Óvodások Szüleinek! Csak semmi pánik!

2013-04-01 11:32:43

Amennyiben ezen a héten szerdán vagy csütörtökön fel szeretnék keresni lakókörzetükben az óvodát, hogy gyermeküket beírassák, kérem még ne tegyék! Pár nap múlva majd a Veszprémi 7 Nap is megírja. S ha a városi honlapról tájékozódnának, idővel az is!

Március 3-án, vasárnap tették közzé az alábbi felhívást Veszprém honlapján.

Veszprém Megyei Jogú Városi Önkormányzata értesíti a kedves szülőket, hogy az általa fenntartott intézményekben a 2013/2014-es nevelési évre, az óvodai beíratások időpontja

2013. április 3–4-én (szerda, csütörtök) 8.00–17.00 óráig.

A beíratás helye: A gyermek lakóhelye vagy a szülő munkahelye szerinti körzeti óvoda.

Az óvodai körzetek jegyzéke megtalálható a VMJV. Polgármesteri Hivatal Közjóléti Irodáján, illetve tölthető itt a lap alján. (Bővebben: Klikk ide!)

Holnap újabb rendkívüli bizottsági ülés lesz. Ennek egyetlen napirendi pontja azzal foglalkozik, hogy egy a 2013. március 22-én elfogadott EMMI rendelet (jogszabály-módosítás) alapján, ami 23-án már életbe is lépett, a beíratás időpontja április 20-a és május 2-a közé kell, hogy essen. Holnap pár perc alatt el fog dőlni, hogy Veszprémben az önkormányzat fenntartásában működő óvodákba a beíratásra 2013. évben május 6-án és 7-én kerül sor reggel 8.00 órától délután 17.00 óráig.

Miért ez a kavarodás? Első pillanatra nem is igazán érteni. Pedig csupán arról van szó, hogy nagy nehezen rádöbbent a döntéshozó, hogy általában és országosan nincs elég hely sem az óvodákban, sem az iskolák első osztályaiban. Úgy sikerült jogszabályt, köznevelési törvényt módosítaniuk, hogy közben a feltételek megteremtését elfelejtették időben elvégezni. Most is csak azért kell ez a kis időhaladék, hogy "nevét adják" majd a gyereknek. S papíron elintézzék, minden a legnagyobb rendben. Ha azt tekintjük rendben lévőnek, hogy a törvényben előírt létszámnál jóval magasabb csoport és osztálylétszámokkal működnek majd az óvodai csoportok és iskolai osztályok, akkor ebből is egy sikertörténet lesz hamarosan. Kit érdekel mindeközben, hogy az óvodavezetők még nem tudják, hogy például a délutáni csendes pihenőkhöz a közlekedő folyosókra vagy a konyhába rakják ki a megfelelő számú kiságyat, s a tanítónénik és bácsik hogyan tanítsák 30-32 főnek egyszerre az írás és olvasás tudományát.

Veszprémben már 3 éve 82 csoportban helyezik el az óvodáskorúakat.

2011/12-ben a 82 csoportból 74-ben átlépték a maximális csoportszámot.2012/13-ban kicsit javult a helyzet. Már csak 58 csoportban volt, illetve van a zsúfoltság jelen.

Az önkormányzat évek óta nem tesz semmit azért, hogy a probléma megoldódjék. Esze ágában sincs újabb foglalkoztatókat létrehozni. 2006 óta ezen a területen előrelépés nem történt. Azok a gyerekek, akik akkoriban születtek, már általános iskolások.

Amikor még mi voltunk többségben és nekem volt az oktatási bizottság elnökeként feladatom a közoktatás irányítása, azért történtek előre-mutató lépések is. A Vadvirág Óvoda épülete pl. teljesen megújult. Igaz a Sün Balázs tagóvodát az azt megelőző években bezártuk. Ennek elsődleges oka épp az volt, hogy a jogszabályban előírt feltételeknek az épület nem felelt meg. Ha tornaszobát létesítettünk volna az előírásoknak megfelelően, akkor a 6 csoportból 3-at kellett volna bezárni. Ugyanakkor a körzetben működő másik két óvoda kihasználtsága 70% körül volt. A Mikszáth Kálmán utcai épületet nem eladtuk, hanem abban hoztunk létre egy korszerű Veszprémi Családsegítő Szolgálatot. A közben szintén csodásan megújított Budapest utcai Kossuth Lajos Általános Iskola lebontott forfaépületéből költözhettek oda ennek a fontos és sokakon segítő intézménynek a dolgozói. Hiába volt korrekt és alaposan előkészített ez a folyamat, mégis kíméletlenül támadtak akkori döntéseinkért politikai ellenfeleink. Szabályosan heccelték a szülőket ellenünk! Kicsit elszomorít, hogy mióta többségben vannak, csak a visszamutogatás van, és a saját maguk alkotta jogszabályok kikerülése, illetve a feltételek papíron megteremtése a fontos.

