Porga népszerű

2013-03-29 17:47:48

Idestova fél éve, hogy készült egy közvélemény-kutatás Veszprémben. Némi kutakodás után kiderült, hogy a felmérést a Bakony Balaton Média Kft. finanszírozta. Az még nem, hogy miből. A Nyicita (Nyilvánosságért és a Civil Társadalomért Alapítvány) néven bejegyzett és az alapítók akarata szerint a nagyobb nyilvánosságért "küzdő" szervezet képviselője igazán idegesen reagált arra, amikor blogot írtam a kérdőívről és hozzákezdtem a kutatás megrendelőjének felderítéséhez.

A veszprémi önkormányzat polgármestere az első pillanattól tagadta, hogy bármiféle közük lenne a közvélemény-kutatáshoz. A Bakony Balaton Média Kft.-hez annál több közük van. Több megállapodást is kötött egymással a veszprémi önkormányzat és a BBM Kft. Sok olyan városi projekt van folyamatban, ahol a kommunikációs feladatokat jó pénzért ők láthatják el. Szerintem a Vehir.hu internetes portál-amit a BBM Kft. működtet, ilyesféle célra is jött létre. Amikor kérdéssel fordultam hozzájuk a kérdőív ügyében, ügyvédi irodán keresztül utasítottak el. Előbb-utóbb szerintem kénytelenek lesznek információt adni. Az önkormányzat első számú vezetői egészen biztosan. Olyan uniós projektek kommunikációs feladatait látják el, amely projektek ilyen jellegű költségeivel is illenék elszámolni az Európai Uniót alkotó országok adófizetői számára. S így nekünk, érdeklődő veszprémieknek is.

Nos, több mint 5 hónap eltelte után- érdekes módon megint a közgyűlés napjának hajnalán- újabb, immár a harmadik apró hírrel és információval "rukkoltak" elő. A legutóbbival igencsak csúfosan leszerepeltek. Veszprém legismertebb és már nem élő személyiségei között olyan személyek neveit is felsorolták, akik nagy örömünkre az élők sorában vannak.

A több tíz oldalas kutatás anyagából most azt tárták jó nagy fáziskéséssel elénk, hogy a város jelenlegi Fideszes polgármestere mennyire is népszerű. Egyszóval: nagyon!

A 49.számú ábra közlésével- ami alig olvasható, (kinagyíthatatlan) próbálnak minket minderről meggyőzni. (Ha ez a 49. ábra, ebből is sejthetik mennyi egyéb kérdést tettek még fel, aminek elemzésébe vélhetően saját akaratukból sohasem engednek majd minket betekinteni.)

Az ábra fejlécén az jól olvasható: Porga Gyula jelenlegi polgármester újraválasztási esélyeinek alakulása abban az esetben, ha a baloldali és jobboldali ellenzék, illetve a civilek is külön állítanak vele szemben jelöltet. Ebből az ábrából csak sejteni lehet, hogy a kérdésre a 700 fő közül hányan nem válaszolnak. Elég meglepő lenne, ha a 700 fő mindössze 5.6 %-a tett volna így. Persze ha hozzáadjuk azt az 5 %-ot is, akik nem tudják a választ, illetve azokat is, akik az „egyikre sem szavazna” választ adja, akkor azért Porga Gyula 36%-os támogatottsága már sokkal érthetőbb. (A válaszadók közel 47 % -a számára a „kínálatból” senki sem kellene.) Persze a többi „jelölt”-nek -Debreczenyi Jánost kivéve- neve sincs. Csak az, hogy melyik párt áll majd vélhetően a ma még ismeretlen kihívó mögött. Porga neve mögül (nofene) meg érdekes módon hiányzik a jelölő szervezet, a Fidesz meg a KDNP. Ne felejtsük, 4 évvel ezelőtt ilyenkor Debreczenyi János volt a csúcson. Aztán 2010 júniusában egyszer csak elengedték a kezét. S hónapokkal előbb még hiába mondta ő lesz a Fidesz jelöltje újra, a veszprémi „hatalmasságok” nem így akarták. S még azt is elintézték, hogy a önkormányzati képviselő se lehessen belőle. Porga Gyula most még alkalmas. (Csak meg ne „rugdossák neki is a lábát” az asztal alatt!)

