A hårsak nem félnek

2013-04-21 05:28:14

NagyjĂĄbĂłl kĂ©tszĂĄz munkĂĄst rendeltek ki a Kossuth tĂ©rre tegnap, hogy ĂĄlljanak Ƒrt, amĂ­g kidöntik a fĂ©l Ă©vszĂĄzados hĂĄrsfasort. Az Ƒ dolguk volt, hogy jelezzĂ©k: a fĂĄk el fognak pusztulni, kĂ©rĂ©sre, vitĂĄra nincs mĂĄr mĂłd, a feladat el lesz vĂ©gezve. KĂ©tszĂĄz ember, körbe a Kossuth tĂ©ren, mögöttĂŒk palĂĄnkok - kĂ­vĂĄncsiskodni sem lehet, nemhogy tiltakozni. Mintha fĂ©ltek volna.

AbbĂ© Constant Ă­rja egy helyen: a vasbilincset eltĂ©pni könnyebb, mint a virĂĄgkoszorĂșt. A kormĂĄny mintha fĂ©lne a hĂĄrsfĂĄktĂłl. Minek kellett oda az a kĂ©tszĂĄz sĂĄrgaruhĂĄs? Nem lehet, hogy inkĂĄbb maguk a fĂĄk nyugtalanĂ­tottĂĄk Ƒket, semmint a zöld aktivistĂĄk?

Megmondom, Ă©n nem lepƑdnĂ©k meg rajta, ha Ă­gy lenne. Hamvas BĂ©la Ă­rja a FĂĄk cĂ­mƱ meseszĂ©p esszĂ©jĂ©ben - tudjĂĄk, az a Hamvas BĂ©la, akire elƑszeretettel hivatkoznak a jobboldalon -, hogy a Bakonyban, a Koloska-völgyben Ă©lt, Ă©s talĂĄn mĂ©g mindig Ă©l egy kĂŒlönleges hĂĄrsfa, akiben az Ă©let erejĂ©nek olyan nagyszerƱsĂ©ge van, amelyet sem HomĂ©rosznĂĄl, sem a beethoveni zenĂ©ben nem talĂĄlunk. Ez a hĂĄrsfa heroikus fa, Ă­rja Hamvas, akit sem a zord idƑjĂĄrĂĄs, sem a sziklatömbök nem tudtak elpusztĂ­tani, Ă©s akinek 150 Ă©vĂ©ben alkalmasint egyetlen pillanat sem volt, amikor nem kellett magĂĄt megfeszĂ­tenie a tĂșlĂ©lĂ©sĂ©rt. Ám vĂ©gĂŒl gyƑzött, Ă©s biztosan, szĂĄz ujjĂĄval erƑsen markolva a hegyoldal földjĂ©be: nevet. Nincs bosszantĂłbb, sƑt, fĂ©lelmetesebb a nevetĂ©snĂ©l. Mit tudnak mĂ©g mondani ennek a hĂĄrsfĂĄnak Ă©letrƑl Ă©s halĂĄlrĂłl? Mivel fenyegethetik meg?

A Kossuth tĂ©ri fĂĄkkal alkalmasint könnyebb dolguk volt, de a fĂĄkban lĂ©vƑ kikezdhetetlen nyugalommal - errƑl szintĂ©n Hamvas beszĂ©l - biztosan nem tudtak mit kezdeni. Gandhi a legjobb pĂ©lda: nincs veszĂ©lyesebb annĂĄl, aki a vĂ©dekezĂ©sben is nyugodt marad, hovatovĂĄbb mĂ©g csak nem is vĂ©dekezik. És hiĂĄba emelnek palĂĄnkokat, hogy ne lĂĄtszĂłdjon semmi, hiĂĄba gyorsĂ­tjĂĄk meg jogellenesen az eljĂĄrĂĄst, hogy percek alatt vĂ©ge legyen, hiĂĄba rendelnek oda, szĂĄz, kĂ©tszĂĄz, vagy akĂĄr ezer embert, semmi nem vĂ©dheti meg a kormĂĄnyt a gyalĂĄzattĂłl: szĂĄzszorta gyöngĂ©bbek Ƒk a hĂĄrsfĂĄknĂĄl, mert nincs az a motoros fƱrĂ©sz, amely meg tudnĂĄ törni a fĂĄk csöndes ellenĂĄllĂĄsĂĄt, Ă©s nincs az az engedĂ©lyeztetĂ©si folyamat, amely legitimĂĄlni tudnĂĄ egĂ©szsĂ©ges, rĂŒgyezƑ fĂĄk kivĂĄgĂĄsĂĄt.

Azt hiszem, kĂĄr volt elrĂĄngatni azt a kĂ©tszĂĄz embert tegnap a reggelizƑ asztal mellƑl: micsoda ez a hĂĄromĂ©ves kormĂĄny egy ötvenĂ©ves hĂĄrsfĂĄhoz kĂ©pest?

ForrĂĄs: NĂ©pszava.hu

 

 



Farkas-Cseke JĂĄnos / farkascs@nepszava.hu / NĂ©pszava



Vissza...