DK: ne nyilatkozzanak a szülők ...

2013-04-07 15:53:03

Azt javasolja a Demokratikus Koalíció a leendő első osztályos tanulók szüleinek, hogy a holnap kezdődő iskolai beiratkozáson ne nyilatkozzanak arról, gyermekük erkölcstant, vagy hit- és erkölcstant választ.

A DK közleménye: "A kormány rendelete értelmében az új tanévre való beiratkozás április 8-9-én történik. Az első és ötödik osztályos tanulók szüleinek a beiratkozáskor nyilatkozniuk kell, hogy a kisdiák erkölcstant, vagy hit- és erkölcstant választ.
A Demokratikus Koalíció számára a világnézetileg semleges oktatás megőrzésének az elve alapvető fontosságú. Ezért azt javasolja a szülőknek, hogy ne tegyenek ilyen nyilatkozatot, amennyiben az nem egyeztethető össze meggyőződésükkel.
Erre joguk van, a nyilatkozat megtagadható. A minisztérium 2013. március 22-én kelt 22/2013 sz. rendeletének 33 § 5. bekezdése világosan kimondja, „önkéntes” nyilatkozatról van szó.
A Demokratikus Koalíció arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész adatgyűjtés alkotmányellenes. Az alaptörvény VII. cikkelyének 1. pontja kimondja, senki sem kötelezhető arra, hogy vallási meggyőződését nyilvánosságra hozza. A vallási hovatartozás és meggyőződés olyan érzékeny adat, amelynek állami nyilvántartása súlyos visszaélésekre adhat okot. A Demokratikus Koalíció ezért ismételten felszólítja a kormányt, hogy a beérkezett adatokat se adja át az egyházaknak. Ha ez mégis megtörténne a Demokratikus Koalíció az állampolgári jogok biztosához fog fordulni, hogy hivatalból kérjen alkotmánybírósági döntést.
A Demokratikus Koalíció pártállásra való tekintet nélkül mindenkinek hajlandó jogi segítséget nyújtani, akit a nyilatkozat megtagadásának esetén bármiféle jogi sérelem, vagy hátrányos megkülönböztetés érne. A világnézetileg semleges oktatás elvének megvédése, érvényre juttatása mindannyiunk közös ügye.


NiedermĂĽller PĂ©ter
a Demokratikus Koalíció alelnöke"

Forrás: Klubradio.hu

Vissza...