Visszhangtalan Hangvilla

2013-04-08 15:16:11

Lejárt a 30 nap. Ahhoz képest már a 60 nap is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez elektronikus formában kéréssel, kérdésekkel fordultam. Jelezték ugyan, hogy beérkezett a levelem és hamarosan felveszik majd velem a kapcsolatot, de azt nem tudni pontosan, náluk mi a hamarosan.

S éppen ezért döntöttem úgy, hogy tértivevényes és ajánlott levélben is elküldöm az ez ügyben leginkább illetékes és „legmagasabb hivatalhoz” a veszprémi belvárosi rehabilitációs projekthez kapcsolódó „Hangvilla” építésével kapcsolatos kérdéseimet. A tavaly nyáron a Megyei Főügyészséggel folytatott levelezésem után az ügyészség is azt javasolta (miután ő az akkor még nem aláírt szerződést állítása szerint nem volt jogosult megvizsgálni) hogy forduljak inkább az NFÜ-höz.

Megtettem, miután január végén kiderült, hogy a megállapodás aláírása megtörtént és a város készfizető kezességet is vállalt a Hangvilla megvalósítása érdekében.

Úgy tűnik, Magyarországon már tényleg semmi sem működik. Pontosabban minden csak látszólagosan működik. Nincs más választásom, mint tovább lépni, most már Brüsszelben megkeresve az ügy illetékeseit.

Íme a levelem és a kísérő levél:

 H. Kovács Judit részére (főosztályvezető, IH vezető)

Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága(http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat)

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22., Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.)

Tisztelt Főosztályvezető Úrhölgy!

Mint törvénytisztelő állampolgár és Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja kérem a segítségét. Úgy érzem egy uniós támogatással megvalósuló fontos veszprémi projekt – belvárosi funkcióbővítő rehabilitáció- megvalósulása kerülhet azzal veszélybe, hogy nem szabályszerűen, az előírt jogszabályoknak és a támogatási feltételeknek megfelelően történik meg az uniós támogatás felhasználása.

A pályázattal kapcsolatos önkormányzati döntések előkészítése és tárgyalása még 2011 végén kezdődött. Kétszer is tárgyalta a képviselő-testület az előterjesztést, mindkétszer sürgősséggel. A többség által elfogadott határozat határidejét aztán többször is módosította a testület a lejárt határidejű határozatok között.

Legutóbb 2012. októberének végén tárgyaltuk újra az előterjesztést. Ennek oka az volt, hogy egy pénzintézet, amely a Hangvilla (ez egy belvárosi rehabilitációs projekthez kapcsolódó magánerős beruházás, szintén uniós forrás igénybevételével) beruházásához csak úgy volt hajlandó hitelt adni, ha Veszprém készfizető kezességet vállal a Hangvilla beruházáshoz. Amikor 2012 nyarán azt gondoltam, hogy aláírta a város a határozatban foglaltaknak megfelelően a szerződést, a Veszprém Megyei Főügyészséghez fordultam, mert szerettem volna a főügyészségtől megtudni, hogy az önkormányzat hatályos jogszabályokat nem került-e meg a szerződés aláírásával. Állásfoglalást kértem arra vonatkozóan, hogy Veszprém az üzletrészre vonatkozó vételi jogot alapító megállapodásban foglalt opciós jog hosszabbítási lehetőséget - amelyet jogszabály 5 évben maximalizál- Veszprém városa nem játssza-e ki a tervezett döntésével. Félő ugyanis, ha ilyen jogsértés megtörténik, akkor később a városnak vissza kell téríteni a pályázaton elnyert összeget és ez a város pénzügyi ellehetetlenüléséhez vezethetne. A főügyészség válaszából kiderült, hogy a szerződést nem vizsgálta, vizsgálhatta meg, mert az még akkor nem került aláírásra.

Ezután került vissza októberben a közgyűlés elé a Hangvilla beruházás és újabb-a pénzintézet kérésére történő- pontosítással készfizető kezességet vállalt a város december 31-i határidőt megjelölve a szerződés aláírására.

2013. január 25-én pénteken küldte ki a város a képviselőknek a januári közgyűlés tervezett anyagait és ennek részeként a lejárt határidejű határozatokat, melynek 9. pontja részletezi, hogy több mint egy év után a szerződés aláírása és a készfizető kezesség vállalása megtörtént.