A többi párttámogatással megjelölt névtelen természetesen labdába sem rúghat A legtámogatottabb MSZP-s nevesincs is 7,7 %-on áll.

Nagyobb ámítás persze, a másik közölt táblázat összes számadata. Ennek címe: Porga Gyula újraválasztási esélyeinek alakulása egy potenciális ellenzéki összefogás esetén politikai attitűdök és párttámogatás szerint. (Vélhetően ettől rettegnek csak igazán.) A táblázatban -ez kinagyítható-, a kérdés jól olvasható. „Az utóbbi időben szóba került, hogy a veszprémi önkormányzati ellenzék egy része esetleg dr. Bősze Ferenc veszprémi ügyvédet kérheti fel polgármester-jelöltnek a következő önkormányzati választásokon. Kire adná a szavazatát?” Persze, hogy Porga Gyulára! :) Ez a kérdés mondom, mert tudom jól, teljesen megalapozatlan. (Szó sem volt ilyen elképzésről az ellenzéki pártok egyes tagjai között.) Azért találták csupán ki, mert még májusban egy nyilvános helyen együtt látták beszélgetni Gyurcsány Ferencet, engem és az ügyvéd urat.

Azért eléggé elgondolkodtató, hogy 435 választ adó közül 136-an nem tudják, kire voksolnának, s további 44 fő nem válaszolt a feltett kérdésre.(Majd bolondok lennének kiadni magukat.) 40 fő pedig azt állítja, részt sem venne a választáson. A 435 válaszadó közül 150-en akarják Porga Gyulát. Dr. Bőszét pedig 49-en. Azért Porga Gyula helyében én aggódnék azon a 136 válaszadón, aki azt mondja, hogy nem tudja, ki felelne meg neki jobban. Nekem viccesnek tűnik, hogy 43-an a Porgát akarók közül baloldali politikai attitűddel rendelkezik. No, nem vesézem ezt az egyébként már teljes mértékben jelentőségét vesztett táblázatot. Ilyen alapon nézegethetném a 2010 őszén az önkormányzati választáson kialakult választási eredményeket is. Egy biztos, ez az újabb és kiskanállal adagolt információ csupán arra jó, hogy ha nagy lesz a baj, el lehessen mondani, no lám, mi mégis közzétettük a kért adatokat.

Emlékeztetőül egy-két régebbi megjegyzésem a felmérést finanszírozó Bakony Balaton Médiáról.

A Vehir pedig a Bakony Balaton Média Kft. tulajdonában működő hírportál. Ha alaposan körülnézünk az oldalukon, érdekes dolgokat állapíthatunk meg. A hirdetők között számos olyan cég található, aki kapcsolatban van az Önkormányzattal, illetve az önkormányzat többségi tulajdonú cégei még a hírdetők. (Az Aditus Zrt. jószerével csak itt hirdet, gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve, amióta Veszprémmel szerződést kötött. Jelentős mértékű sikerdíjakat tesz zsebre az elnyert pályázati pénzek után. Itt hirdet a Veszprémi Közüzemi Zrt, aminek a város 100%-os tulajdonosa. Itt reklámozza magát az a Vemévszer, amelyik szinte minden építési munkát elnyer a városban és a megyében is és és most pl. együttműködést tervez(ett) az önkormányzat készfizető kezességével megvalósuló Hangvilla projektben. Amíg a többi hírportál csak sóvárog hirdetésekért és belehal a pénztelenségbe, addig ide számolatlanul ömlik a pénz. Egészen pontosan a BBM Kft.-be. Ez a Bakony Balaton Média Kft. kapja azokat a megbízásokat, ahol milliárdos uniós projektek kommunikációs feladatait kell megoldani.

BĹ‘vebben: itt!

Táblázatok forrása: Vehir.hu Porga a legnépszerűbb

 

Vissza...