Ma reggeli párbeszéd a Facén!

2013-04-14 09:32:16

Az alábbi bejegyzést írtam ma reggel a Facebookra.:"A 2013. áprilisi eredmények szerint többen vannak azok a válaszadók, akik hátrányosnak vélik a magyar EU-tagságot (42 százalék) azokhoz képest, akik inkább előnyösnek tartják azt (41 százalék). Ez jelentős változás az egy évvel korábban mérthez képest: 2012. januárban még többségben voltak azok, akik szerint előnyös a tagság, az akkori eredmények alapján 49 százalékuk minősítette előnyösnek, 38 százalékuk hátrányosnak."

Koppány mégis legyőzi Istvánt? Miközben a Fidesz prominensei beszédeikben még Európa részének tekintik Magyarországot s tartják a markukat az újabb és újabb uniós forrásokért, valójában a Jobbikos akaratot megtestesítve Koppány mellé álltak és az EU-hoz tartozás jelképeit, a lobogókat is eltüntetik. Láthatóan eredményesen. Tényleg "kelet felé" hajózunk.

Egy kedves ismerősöm erre így válaszolt:

Én meg annak idején hülyén hallgattam Szörényiék művét:

"Koppány, ha Istvánt legyőzöd
nem pusztulnak majd a hősök
Hatalmas nagy lesz itt a nép
Rómától Görögbizáncig
Rajnától Levédiáig
félik majd utódaid nevét
Mohácsnál győzni fogunk
Dózsa lesz György királyunk
Nagyhatalom századokon át
Rákóczi világot hódít
Kossuthtal valóra válik
a Duna-menti Köztársaság

TĂ–MEG:
Koppány! Koppány!
Koppány! Koppány!
(Veszprém mellett megütköznek István és Koppány seregei)
TĂ–MEG:
Vezess minket István! Koppány! Koppány!
Fejedelmünk István! Koppány! Koppány!
Vezess minket István! Koppány! Koppány!
Fejedelmünk István! Koppány! Koppány!"

A rendszerváltás egyesítő eufóriája után újra két tömegünk van a 2002-es hídlezárás óta. Ráadásul az Istvánra való hivatkozás- amit ugyancsak anakronisztikusnak tartottam már- is fokozatosan átcsúszik Koppányra: szkíta eredet, rovásírás stb. "A nemzet nem lehet ellenzékben": én akkor még István nemzetének gondoltam. És persze az uniós csatlakozás meg a koronaúsztatás is ezt támasztotta alá. Ma már inkább Koppányé az idézett nemzet, amiből persze mi, "idegenszívűek" ki vagyunk zárva. (Mindez csak most tudatosodott bennem ennyire. Sanyi, köszönöm ezt a párhuzamot!) Istvánnak csak tűzzel-vassal sikerült a saját nemzetét maga mögé állítania. Sajnos lehet, hogy ránk is tűz és vas vár, de én megelégednék azzal, ha az ország megosztójának a partvonalról kellene végignéznie, hogy újra demokrácia lesz az országban.

Vissza...