A romlás virágai

2013-04-16 17:57:22

Azt írta a megyei napilap, hogy „brutális gyilkosságot akadályozott meg a rendőrség.” Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon is kellettek a bűncselekmény megakadályozásához, de ha a (szükség esetén darabolásra „felkért” egykor volt és megfelelő szintű anatómiai ismerettel is rendelkező) boncmestertanoncban nem szólal meg a lelkiismeret és nem jelzi időben a készülő bűncselekményt, akkor vajmi keveset ért volna a hatóság önmagában.

Némileg elcsodálkoztam azon is, hogy csak a gyilkosság előtti utolsó percben lépett közbe a terrorelhárítás! A hír olvastán először az jutott az eszembe, mi van, ha rosszul mérik fel a helyzetet és a bérgyilkos már a torkát is átvágja a tőrbe csalt vállalkozónak? Aztán meggyőztem magam arról, azért történt ez így, hogy a bizonyítékok eltüntethetetlenek, meggyőzőek legyenek és egészen biztosan csak így lehetett a rajtaütés minden tekintetben sikeres. No, de nem ezeken a rémisztő részleteken akarok most elidőzni.

Valójában egészen más dolgok érdekelnek. Például az, hogy miként lehetséges, hogy a gyilkossági kísérletet a hatóságnak jelző és a bűnrészességet a megígért 300 millió Ft-ért sem vállaló tanú úgy érzi, teljesen magára maradt. Tanúvédelemről szó sincs, s hiába döntött úgy, hogy leszámol a múltjával és jó útra tér, nem keveredik ilyen aljas bűncselekménybe, most mégis retteghet. A rendőrség közbelépett, a gyilkossági kísérlet meghiúsult, a tanú meg csak abban bízhat, hogy ha a hatóságok nem is, egy ifjú és agilis ügyvéd -aki önként képviseli- és a barátai, azért a segítségére lesznek. S ennél is jobban aggaszt, miként lehetséges az, hogy egy politikus ilyen aljas bűncselekményre készült. A letartoztatottak egyike ugyanis Veszprém önkormányzati képviselője volt 2006 és 2010 között. A bűncselekmény kitervelésével gyanúsított, ismertnek mondott ügyvéd 2006-ban egyéni választókerületi győztesként került a testületbe. S azonnal komoly és felelősségteljes pozíciókat kapott, hiszen az akkor a balliberális városvezetést leváltó Fideszes többséghez tartozott ő is.

Politikai pályafutását ugyan nem a Fidesznél kezdte, de volt MDF-esként vélhetően ott látott gyors érvényesülési lehetőséget és így a városi honlapon az önéletrajzában is olvashatóak szerint 2005-ben belépett a Fideszbe. Úgy sejtem még most is a tagja annak a veszprémi alapszervezetnek, amit Dr. Navracsics Tibor vezet. Meglep, hogy az ország „második legnagyobb embere” eddig nem szólalt meg ebben az ügyben. A miniszterelnök helyettes, aki egyúttal a közigazgatási és igazságügyi tárca birtokosa, biztosan ugyanúgy elképedt a történtek hallatán, mint bármelyikünk a normálisan, bűnök elkövetése nélkül élők széles táborából.

Ha én lennék a helyében, már a pénteki rendőrségi sajtótájékoztató előtt kiálltam volna a nyilvánosság elé, hogy elnézést kérjek, hogy ideig-óráig bizalmat adtunk egy ilyen embernek (szörnyetegnek). Ha már megszólalt azoknak az izsáki rendőröknek az ügyében is, akik a gyanú szerint egy kihallgatásra bevitt embert olyan súlyosan bántalmaztak, hogy abba az bele is halt, akkor bizony illett volna ebben az ügyben is megszólalnia. Persze lehet, hogy ezúttal azért maradt néma, mert ha az izsáki ügyben azt mondta, hogy meg kell torolni az elkövetett vétséget (ami önmagában is elég borzasztóan hangzik egy jogász szájából, még ha időközben politikussá is vált) ebben az esetben félő, hogy még furcsábbakat mondott volna. Minden politikai párt ki van téve annak a veszélynek, hogy soraiba bűnözők férkőznek. Sajnos a politikusok tevékenységének elismertsége, megítélése általában azért is ennyire rossz, mert a mindenkori politikai hatalmat a bűnözők is körüldöngik és sajnos sok politikus attól függetlenül, hogy melyik pártnak a tagja, nem akar, nem tud a bűnözői köröktől tisztességes távolságot tartani.

Navracsics úrnak némi gondolkodás után azért mégiscsak meg kellene szólalnia, mert ennek a nemrég napvilágra került és a volt képviselőjük által megtervezett brutális bűncselekménynek lehettek előzményei. A romlás virágai előbb is nyiladoztak?  Azt is el tudom képzelni, hogy a vele azonos oldalon politizálók megérezhettek H. Tamás romlottságából valamit, ha 2010-ben közöttük képviselőjelöltként már szóba sem került. (Igazán feltárhatná nekünk a miniszter úr, hogy mi is volt ennek a valódi oka!) Az ellenzéki képviselők H. Tamás képviselői tevékenységének évei alatt elég gyakran tették fel kínos kérdéseiket a testületi üléseken. Érdekes módon mindig maximális védelmet kapott a Fideszes képviselő (egykor volt) képviselőtársaitól. Az első „érdekes” eset a testületi ülések egyikén, egészen pontosan még 2008 októberében zajlott. A megyei napilap így írt erről: „Igaz-e az a hír, hogy kábítószerrel való visszaélés miatt eljárás indult bárki ellen, aki a veszprémi közéletben jelen van? Igaz-e a hír, hogy bármelyik eljárásban érintett valamelyik képviselő?- tette fel a kérdéseket Wéber László napirend előtt az önkormányzati ülésen. Wéber László szerint ezek a kérdések többször felmerültek a szakmai és lakossági fórumokon, és ő azokra nem tud választ adni. Ezért a Hudvágner Tamás és Mihalovics Péter képviselőktől, valamint Debreczenyi János polgármestertől vár választ.”

