'A kormány gyűlöli állampolgárait'

2013-03-31 10:20:26

Több százan tüntettek a jogállamért a Fidesz Lendvay utcai székházánál a párt 25. születésnapján. Az épületen a Fidesz egy molinót függesztett ki, ezen békés ünnepeket kívántak. A rendőrök ez alkalommal maguk védték az objektumot, és a környező utcákban is nagy számban voltak jelen.

"Jogállamban akarunk élni! Addig nem hallgatunk, míg a Fidesz önkényének vége nem lesz" - mondta a Fidesz 25. születésnapjára és a negyedik alaptörvény-módosítás kihirdetésére időzített civil tüntetés egyik szónoka a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházánál. "Az Alkotmány nem játék" csoport által meghirdetett demonstráción többszázan vettek részt, fiatalok és idősebbek vegyesen. Feltűnt az LMP több politikusa, köztük Schiffer András.Többen nemzeti lobogókkal, transzparensekkel (Ti vagytok azok, akik ellen '89-ben harcoltatok; Nem engedünk '89-ből), a szervezők pedig a régi Fideszre emlékeztető matricákat osztogattak. A tömeg a rendezvény alatt többször skandálta, hogy "itt a tavasz, itt a nyúl / Orbán Viktor önkényúr!"

A Lendvay utcát a rendőrség lezárta és nagy erőkkel biztosították a tüntetést, majd az azt követő vonulást a Gyorskocsi utcába. A Fidesz székházánál több szónok a jogállam lebontásával, diktatúra kiépítésével vádolta az Orbán-kormányt, sérelmezve nemcsak az alkotmányos alapelvek folyamatos átírását, de az ellenzéki hangok elnémítására tett kísérleteket is. Hammer Ferenc médiakutató arról beszélt, hogy "nincs alkotmányunk", a kormány az önkény eszközével lép fel azokkal szemben, akiknek elegük van a rendszerből. Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság alapítója, az egykori demokratikus ellenzék politikusa a Kádár-rendszerhez hasonlította az orbáni rezsimet, a tiltakozókat ugyanúgy megfélemlítik. Szavai szerint Orbán Viktor nem a diktatúra ellen harcolt a rendszerváltáskor, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát, most pedig az általa vezetett kormány "gyűlöli az állampolgárait". A tüntetést a Himnusz eléneklésével zárták, majd a tömeg a Gyorskocsi utcához vonult. A menet egy Alkotmányt feliratú molinó mögött tette meg az utat, és Az alkotmány nem játék! mondatot skandálta. A rendőrség épülete előtt a zuhogó esőben az egyik szónok, a péntek reggel ide előállított diák arról beszélt, hogy bár a március 7-i "székházfoglaláskor" felvették az adatait, mégis csak március 29-én, idézés nélkül állították elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi vizsgálati főosztályának épületébe. 

A néhány száz fős tömeg 20 órakor a szervezők felszólítására békésen feloszlott. A résztvevők a rendezvény zárásaként elénekelték a Zöld az erdő kezdetű cigány himnuszt.  

Mostantól a jogállamért

"Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért!" címmel hirdették meg a tüntetést a Fidesz székházához szomatra. A Fidesz 25. születésnapjára időzített tiltakozást Az alkotmány nem játék elnevezésű Facebook csoport szervezi, a másik aktualitása az alaptörvény módosításának április 1-i hatályba lépése.  A közösségi oldalon meghirdetett akcióra ezerötszázan jelezték részvételüket, a jelek szerint sokan csak digitálisan vállalták a tüntetést.

Ez a csoport másodszor demonstrál a Lendvay utcában; legutóbb, március 7-én a Fidesz-székház udvarát egy napra elfoglalták a tiltakozók, akiket a Fidesz - mint agresszív garázdákat - feljelentett. A rendőrség csoportos garázdaság miatt nyomozást rendelt el, a tüntetők közül pedig három embert éppen pénteken állítottak elő és hallgattak ki gyanusítottként, idézés nélkül.

Forrás: Nol.hu

Vissza...