Érdemes elolvasni a vastagbor.blog.hu-n írtakat. Bár keményen kritizálják az előzők ciklusok döntéseit is, általános körűen tudnak mégis tájékozódni erről a témáról.

Egyik kedvenc témánk már évek óta az óvoda. Illetve egészen pontosan a magyarországi bölcsi- és óvodahelyzet, amiben most ismét "helyzet van".

A 2013/2014-es tanévtől lép életbe az új közoktatási törvény, melynek értelmében az eddigi 5 helyett 3 éves kortól óvodakötelesek a gyerekek, és az iskolába íratás sz abályai is változtak: ha a gyermek hatévesen még nem iskolaérett,akkor a szülő és az óvodavezető megállapodása alapján maradhat óvodában, de a végső döntést már nem a szülő, hanem az óvodavezető hozza meg, bár a szülő ez ellen a döntés ellen fellebbezhet egy szakértői bizottságnál, ha nem ért egyet vele.

 

Viszont az óvodai férőhelyek száma nem nőtt jelentősen, az új törvényi kívánalmaknak megfelelően. Szakmai szervezetek attól félnek, hogy az óvodavezetők több iskolaéretlen gyermeket fel fognak küldeni iskolába azért, hogy fel tudják venni a megnövekedett létszámú kiscsoportosokat. Hisz mindkettőt nem tudja elhelyezni, viszont utóbbiakat köteles. A túl korán, arra fizikailag de még inkább pszichikailag nem éretten iskolába kerülő gyermek pedig óriási hátrányban lesz társaival szemben, sorozatos kudarcélmények érik, melyek kihatnak későbbi tanulmányaira is = megutálja a tanulást egész életére = rossz tanuló lesz --> rossz állása/ élete lesz, és a pedagógus valamint a jól teljesítő társak munkáját is lassítják, nehezítik.

Azért mi nagyon-nagyon reméljük, hogy az óvodavezetők objektív döntéseket fognak hozni, és nem küldenek iskolaéretlen gyerekeket első osztályba egy átgondolatlan törvény miatt. Bár biztos lesz ahol nem tehetnek majd mást, hisz a 3 éveseket fel kell venni. Itt az élet majd felülírja sajnos a 6 éves gyerek törvényadta lehetőségeit.....
Az EMMI hozzáállása a témához nem túl biztató. A Népszabadságnak azt írta a közoktatásért felelős államtitkárság, hogy szerintük a kiscsoportosok nem fogják kiszorítani a nagyobbakat, mert „az egyébként erősen fogyatkozó létszámú érintett évfolyam közel 95 százaléka ma is óvodás”. Ezt én úgy értelmezem, hogy szerintük az áprilisban beíratandó 3 év körüliek már most is óvodások; ha valaki tud jobb megfejtést, szóljon.

A téma másik oldala, hogy az iskolákban sincs elég hely. Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: elsősorban a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés, nincs elegendő hely. Mivel ugye most mennek majd az idén augusztus 31-ig 6 évet betöltő gyerekek, meg a tavaly egy évet visszatartott 7 évesek is általános iskolába.

Csodálatos, hogy a problémát az április 8-9-i iskolai beiratás előtt 11 nappal észlelte a KLIK, csak gratulálni tudunk az állami mamutnak. A megoldáshoz is, ami papíron valóban az lehet: Marekné elmondta, hogy a köznevelési törvény módosítását kezdeményezik, annak a korábban a szabályozásban már szereplő passzusnak a beemelését, amely lehetővé teszi, hogy az intézményfenntartók oktatásszervezési okok esetén a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérjenek. "Ez azt jelenti, hogy 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok." - magyarázta Marekné Pintér Aranka, hozzátéve: ez már segítséget jelenthetne az elhelyezésben.

El lehet képzelni szegény tanítónénit egy 32 fős, vegyesen 6-7 évesekből álló osztályban, ahol esetleg még iskolaéretlen 6 éves is van.....biztos jól halad majd a tananyaggal...

De legalább papíron minden rendben lesz, az nagyon fontos.

Az MNO-n  így, ilyen tökéletesen jelent meg ez a csúfos történet. Remek illusztráció.

Forrás: vastagbor.blog.hu

Vissza...