĂłkat. A 45-46 km. szelvĂ©nyben 5 db. felvĂ©tel, a 47-48 km szelvĂ©nyben 1 db. felvĂ©tel kĂ©szĂŒlt. SzabĂĄlysĂ©rtĂ©si eljĂĄrĂĄs egy esetben sem indul, mivel mind a 6 felvĂ©tel közigazgatĂĄsi eljĂĄrĂĄs alĂĄ kerĂŒlt, a gĂ©pjĂĄrmƱ tulajdonos objektĂ­v felelƑssĂ©ge alapjĂĄn. A fenti Ăștszakaszon korĂĄbban ĂștjavĂ­tĂĄsi munkĂĄlatokat vĂ©gzett a Magyar KözĂștkezelƑ Zrt, melynek sorĂĄn Ƒk helyeztek ki mobil sebessĂ©gkorlĂĄtozĂł tĂĄblĂĄkat, melyeket 5-7 napja, de mĂ©g ĂĄprilis 21 –e elƑtt be is szedtek. Az Ön ĂĄltal emlĂ­tett befordĂ­tott tĂĄbla „MozgĂł jĂĄrmƱvekre vonatkozĂł tilalmak vĂ©ge” mely sem a közlekedƑkre, sem a sebessĂ©gellenƑrzĂ©sre nincs hatĂĄssal Ă©s hatĂĄllyal.

TehĂĄt nem a korlĂĄtozĂĄs idejĂ©n, ha nem az ĂĄltalĂĄnos szabĂĄlyoknak megfelelƑ hatĂĄly alatt, elƑre meghirdetett helyen Ă©s idƑpontban mĂ©rt a kollĂ©ga.

SzeretnĂ©k Önnek egy praktikus tanĂĄccsal is szolgĂĄlni! Az emlĂ­tett ORFK honlapon van egy letölthetƑ, mindenki szĂĄmĂĄra elĂ©rhetƑ program mely okos telefonnal alkalmazva, elƑre jelzi a közlekedĂ©s sorĂĄn azokat a helyeket, ahova sebessĂ©gellenƑrzĂ©s van telepĂ­tve. (Persze kis vĂĄltozĂĄs lehetsĂ©ges!)

BĂ­zom benne, hogy vĂĄlaszom kĂ©rdĂ©seire megfelelƑ volt.

VĂĄrom megtisztelƑ hozzĂĄszĂłlĂĄsĂĄt a 25-i közgyƱlĂ©s elƑtti beszĂĄmolĂłn!

Balesetmentes közlekedĂ©s kĂ­vĂĄnok Önnek Ă©s CsalĂĄdjĂĄnak!

Veszprém, 2013. åprilis 24.

Tisztelettel:

Dr. Ipsits Csaba r. alezredes sk.

A mĂșltkori Ă­rĂĄsom: Azt Ă­rtam, remĂ©lem tĂ©vedek. Örömömre, tĂ©vedtem!

 

Vissza...