Portik-Laborc - Manipulációt gyanít a DK

2013-04-24 13:02:14

A Demokratikus Koalíció (DK) azt gyanítja, hogy a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról készült leiratokból lényeges szövegrészek hiányoznak. Az ellenzéki párt ezért felszólította a belügyminisztert, huszonnégy órán belül hozza nyilvánosságra a szóban forgó két megbeszélés eredeti és teljes hangfelvételeit.

Erről Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke beszélt szerdán újságíróknak. Mint mondta, hat körülmény miatt gyanítják, hogy egy "egészen egyedülálló, ócska, hazug manipuláció" történhetett, amelyet a Fidesz "méregkeverő bandája" követhetett el. "Orbán egyszer már kreált hamis megfigyelési ügyet, most újra ezzel próbálkozik" - fogalmazott a DK alelnöke.

A politikus nevetségesnek és fizikailag lehetetlennek nevezte, hogy a hosszabb, két és fél órás találkozóról rövidebb, 24 oldalas, míg a kevesebb ideig tartó beszélgetésről terjedelmesebb, 41 oldalas leirat született. Életszerűtlennek minősítette továbbá, hogy az évtizedes titkosszolgálati tapasztalattal rendelkező Laborc Sándor saját magára nézve terhelő bizonyítékokat gyűjtsön, majd azokat archiválja és megismerhetővé tegye utódainak is.

Molnár Csaba ezek mellett furcsának tartja azt is, hogy a leirat szerint Portik korrupt rendőrökről, ügyészekről és politikusokról akart beszélni, ám ilyen adatok nem szerepelnek a szövegben. Portik vajon olyanokra tehetett terhelő nyilatkozatot, akik ezt most utólag megpróbálják kivenni a szövegből? - kérdezte.

A független országgyűlési képviselő gyanúsnak nevezte azt is, hogy a szöveg több ponton összefüggéstelen, ráadásul a közzétett dokumentum a fejléc alapján egy 2-es számú melléklet, így lennie kell legalább még egy alapdokumentumnak is. Kérdésként fogalmazta meg továbbá, miért csak most került nyilvánosságra a leirat, amikor a sajtó és a kormánypárti politikusok is hónapok óta beszélnek erről az ügyről.

Az ellenzéki párt mindezekből arra következtet, hogy a sajtóban megjelent szövegeket megvághatták. Molnár Csaba ezért felszólította a titkosszolgálatokat felügyelő Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy napon belül hozza nyilvánosságra a teljes, vágatlan, eredeti hangfelvételt. Ellenkező esetben a DK úgy tekint a történtekre, hogy Pintér Sándor beismerte a manipulációt - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a belügyminiszternek ebben az esetben távoznia kell tisztségéből, a hamisítók és az azt megrendelők ellen pedig büntetőeljárást kell indítani.

Molnár Csaba szólt arról is, a sajtóban megjelent szövegben sincs egyetlen olyan mondat, amely bizonyítaná, hogy Laborc Sándor fideszes politikusok lejáratását rendelte volna meg Portik Tamástól, aki a politikus szerint csak saját fontosságát igyekezett bizonyítani, hogy védelmet kérjen. A DK alelnöke szerint azonban Portik nem kapta meg ezt a védelmet, amelyet a leginkább az bizonyít, hogy az elmúlt öt évben egyetlen politikussal szemben sem indult lejárató kampány. Bizonyító erejűnek nevezte azt is, hogy a Fidesz nem jelentette fel Laborc Sándort, mert akkor a bíróság kikérhetné az eredeti hangfelvételeket, s kiderülne a feltételezett manipuláció.

A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel anonimizált leiratának titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, azokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára is. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról is szó volt.

Forrás: MTI (Demokratikus Koalíció)

Vissza...