A készfizető kezesség vállalása véleményem szerint az uniós forrás felhasználása szempontjából különösen aggályos. Olyan értesülések jutottak el hozzám, hogy az önkormányzat önerőt a Hangvilla megvalósítójának, a Swing-Swing Kft-nek nem adhatna, mert az bizony állami támogatásnak minősül. S a készfizető kezesség vállalása, még ha a város ezt azért is teszi, mert a későbbiekben a most uniós támogatással megvalósuló (és a belvárosi rehabilitációs projekthez kapcsolódó) beruházás tulajdonosává kíván válni, végül is állami támogatás és így az uniós források elnyeréséhez szükséges feltételek megszegése.

S ha már a támogatások szabályszerű felhasználásának kérdésénél tartunk, aggályosnak tartom azt is, hogy a belváros rehabilitációja projekt kommunikációs költségeinek felhasználása sem tűnik átláthatónak az eddig a pályázótól kért és kapott információk alapján. Zajlott októberben egy közvélemény-kutatás Veszprém városában, amelynek kérdései között szerepelt az is, melyik média segítségével tájékozódnának szívesen a veszprémiek a rehabilitációval kapcsolatos történésekről. Ezt a felmérést egy olyan internetes újságot is működtető gazdasági társaság végeztette, amelyik több, uniós forrásokat is felhasználó projekt kommunikációs feladatainak megvalósítására kapott megbízást Veszprém városától. Mikor az ügyvezetőhöz közvetlenül fordultam kérdésekkel, egy ügyvédi irodán keresztül utasított el és közölte, nem kíván semmiféle információt megosztani velem.

Mindezek alapján tisztelettel kérem, hogy a beruházás szabályszerűségét megvizsgálni szíveskedjenek.

Válaszát várva tisztelettel üdvözli: Katanics Sándor

2013. február 3.

Ui.: Levelemhez mellékelem a most, 2013. január végi közgyűlés lejárt határidejű határozatai közül az erre vonatkozó részt. Csatolt dokumentumként elküldöm a 2012. októberében tárgyalt előterjesztést és annak mellékleteit is.

Amennyiben szükséges, megküldöm a megyei ügyészségnek írt levelem másolatát és az arra az ügyészség által adott választ is.

 9. 325/2012. (X.26.) határozat A „Hangvilla” fejlesztéséhez fűződő szerződések módosításáról

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 327/2011. (XII.16.) VMJVÖK határozatával módosított 305/2011. (XI.25.) VMJVÖK határozatának 1. pontját módosítja az alábbiak szerint:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2013. évi költségvetésének terhére előzetes kötelezettséget vállal arra, hogy legkésőbb 2013. március 31-ig 100 millió Ft összegű tőkeemeléssel 24,88 % mértékű üzletrészt vásárol a Swing-Swing Kft-ben, továbbá 2013-ban maximum 40 millió Ft összegű tőkeemelést hajt végre tőketartalékba helyezéssel a Swing-Swing Kft-ben. Így a Kft. törzstőkéje 402 millió Ft-ra nő.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 327/2011. (XII.16.) VMJVÖK határozatának azon rendelkezését, hogy 2014-2021. közötti években, évi maximum 120 millió Ft összegű tőkeemelést hajt végre tőketartalékba helyezéssel, fenntartja.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 208/2012. (VI.29.) VMJVÖK határozat 1. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a saját bevételei terhére készfizető kezességet vállal a Swing-Swing Kft KDOP-3.1.1/D-2010-0001 kódszámú „Belváros funkcióbővítő rehabilitációja I. ütem” elnevezésű projekthez elnyert, vissza nem térítendő támogatásból, saját, valamint banki forrásból megvalósuló Hangvilla beruházásához az OTP Bank Nyrt. Veszprémi Igazgatóságával megkötésre kerülő beruházási hiteleinek (386.635.000,-Ft MFB VFB beruházási hitel, 419.797.000,-Ft MFB VFB beruházási hitel, 118.250.00,-Ft saját forrású beruházási hitel) visszafizetésére, évi max. 158,1 millió forint erejéig.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelszerződés futamideje alatt az éves költségvetésébe betervezi a készfizető kezességvállalásnak megfelelő értékű fedezetet.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése nyilatkozatával igazolja, hogy eleget tesz a kezesség vállalhatóságára vonatkozó törvényi előírásoknak.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 208/2012. (VI.29.) VMJVÖk határozat 2. pontját módosítja az alábbiak szerint:

Abban az esetben, ha a Swing-Swing Kft. a hitelszerződésből származó kötelezettségének bármely okból nem tesz eleget, úgy Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2014-2021. közötti évekre vállalt évi maximum 120.000 eFt összegű tőkeemelésre vonatkozó kötelezettségének, illetve az évi maximum 30.000 eFt +ÁFA értékű szolgáltatásvásárlási kötelezettségének terhére biztosítja a készfizető kezességet.

