Kossuth és a hársfák

2013-04-19 16:55:06

Arról nincs információm, hogy Kossuth Lajos járt-e Csíkszentléleken. S ha járt, megpihent-e a tavaly Európában az Év fájának választott hársfa árnyékában. A csíkszentléleki hársfát kb. 500 évvel ezelőtt ültették (vagy kelt ki magról) és még szerencsére senkinek sem "került" az útjába.

Nem akart a környéken senki sem korszerűsíteni, vagy a "Kossuth térből Horthy teret korhű állapotába" visszaállítani. A 60 éves hársfákat kivágni és az 1944-es időket jobban visszaidéző platánfákkal azokat pótolni. Leginkább persze majd csak úgy 20-25 év múlva, hisz várhatóan akkorra lesznek csak a most kivágottak helyére ültetett fák olyan méretűek, hogy a nagy hirtelen útban lévő és szétdarabolt Kossuth téri hársfák helyébe lépve, némi árnyékot is adjanak majd az arra áhítozóknak.

Úgy látszik a Fidesz valamiért gyűlöli a hársfákat (meg néha a tiszafákat, s a fenyőket is). S mindent kiírtat és eltüntet, ami nem az ő idejéhez köthető. Itt Veszprémben is több mint 20 hársfát vágtak ki, érdekes módon éppen a Kossuthról elnevezett utcán úgy, hogy a fák egészségesek voltak. (A kivágás indokaként és az uniós pénzeket adók rosszallásának elkerülése érdekében betegnek nyilvánítva őket.)  S annak ellenére, hogy most tavasszal értek csak oda a belvárosi rehabilitációval, hogy valóban útban lettek volna szegénykék, már tavaly tavasszal villámgyorsan szétfűrészelték őket, megfosztva így a nyáron árnyékot keresőket ettől a lehetőségtől is.

Egészen bizonyos vagyok abban, hogy jó részük megőrizhető lett volna, csak hát akkor lassabban tudtak volna haladni az építkezéssel. S a Parlament előtti Kossuth tér hársfái is ezért voltak a leginkább útban. No, meg kicsit talán azért is, amit Illés Zoltán államtitkár mondott, és azért, mert a hársfák pechjükre pl. nem platánfaként bújtak ki a földből. (Bár a Károlyi szobor környékéről a platánfákat is eltüntették a szoborral együtt.) "Egyet értek a Kossuth téri fák kivágásával, annak a térnek az eredeti arculatát kell visszaadni – ezt Illés Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A környezetügyért felelős államtitkár szerint az ember által létrehozott környezetnél is az a legfontosabb, hogy az eredeti állapotot őrizzük meg.”

A csíkszentléleki hársfa lett az Év fája Európában. Csíkszentlélek nevét talán sokan középkori szárnyas oltáráról ismerik, amelyet ma is a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek. Az internetes szavazás motorja a Zöld Székelyföld Egyesület volt, amelynek munkatársai is meglepődtek, miként, hogyan tud egy fa ekkora embertömeget „megmozgatni”, cselekvésre késztetni.
A Csíkszentlélek község temploma melletti hársfát valószínűleg az 1500-as években ültethették. A 3,9 méter kerületű, 20 méter magas fa alatt szokták megtárgyalni - ősi pogány szokás szerint - a székelyek ügyes-bajos dolgaikat. (forrás: Kossuth rádió )

Vágják a Kossuth tér megmaradt fáit is

Kora reggel megkezdték a Kossuth téren a fák irtását. Nagy a hangzavar, a 40-60 éves hársfákból álló fasort, valamint a területen álló többi fát viharos sebességgel, folyamatosan döntik ki. Legalább kétszáz sárga mellényes biztonsági ember őrzi a bekerített munkaterületet, ahová egyébként senki nem akar bemenni.

A nagy felkészülésnek vélhetően oka lehet az is, hogy demonstrációt tartott tegnap délelőtt az LMP és a Védegylet a Kossuth téri fák védelmében. Akkor még csak sejtették, ami mára bizonyos lett: ma hajnalban valóban megkezdték a tér jobb oldalán lévő 18 hársfa kivágását, és a tervek szerint hat hárs kivételével hamarosan a területen álló összes fát és bokrot eltávolítják.

Ide klikkelve olvashatja tovább az írást a Nol.hu-n.

S akkor itt a veszprémi fakivágási ügy is!

In memoriam Kossuth utcai fák

Mottó: „Az Élet él és élni akar” A mottóbéli megfogalmazás Ady örökbecsű sora az Intés az őrzőkhöz verséből, s igen is szó szerint értendő, „intés az őrzőkhöz”. Az „őrzők” az alább felvázolt esetben városunk önkormányzati képviselői. Ők a letéteményesei – megválasztásuk időtartamára – mindannak az értéknek, amit elődeiktől megörököltek, s amit majd utódaiknak továbbadnak. Őrző szerepük tehát nem örökérvényű, mandátumuknak megvannak a korlátai, mind térben, mind időben, mind hatáskörben. A fotó(ko)n azoknak a fáknak a csonkjai, s a belőlük kinőtt sarjak láthatók, amelyeket „szakvéleményre” hivatkozással – betegségük okán – kivágásra ítéltek, ha úgy tetszik elpusztítani rendeltek. A Veszprém Belvárosáért Baráti Kör tiltakozó petícióját aláírók hiába küldték meg 2012. május 24-én az ezzel ellentétes megállapítást tartalmazó szakvéleményt, a fák nem kaptak kegyelmet...

A fákat kivégezték. Ide klikkelve olvashatja tovább dr. Bősze Ferenc írását!

Vissza...