Mihalovics Péter „roppant megtisztelőnek nevezte, hogy pontosan az ő véleményére kíváncsi Wéber László, de ő sajnos csak pártja, a Fidesz álláspontját tudja közölni. Ők az elmúlt időszakban minden megtettek a kábítószer-használat terjedése ellen.” Hudvágner Tamás meg sem szólalt, a polgármester meg azt válaszolta: Semmilyen hivatalos szervtől semmilyen értesítés nem érkezett arról, hogy a képviselő-testület bármely tagja ellen bármilyen eljárás indult volna.

Azért eléggé bizarr, hogy egy ilyen kérdés elhangozhatott akkoriban és azt még meg is írták a lapok. Ezúttal biztosan úgy zörgött a haraszt, hogy nem fújt a szél. Ki tudja kik és miért kombináltak összevissza mindenfélét, pusztán azért mert H. Tamás és Mihalovics Péter akkoriban még barátkoztak és a haraszt zúgását megelőzően például együtt jártak egy önkormányzati kiküldetés keretében Veszprém belga testvérvárosában. Igencsak érdekes lenne, ha a nyomozó hatóság H. Tamás eddigi tevékenységének, előéletének alapos kivizsgálásaként egy ilyen újsághír valóságtartalmának is alaposabban utána nézne. (A testületi ülésen emlegetett már szintén „nagy emberként” tevékenykedő Dr. Mihalovics Péter, nem más, mint Navracsics úr jobb keze, s a közigazgatási és igazságügyi minisztérium kabinetfőnöke.)

Ennél még furcsább történet volt H. Tamás életében az egykor volt Dózsa városi ABC helyén egy új bevásárlóközpont építése. Az önkormányzat a siker érdekében a Dózsa térből jelentős nagyságú közterületet biztosított az ott megépítésre kerülő Penny Market érdekében. A képviselő úr azzal okozott helyi viszonylatban kisebb botrányt, hogy „elfelejtette” a testületi ülésen az építkezésben az érdekeltségét időben bejelenteni, miközben szavazatával lelkesen támogatta azt. (Aztán a bolt megépítéséig se szeri se száma nem volt az érdekes kalandoknak és az emiatt lezajló testületi vitáknak.) Volt egy fura okirat-hamisítási ügy is a képviselő körül. Elmondása szerint valaki az ő nevét aláhamisítva állított ki mint a polgármesteri hivatal alkalmazottjáról egy munkáltatói igazolást egy felvenni kívánt kölcsön ügyében. Feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, miközben ugyanezt megtette hivatalból a jegyző asszony is. Mennyire érdekes, hogy az ellenzéki képviselők gyakori érdeklődése ellenére sem derült ki azóta sem, miként zárult végül is ez az történet. A sajtóban írtak akkoriban azért még erről is. Aztán ott van a belvárosi lemezparkolóház építésének ügye is! Igen, az egykor „Győzike dizájnosra” tervezett parkolóházról van szó, ami a napjainkban megvalósuló belvárosi rehabilitáció részeként alapvető fontosságú beruházásnak volt már akkoriban is feltüntetve. (A parkolóház azóta még nem épült meg.) Vita volt arról, miként jutott a képviselő és az általa Veszprémbe hozott arab befektetők tartós földbérlethez a belvárosban. Az ellenzéknek nagyon nem tetszettek a pályázat körül történtek és ennek hangot is adtak! Kicsit kínos csupán az volt az előző Fideszes városvezetés számára, hogy végül -sok cirkusz után- H. Tamás képviselő által hozott arab befektetők -némi kötbért is kifizetve-elálltak a parkolóház építésétől. Vélhetően ezek miatt az ügyek miatt lett elege a Fidesznek is a képviselőből. S az sem lehetetlen, hogy az előző Fideszes polgármesternek is csak azért nem adott újabb lehetőséget a veszprémi Fidesz alapszervezete, mert ő is komolyan hitt egy olyan 500 férőhelyes szálloda létesítésében, amit az arab befektetői kör valósított volna meg az akkori elképzelések szerint. Milyen szép is volt az a pillanat, amikor a 2010. évi Gizella nap keretében, a remélt siker érdekében H. Tamás és a (lóvá tett) város vendégei még a színpadra is felvonultak, s ott szót is kaptak. S sokak nagy örömére, a város „sikeres” vezetőinek ámulatára és bámulatára összegyűlt veszprémieket is ékesszólóan és befektetői szándékukat megerősítve, lelkesen köszöntötték. Az elmúlt 3 évben erről már szó sem esett. S ha nincs ez a súlyos bűneset, talán sohasem kerül elő ezeknek a történeteknek egyike sem újra.

Zárásként még egy érdekesség. Él a városban egy közismert és igen tiszteletre méltó másik ügyvéd is, aki történetesen szintén Dr. H. Tamás. Ezzel a furcsa szabállyal, hogy nem írhatják ki a médiában a letartoztatott teljes nevét, amíg a bűncselekmény gyanúja be nem igazolódik, a tájékozatlanabbak közül sokan gondolhattak egészen más valakire is. Megértem az általam is nagyon tisztelt Hegedűs Tamás urat, aki kérte, hogy legalább azt írja meg a megyei napilap, nem őt verték láncba a múlt héten a TEK emberei.

Aki bármelyik linkre rákattint, azonnal beazonosíthatja önmaga is, ki valójában a H. Tamás névvel szereplő és letartoztatott gyanúsított.

Vissza...