A tőkeemelés pénzügyi lebonyolítása és a szolgáltatási díj megfizetése a Swing-Swing Kft. elkülönített számlájára történik, amelyre a Swing-Swing Kft. a hitelező pénzintézet javára a hitelszerződésben meghatározott mértékű összeg (max 158.100 eFt/év) erejéig azonnali beszedési megbízási jogot biztosít.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése egyetért azzal, hogy a Swing-Swing Kft. társasági szerződése a határozat 1. sz. mellékletében meghatározott tartalommal kerüljön aláírásra. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a társaság könyvvizsgálójául a SIGNATOR Audit Könyvvizsgáló Kft-t (a könyvvizsgálatért felelős személy: Olma Frigyes könyvvizsgáló, kamarai nyt. száma: 000718) bízza meg, a Felügyelői Bizottságba Demeter Sándort (8200 Veszprém, Huszár u. 9., anyja neve: Jobbágy Anna ) és Vojcskó Jánost (8200 Veszprém Kossuth L. u. 7. I/5., anyja neve: Tulipán Erzsébet) delegálja a Szerződés szerinti időponttól.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése egyetért azzal, hogy a vételi jogot alapító szerződések a határozat 2. sz. mellékletében meghatározott tartalommal kerüljenek aláírásra.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése felhatalmazza a polgármestert a 3.5. és 6. pontok szerinti szerződések és nyilatkozatok aláírására.

A határozat jóváhagyásával egyidejűleg hatályát veszti a 326/2011. (XII.16.) VMJVÖK határozat, a 327/2011. (XII.16.) VMJVÖK határozat és a 208/2012. (VI.29.) VMJVÖK határozat 3. pontja.

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése kezdeményezi a 326/2011(XII.16)VMJVÖK határozattal jóváhagyott szolgáltatási szerződés módosítását a készfizető kezességvállalásból adódó változások miatt.

Felelős: Porga Gyula polgármester a szerződés aláírásáért

Határidő: 2012. december 31.

Az intézkedés végrehajtásáért felel: Scher Ágota irodavezető

Józsa Tamás kabinetfőnök 

A készfizető kezességvállalás és a határozatban foglaltak végrehajtása megtörtént.

 H. Kovács Judit részére (főosztályvezető, IH vezető)

Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága

http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22. Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.)

Tisztelt Főosztályvezető Úrhölgy!

2013. február 3-án elektronikus úton egy levelet küldtem az Ön részére. Ennek a levélnek azt a részét most ismét elküldöm ajánlva, amiben a problémát, amellyel Önhöz fordulok, ismertetem. A levelezőrendszeren keresztül kaptam egyébként visszajelzést, hogy a levelem fogadták és hamarosan értesítést is kapok a küldeményemmel kapcsolatosan. Abban reménykedem, hogy ez a levél eljutott már Önhöz és ott a mellékletek-amiket szintén az elektronikus levelemhez csatoltam- érthetőbbé tették, teszik majd az általam levélben jelzetteket.

Amennyiben azok nem érkeztek meg Önhöz, kérem, jelezze a számomra elektronikus formában (katanics.sandor@chello.hu) és akkor az Ön által megadott e-mail címre ismét elküldöm azokat.

Kérem, ne vegye a türelmetlenségem jelének ezt a levelem, de sajnos nem vagyok abban biztos, hogy valóban eljutott az Ön kezébe is az elektronikus levelem, s mielőtt Brüsszelhez fordulok az ügyben, kíváncsi vagyok az Önök állásfoglalására. Elképzelhetőnek tartom ugyanis, hogy Önök világosabbá tudják tenni azt a számomra, amit Veszprém önkormányzatának döntéshozói nem tartottak fontosnak nekik feltett kérdéseimre sem tisztázni.

A beruházás a sajtóhírek szerint gyors ütemben halad. S amennyiben fennáll a szabálytalanság - amit a történtek alapján változatlanul gyanítok - akkor előbb-utóbb a projekt emiatt veszélybe kerül és a várost jelentős pénzügyi források visszafizetése fogja terhelni.

Várom megtisztelő válaszát!

Katanics Sándor

Veszprém, önk. képviselő (20-321-28-29)

Egy évvel ezelőtt történt előzmény: Közellenség lettem

Egy fél évvel ezelőtti hír: További biztosítékot kérnek a bankok

Vissza...